TBMM Başkanlığı’na sunulan Orman Kanunu’nda değişiklik yapan tasarıya göre, dere yataklarının üzerine yapı yapan veya izinsiz kapatan, yeraltı sularına izinsiz besleyen gerçek kişilere 15 bin lira, tüzel kişilere 50 bin lira idari paza cezası uygulanacak.
Bu fiillerin tekrarı halinde ceza 5 kat arttırılacak. Orman Kanunu ile kıyılara ibadethane, düzenlemeyle özel orman alanlarına da inşaat yapılmasının önü açılıyor. Tasarıda yer alan diğer önemli kararlar ise şöyle:
Özel orman alanlarında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca, onaylanan imar planlarına uygun hazırlanan avan veya kentsel tasarım projesine göre inşaat yapılabilecek. Bu alanlarda yapılacak binaların taban alanı toplamı, özel orman alanının yüzde 6’sını, bina yüksekliği ise en düşük zemin kotundan itibaren 9.5 metreyi geçemeyecek.
Ormanlarda fidanlık kurulmasına, define aranmasına, işletilmesinde ağaç kullanılan ocakların açılmasına, balık üretim tesisi kurulmasına 29 yıla kadar izin verilebilecek.
Orman sınırları içerisinde kaldığı gerekçesiyle tapuları iptal edilen yerler, öncelikle eski sahiplerine, özel ağaçlandırma veya özel imar ihya çalışmaları için bedelsiz verilebilecek.
Orman Genel Müdürlüğü’nden izin almadan ticari olarak orman bitki türleri tohumluğu üretimi yapanların faaliyetine son verilecek; 33 bin lira idari para cezası kesilecek; ürüne el konulacak; mülkiyeti Orman Genel Müdürlüğü’ne geçecek. İzinli olup da Genel Müdürlük tarafından belirlenmiş esaslara aykırı hareket edenlere 17 bin lira idari para cezası kesilecek.
İhtiyaç duyulması halinde, kıyılarda ibadethane yapılmasına izin verilecek. Kiraya verilen ya da tahsis edilen vakıf taşınmaz malları; yangın, hırsızlık ve doğal afetlere karşı sigortalanacak. Dağıtılan vakıfların hayatta bulunan kurucularının başvurusu üzerine, bin lira ile yeni vakıf kurulabilecek.