Tarihi Urfa Kalesi'nde yapılan arkeolojik kazılarda, Roma ve Eyyubi döneminin izlerine rastlandı.
Şanlıurfa Müze Müdürü ve Urfa Kalesi Kazı Başkanı Müslüm Ercan, yaptığı açıklamada, kalede 19 Nisan’da çökme meydana geldiğini hatırlattı. Göçük sonrasında bölgede arkeolojik kazı yapıldığını ve çalışmaların 45 gün sürdüğünü belirten Ercan, kazı sonucunda kalenin tarihiyle ilgili önemli bilgilere ulaşıldığını ifade etti.
Ercan, kazılar öncesinde 8. yüzyıl olarak bilinen kalenin tarihinin, elde edilen yeni verilerle 6. yüzyıla kadar indiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Çıkan buluntularda Roma ve Eyyubi sikkesi elde edildi. Urfa Kalesinde bir Roma dönemi olduğu hep söyleniyordu ama elimizde kesin bir veri yoktu. Bir sikke, Roma’nın kaleyi kullanmış olduğuna yönelik önemli bir veri oluşturdu. Ayrıca bir seramik parçası üzerinde Eyyubilerin çok kullandığı hatta onların sembolü olarak kabul edebileceğimiz bir sembol çıktı. Bununla da biz Eyyubilerin kalede egemen olduğu ve kaleyi kullandıkları sonucuna ulaştık. Kazılarımızda yaklaşık 100 mancınık güllesi ve seramikler çıktı.”
Ercan, Urfa Kalesinde yapılan kazılarda yaklaşık 100 metrekarelik kapalı bir mekana ulaştıklarını belirtti. Alanda yapılan incelemelerde mekanın, altı adet çapraz tonozlu yapıdan oluştuğu ve iki adet kalker taştan örme ayak üzerinde durduğunun anlaşıldığı ifade eden Ercan şöyle devam etti:
“Yapının güney cephesinde bulunan duvar yapısı taşlarının kuzey bölümüne göre daha anıtsal ve eski olması Doğu Roma döneminde kullanılan duvara Eyyubiler döneminde kuzey bölümü eklenerek yeni bir işlev verilmiş olabileceğini akla getirmektedir. Mekanın işleviyle ilgili tam birşey söylemek mümkün değil ama alanda 10 adet mancınık güllesi bulundu. Burayı malzemelik ve cephanelik gibi kullanmış olabilirler.”
Alanın projesiyle ilgili çalışmaların başladığını aktaran Ercan, buranın ilk olarak sağlamlaştırıldığını daha sonra ise bölgeye bir işlev kazandırılabileceğini kaydetti.