Katılımcı, İTÜ İşletme Fakültesi Mimari Proje Yarışması

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

AMAÇ

Nitelikli tarihi yapıları içerisinde barındıran kampüs alanı, İstanbul’un tarihi ve kültürel merkezlerine doğrudan bağlanan ulaşım akslarıyla çevrelenmiştir ve şehrin az sayıda kalan önemli yeşil dokusunun hemen yanı başında bulunmaktadır.

Kampüs, konum itibariyle erişilebilirdir ve büyük ölçüde her kottan ve yoldan girişleri mevcuttur. Kampüsün bu niteliğini çoğaltacak biçimde yaya dolaşımını sürdürülebilir kılan yeni bir fakülte binası düşünülmüştür.

7/24 zamanlarını eğitim ve sosyal hayatlarını verimli geçirecekleri bir mekânsal düzenleme ile mevcuda getirilmesi hedeflenen yeni fakülte binaları kampüs içerisindeki olumlu potansiyelleri koruyarak geliştirme hedefiyle tasarlanmıştır.

YERLEŞİM KURGUSU

Fakülte yapı/yapı birimlerinin konumlandırılışında etkin rol oynayan 2 temel yaya aksı vardır:

1) Fakülte için ana giriş, Süleyman Seba Caddesinden bir yaya promenadına geçiş olarak sağlanmıştır. Binanın ana girişi de bir saçak ile bu ana yaya aksından alınmıştır. Kampüsün en işlek sokağı olarak öngörülen bu aks, amfilerle kotlar arası süreklilik sağlanarak kesintisiz bir yaya promenadına dönüşmüş ve tüm kampüs alanını lineer olarak bağlamıştır. Binayı kampüs yerleşkesine bağlaya, toplayan ve yönelten bir omurga niteliğindeki bu yaya aksı, kafe ve bilgilendirme birimleri gibi pavyonel yapılarla yaşayan bir açık mekan dizgesidir.

2) Maçka Caddesi üzerinde tarihi karakolhane binası ile silahhane binası arasındaki kampüs girişi korunmuş, devamındaki aks fakülte girişiyle (61 kotu girişi) desteklenerek merdivenlerle mevcut restoran kotuna (56) ve açık otopark kotuna(51) indirilmiştir.

Birbirini dik olarak kesen bu temel 2 lineer aks kampüs ve yeni fakülte binasının açık aktivite alan ihtiyacının karşılandığı sürekli yaşayan sokaklar olarak tüm kampüs alanını ve kotları birbirine bağlamaktadır.

Bunların yanısıra fakülte binası sınırlarında bir iç sokak olarak nitelendirebilecek bir aks da mevcut restoran binasının önündeki meydandan fakülte yapısının içerisine alınmış ve bu hacim bir atriuma dönüşerek açık aktivite alanlarının yapı içerisindeki devamlılığını sağlamıştır.

ATRİUM

Program yoğunluğunun getirdiği masif kütle etkisini kırmak ve zengin bir iç mekan ile kotlar arasında fiziksel ve görsel iletişimi sağlamak amacıyla bir atrium düşünülmüştür. Mevcutta restoran önündeki meydandan gelen aksı karşılayan atrium, ara mekan olarak amfileriyle birlikte informal aktiviteler için kapalı alanda bir hacim sunmaktadır. İklim koşullarının değişkenliği düşünülürse eğitim yapılarında toplanma ve buluşma eylemlerini mümkün kılan bu ara mekanlar, sosyal ortamların devamlılığı açısından büyük önem taşımaktadır.

Yerleşimin en alt kotunda mevcutta bulunan kantin önünde fakülte binası boyunca Maçka Talim Yeri Sokağına paralel uzanan üçüncü bir yaya aksı oluşturulmuş; yan giriş ve konferans salonu girişi ile protokol girişini sağlayan giriş bu akstan alınmıştır.

Sonuç itibariyle fakülte, açık ve kapalı olarak 3 farklı yaya aksıyla parçalanmış birbirine paralel ve muhtelif noktalarından geçiş ve köprülerle bağlı iki blok olarak yapılandırılmıştır. Koridorlar, atriumu çevreleyerek aydınlık, döngüsel bir yatay sirkülasyona dönüşmüştür.

MEKAN KURGUSU

Kütüphane, konferans salonu, kantin gibi ortak kullanım alanları, blokların köşe noktalarında konumlandırılmış; kendi kotlarındaki sokağa, saçağa vs açılarak açık-kapalı mekan akışını sağlamıştır. Konferans salonunun 51 kotunda kendi özel protokol girişi ve otoparkı mevcuttur. Kantin, yaya akslarının kesişiminde mevcut kantinle ortak çalışabilecek biçimde yer edinmiş ve bir saçakla desteklenmiştir.

Kütüphane ise, yaya promenadından fakülte binasına yaklaşırken kütlenin en hakim noktasında, galeri boşluğu ve kesintisiz bir düşey cam ile bütün sokağa hakim bir noktada konumlandırılmıştır.

Eğitim birimleri (büyük-küçük amfiler ve derslikler) belirli bir taşıyıcı aks düzeninde; akademik personele ait odalar da lineer bir düzlemde birbiriyle ilişkileri gözetilerek sıralanmıştır.

Rektörlük, bölüm başkanlığı, enstitü ve yardımcı birimler, bazı akademik personel odaları tarihi karakol binası içerisinde çözülmüş, 66 kotundaki köprüyle yeni bloklara bağlanmıştır.

Proje çizimlerinde 56 kotu (ana giriş ve atrium) 0.00 kotu olarak alınmıştır.

CEPHE KURGUSU

Yapı birimlerinin işlevlerine göre parçalanmış bir cephe düzleminde, tarihi binalardan gelen bir takım yatay izler referans alınarak, kendi doğası gereği değişimin vurgusunu yapan bir malzeme olarak corten paneller yerleştirilmiştir. İrili ufaklı açıklıklarla geçişleri ve bakıları görünür kılmak adına yer yer kaldırılmıştır. Zeminde rasyonel bir kurguda saçakla ve panellerle bütünleştirilen cephe sistemi, son katta ölçek algısını tarihi yapıların hizasından düşürmek amacıyla şeffaf bir malzeme olan profilitle tamamlanmıştır.

Etiketler

3 yorum

Bir yanıt yazın