Gamberini Sarayı Bir Kitapla Tanıtıldı

Türkiye'nin yurtdışındaki temsilcilikleri arasındaki en eski mülklerinden Roma Büyükelçiliği'ne ev sahipliği yapan Gamberini Sarayı için Vehbi Koç Vakfı'nın desteğiyle hazırlanan prestij kitabı İtalya'da tanıtıldı.

İtalya’nın başkentindeki büyükelçiliğine Osmanlı İmparatorluğu’ndan beri ev sahipliği yapan Gamberini Sarayı, tarihi bir dökümentasyona kavuştu.

Roma’da 2011 yılından bu yana görev yapan Büyükelçi Hakkı Akil’in girişimi ve Vehbi Koç Vakfı’nın katkılarıyla hazırlanan prestij kitabında; tarihçi Sinan Kuneralp’in “Osmanlı-İtalyan ilişkilerine bakış” bölümü, La Sapienza Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Doç. Dr. Ilaria Falconi’nin sarayın tarihini ve içindeki sanat eserlerini incelediği bölüm olan “Gamberini Sarayı” ile Osmanlı’dan bu yana büyükelçilikte görev yapan misyon şeflerine ait bilgiler yer alıyor.

“Çok güzel bir binamız olduğu için ancak kitap yapabildik”

Üst düzey çok sayıda İtalyan ve Türk konuğun katıldığı prestij kitabının tanıtım gecesinde, Türk basın mensuplarına konuşan Büyükelçi Hakkı Akil, şunları ifade etti:

“20 Ocak 2011 tarihinde bu binaya eşim ve kızımla ilk adımımızı attığımızda, Balo salonuna girdiğimde, ilk aklıma gelen şey ‘bu bina hakkında bir kitap yazmamız lazım’ oldu. Bu küçük saray kitap yapılmayı hak ediyor doğrusu. Daha önce görev yaptığım iki ülkede büyükelçilik binası yoktu. Oralarda büyükelçilik binası ve rezidansı yapmıştık. Burada bina olduğu için sadece kitap yapmakla yetindik.”

Kitap yapma fikrinden sonra kapsmalı bir şekilde ilginç bir hikayesi olan sarayın tarihini araştırmaya koyulduklarını aktaran Akil, “Bir sanat tarihçisi ve tarihçi eşliğinde, önce bu binanın hangi şartlarda bize geçtiğini, daha sonra içindeki sanat eserlerinin hangi sanatçılara ait olduğunu tespit ettik. Koç Vakfı sağolsun bize maddi destek verince Gamberini Sarayı hakkında bir prestij kitabı ortaya çıkmış oldu” dedi.

Kitabın satışa sunulup, sunulmayacağına yönelik soruya karşılık Büyükelçi Akil, kitabın telif haklarının Vehbi Koç Vakfı’nda olduğunu, satışa çıkarılmasının düşünülmediğini söyledi.

Kitabın hazırlanmasında emeği geçen isimlerden İtalyan sanat tarihi uzmanı Doç. Dr. Ilaria Falconi de Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği’nde böyle bir çalışmada sorumluluk almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gamberini Sarayı

Kuzey İtalya’dan Roma’ya 1880’lerin başında gelen Gamberini ailesi için inşa edilen ve yapımı 1884’te tamamlanan ‘Palazzo Gamberini”, Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1887 yılında satın alınıp sefaret binası olarak kullanılmaya başlandı.

Gamberini Sarayı, fresk-ahşap işçiliğinin en güzel örneklerinin sergilendiği tavanları, iç merdivene yüksekten bakan ay-yıldızlı arması, Osmanlı bayrağı, avizeleri, parke ve mozaik yer döşemeleri ve değerli tablolarıyla adeta müze görünümünde.

Etiketler

Bir yanıt yazın