www.haberdusunce.com sitesinde yer alan haberi göre Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Akyaka beldesinin bir bölümünde arazinin eğiminden yararlanarak 8 katlı imar düzeni getirdi.
Nazım Hikmet’in hapishane arkadaşı, Dünya Ağahan Mimarlık Ödülü sahibi mimar olmayan mimar Nail Çakırhan’ın Ula, Muğla evleri ile ünlenen, o evlerle “Kentsel Sit Alanı” ile ilan edilmekle kalmayıp, daha önceden Doğal ve Arkeolojik SİT Alanı ilan edilmiş, Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde Türkiye’nin önde gelen Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen ve Türkiye’nin 6 yavaş kentinden (Slow City) biri olan Akyaka’ya nokta imar tadilatı ile 8 kat yapılaşma izni verildi.
Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Akyaka Belediyesi’ne rağmen beldenin bir bölümünde arazinin eğiminden yararlanarak 8 katlı imar düzeni getirdi. Söz konusu alanda TOKİ benzeri konut üretimi gerçekleştirileceği öğrenilirken Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, “Bu Akyaka’nın bağrına sokulmuş hançerdir. Birileri buradan kısa süreli kazanç sağlayabilir, ama Akyaka biter.” dedi. Türkiye Taksim Gezi Parkı direnişine destek için yürürken, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın kararına karşı ayaklandı. 8 kat imar düzenine tepki gösteren Akyakalılar beldelerinin betonlaşmasından duydukları endişeyi dile getirmek için Kermetur’un önünde toplanarak burada şehir girişindeki Atatürk Meydanı’na yürüdüler. “Akyaka sakindir, sakin kalacak” diye slogan atan kalabalık eylemine Atatürk Anıtı’nda son verdi.
Yerli halkın yanında tatilcilerin de destek verdiği yürüyüşün ardından açıklamada bulunan Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın uygulamayı 19 dönümlük Hazine arazisine getirdiğini, burada gerçekleşecek yapılaşmanın silueti bozacağı gibi gelecekte beldede olumsuz bir emsal teşkil edeceğini belirterek şunları söyledi: “Bu kararı Akyaka’nın tamamı için genelleştiremezler. O zaman burada üretecekleri yapıların değeri düşer. Ancak 9 ay sonra Muğla Büyük Şehir olunca beldemiz kapanıyor. Akyaka Ula’nın Mahallesi haline geliyor. Yeni yönetimlerin elinde Akyaka daha fazla direnemez ve betonlaşabilir. Endişeliyiz. Biz Akyakalıları en fazla 2.5 kata ikna etmişiz. Ankara’dan gelip bize rağmen 8 kat yapı dikecekler. Bu hem Akyakalılara haksızlık hem de doğaya ihanettir.” dedi.
Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın resen yaptığı Nazım İmar Planı değişikliği kararının Akyaka Belediyesi’nde askıya çıkarıldığını ve askı süresinde Akyakalılar olarak itirazlarını yaptıklarını belirten Başkan Çalca şöyle devam etti: “Askı süresinin dolmasının ardından Akyaka Belediyesi İmar Komisyonu da gerekli itirazı Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na yaptı. 60 günlük sürenin dolmasına rağmen itirazımız değerlendirmeye alınmadı. İkinci 60 günlük süre de bir ay sonra doluyor. O zamana kadar olumlu bir yanıt gelmezse, İdare Mahkemesi’nde dava açma hakkımız doğuyor. Bu gece Akyakalılar olarak yürüyüp, yazılı itirazımızın ardından uyarımızı da yapmış olduk. Bundan sonra hukuksal mücadele başlıyor.”
1 Yorum
Yıllar önce gençliğimin yılları 40 yıl önce şehirlerimize bakar Avrupa şehirleri ile kıyaslar yöneticilerin Avrupa’ya gittiklerinde burada ki şehirciliği görüp bizde neden dikkate alınmadığını neden böyle çarpık şehirleştiğimizi düşünür kendi kendime hayıflanırdım.
Meğer görmek bakmak yetmiyormuş 1970 nerde 2013 nerde 70 yılında görüp bakmayıp uygulansaymış şimdi kentsel dönüşüm diye bir nane yaratılmazmış. 35 sene sonra 2013+35=2048’de Akyaka da kentsel dönüşüm yaparız.
Üzülmeyin Akyakalılar çözüm var yani ama biraz sabırlı olun.