Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 3'üncü köprüden geçiş ücretleri hakkında bilgi verdi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi temel atma töreni gerçekleştirilecek 3. Köprü inşaatında incelemelerde bulundu. Sarıyer Garipçe ayağında gerçekleştirelecek tören öncesi Bakan Yıldırım helikopterle geldiği inşaat sahasını gezdi, basın mensuplarına bilgi verdi. Hazırlıkların planlandığı şekilde sürdüğünü belirten Yıldırım,”İstanbul’daki trafik sıkışıklığının maliyeti yılda 3 milyar lira. Bu köprü geç başlanmış bir projedir. Dünyanın en geniş köprüsünü yapıyoruz. Şerit sayısı 8, iki de demir yolu 10 şerit. Otoyol da 8 şeritli. Ekolojik bir proje, amacımız dokuyu korumak. İhalede geçen yıl 20 Nisan’da teklifler alındı. Temmuz’un ilk haftası değerlendirildi. Toplam dolgu 70 milyon metreküp. Köprü ile birlikte 45 altgeçit ve 63 üstgeçit yapılacak. Köprü tamamlandığında transit trafik buradan yapılacak. TIR’lar ve kamyonlar 3. köprüden geçecek. 7 tepeli 7 büyük projeyle taçlanacak.”şeklinde konuştu.
Geçiş ücretleri şöyle; belirlediğimiz tavan ücretleri var. Otomobil eşdeğeri oluyor. Kamyonsa, TIR’sa 3-4 otomobile eşdeğeridir. Dingil sayısına göre değişiyor. Yolda kilometre başına 0.8 cent, doların 10’da birinden az. Köprü geçiş ücreti de 3 dolar karşılığı Türk lirası olacak. Bunlar tavan ücretlerdir. Trafik durumuna göre bu ücretleri aşamaz ancak bu ücretlerin altında bir tarife uygulamasına da mani bir hal yok. İşletmecinin kendi kararıdır. İşletmeci, trafiği artırıp sürümden kazanmak için tarifeyi belirlenen sınırların altında tutabilir.
Biz tarihi sözleşme şartlarına göre 3 yıl olarak belirledik. Yani işin başladığı tarihten itibaren 3 yıl. Ancak yarın yüklenici firmaya bir sürpriz yapılabilir. Süreyi öne çekme anlamında yeni bir tarih istenebilir. Onun için ben şimdiden tarihi telaffuz etmesem daha iyi olur.”
Bakın Yıldırım bir soru üzerine HGS kullanıcılarının OGS gişelerinden geçişlerine ceza getirileceği iddialarını yalanladı. Bu geçişleri alışkanlık haline getirenlere yönelik yaptırım uygulanacağını ancak ana hedeflerinin iki sistemi entegre haline getirmek olduğunu söyleyen Yıldırım, bu konudaki yazılım çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Bu arada yarın gerçekleştirilecek tören öncesi Sarıyer Jandarma Komutanlığı güvenlik tatbikatı yaptı.