Hükümetin ortaya attığı referandum/halk oylaması önerisi yasalara aykırı. Hukukçu Yücel Sayman, ‘Hükümet mahkeme kararına saygı göstersin’ derken Taksim Dayanışması’ndan Mimar Eyüp Muhcu ise bu tartışmayı bir “oyalama taktiği” olarak değenlendirdi.
Taksim Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılmasına ile ilgili mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını görmezden gelen AKP Hükümeti, “referandum” ve “kamuoyu yoklaması”nı gündeme getiriyor.
Anayasaya göre, referandum ancak TBMM kararıyla ve Anayasa değişiklikleri ile yapılabilir.
Dün Başbakan Erdoğan’ın da değindiği Belediye Kanunu’nun 15. maddesine göre ise, “Belediye, belde sakinlerinin belediye hizmetleriyle ilgili görüş ve düşüncelerini tespit etmek amacıyla kamuoyu yoklaması ve araştırması yapabilir”
Ancak ortada bir yargı kararı bulunuyor. Referandum ya da kamuoyu yoklamasını gündeme getirerek hali hazırda Topçu Kışlası hakkında verilmiş olan mahkeme kararının bypass edilmek istendiği şüphesi yaratıyor.
İstanbul 6. İdari Mahkemesi, Taksim Topçu Kışlası projesine Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından verilen onaya karşı açıklan davada, yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği’nin 27 Şubat 2012 tarihinde yaptığı başvuruyu değerlendiren 6. İdari Mahkemesi, oy çokluğulu ile yürütmeyi durdurma kararı aldı. Mahkemenin nihai kararı henüz açıklanmadı.
Prof. Dr. Yücel Sayman (Anayasa Hukukçusu): “Gezi Parkı’yla ilgili mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı varken, referanduma gidilmez. Gidilmesi Anayasa’ya aykırıdır. Belediyeler Kanunun 15. maddesi kamuoyu yoklaması halkın görüşünü almak için yapılır. Bu yoklamanın bağlayıcılığı yoktur, alanacak kararı destek niteliği taşır. Mahkemelerin bu kararı denetleme ve iptal etme hakkı vardır. Referanduma durup dururken gidilmez. Süreçleri oluşturulur ve tartışılır. Demokratiktir diye Topçu Kışlası yapalım mı, yapmayalım mı diye referanduma gidilmez. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına herkesin saygı göstermesi lazım.”
Eyüp Muhçu (Mimarlar Odası Genel Başkanı/Taksim Dayanışması): “Bizler Taksim Dayanışması olarak 5 Haziran günü Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile yaptığımız görüşmede kendisine taleplerimizi ve önerilerimizi ilettik. Bu talepler için adım atılmamış ve yanıt verilmemişken Başbakan’ın kendi oluşturduğu heyet sonrası dillendirilen referandum, hükümetin süreci oyalamak için girişimlerde bulunduğunun göstergesi. Yine Hükümetin önce referandum ardından halk oylaması söylemi de bunun bir başka göstergesi. Ayrıca temel insan hakları referanduma götürülemez. Ayrıca Gezi Parkı ile ilgili alınmış olan yürütmeyi durdurma kararı da var. Gerçek bir demokratik adım, halkın günlerdir dile getirdiği taleplere cevap verilmesi ile hayat bulur. Önce referandum ardından halk oylaması söylemi hem talepleri karşılamaktan uzak olduğu için hem de temel insan haklarını tartışmaya açmak istemesi nedeniyle demokratik bir adım değil.”