Geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılan Galataport projesiyle gözler Karaköy’e çevrildi. Yatırımcı akınına uğrayan bölgede, butik veya 5 yıldızlı otel projeleri hız kazandı.
Geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılan Galataport adıyla bilinen Kruvaziyer Liman projesiyle Karaköy ve çevresinde hareketli günler yaşanıyor. İlk olarak 2005 yılında gündeme gelmesinden günümüze kadar özellikle Karaköy olmak üzere bölgenin yakın çevresinde birçok emlak satışına neden olan proje, gayrimenkul piyasasının hareketlenmesini ve projelerin hız kazanmasını sağladı.
Geçen süreçte söz konusu projeye dair beklentilerin sürekli gündemde olmasından dolayı bölgenin zaten prim yaptığını dile getiren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Hüsniye Boztunç, bekleyiş nedeniyle uzun süredir durgun olan Karaköy’deki gayrimenkul piyasasının özellikle son bir senedir oldukça hareketlendiğini söyledi.
Salıpazarı Liman Sahası için ihalenin gerçekleştirilmesi ve bu ihaleyle Salıpazarı Liman Sahası projesinin kesin olarak faaliyete geçecek olmasının bölgedeki hareketliliğin en önemli sebebi olduğunu belirten Boztunç, “Özellikle İstanbul’un tek kurvaziyer limanı aracılığıyla gelecek turistleri hedef alan yatırımcılar, otel yatırımlarına hız verdi” dedi.
Salıpazarı Liman Sahası projesinin gündeme gelmesinden önce Karaköy ve çevresinde metrekare fiyatlarının 2 bin dolar seviyelerinde olduğunu ifade eden Boztunç, projenin gündeme gelmesiyle beraber fiyatların 4 bin dolar mertebelerine kadar yükseldiğinin altını çizdi.
Meclisi Mebusan Caddesi üzerinde ise metrekare fiyatlarının 2 bin 500 ile 3 bin dolar civarında değiştiğini belirten Boztunç, “Baktığımızda İstanbul ortalamasına göre ticari alanlardaki satış rakamlarına göre ortalamalarda bulunan fiyatların bölgenin gelişimi ile daha da artacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin Uluslararası Kruvaziyer Limanı olma noktasında önem arz eden projenin hizmete girmesiyle birlikte, kruvaziyer turizminin önemli ölçüde artmasının öngörüldüğünü belirten Boztunç, Karaköy’deki otellerin az sayıda olması nedeniyle birçok yatırımcının bölgedeki tarihi binaları, eski iş hanlarını alarak otel projeleri geliştirtirdiğini vurguladı. Boztunç, uluslararası marka otellerin yanı sıra eski yapıların küçük yatırımcılar tarafından otel olarak renove edildiği söyledi.
Bölgedeki gelişmeler dolayısıyla, kiraların da arttığını anlatan Boztunç, “Bölge yakından incelendiğinde ofis binaları için birim kira fiyatlarının 10 dolar mertebelerinden başladığı görünmekle beraber, söz konusu fiyatın oldukça eski yapılar için geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Yapıların konumu ve niteliğine göre nitelikli sayılabilecek ofis yapılarının metrekare fiyatları 15 ile 25 dolar arasında değişiyor” dedi.
Bölgenin merkezi olmasına rağmen ofis tercihinde alt sıralarda kaldığına dikkati çeken Boztunç, bölgenin en önemli sorunlarından ulaşım ve otopark sıkıntısını çözecek Kabataş meydan düzenleme projesinin de İBB tarafından yürütüldüğünü belirtti.
Bölgede yer alan firmalar ve projeler hakkında bilgi veren Boztunç, şöyle konuştu: “Bölgeye turizm ve inşaat alanında yatırım yapan firmalar arasında en dikkat çeken Kemankeş Caddesi üzerinde Akfen GYO tarafından geliştirilen ve 2012 yılı Ağustos’ta ruhsat alarak inşaat işlerine başlanılmış olan Novotel Karaköy’dür. Söz konusu proje kapsamında 200 yatak kapasiteli otel inşa ediliyor.
Bankalar Caddesi üzerinde yer alan tarihi Sümerbank binası içerisinde, Yılmaz Ulusoy Holding tarafından hayata geçirilmesi planlanan 63 oda kapasiteli butik otel projesi var.
Yine Bankalar Caddesi üzerinde yer alan tarihi Bereket Han binası içerisinde hayata geçirilmesi planlanan otel de 18 odalı butik otel projesidir.
Bankalar Caddesi üzerinde geliştirilen bir diğer otel projesi de Seba İnşaat tarafından satın alınarak butik otel yapılması planlanan Tütün Han ile Veli Alemdar Han’lardır.
Torunlar Holding tarafından satın alınan Türkbank binası bünyesinde geliştirilmesi planlanan butik otel projesi, Hakan Madencilik tarafından yap işlet devret modeli ile kullanım hakkı alınan Vakıflar Bölge Müdürlüğü binası kapsamında geliştirilmesi planlanan 5 yıldızlı otel projeleridir.”
Türkiye’nin en büyük karma projelerinden olan Mall of İstanbul, dünyanın ünlü eğlence parklarına imza atan Kanadalı mimarlık şirketi Forrec ile şehrin aile eğlencesinde bir numara olmaya hazırlanıyor. Bu doğrultuda İstanbul’a gelen Forrec Proje Direktörü John N. Plumpton projenin aşamalarını değerlendirdi.
Torunlar GYO’nun hayata geçirdiği Mall of İstanbul’un alışveriş merkezi içerisindeki eğlence alanlarının tasarımlarını üstlenen dünyanın önde gelen şirketlerinden Kanadalı Forrec’in Proje Direktörü John Plumpton, projenin hızla ilerleyen aşamasını inceledi.
Plumton, “Forrec 40 yıllık deneyimi olan bir şirkettir. Referanslarımız arasında, Mall of America’daki Nickelodeon Universe, Almanya, Malezya ve ABD’deki Legoland’ler, Florida’daki Universal Stüdyoları, Orlando’daki Macera Adası ve Kanada’daki Wonderland yer alıyor” dedi. Plumton, “Bugün ise bu muhteşem şehir İstanbul için gizemli bir harikalar dünyası projelendiriyoruz. Bu projeyi diğerlerinden farklı hale getiren özellik temasındaki fantastik kurgudur” diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Bülent Babaoğlu, kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiği Gaziosmanpaşa’nın Sarıgöl mevkisini ziyaret etti. Babaoğlu, dönüşüm kapsamında İstanbul’un riskli alanlarındaki 40 bin konut ve iş yeri yıkıldığını, 6 ayda 50 bin binanın yıkılacağını söyledi.
Kentsel dönüşüm kapsamında Acıbadem’de inşa edilen binaların anahtarlarının eylül veya ekim ayında teslim edileceğini belirten Babaoğlu, “Şu an 280 binanın yapımı devam ediyor. 1138 binanın da yıkım işlemi devam ediyor. Sadece riskli yapılardan bahsediyorum. Babayiğit bir müteahhit çıkar, 3 ayda bitirir, onunkini hemen teslim ederiz. Şu an bitiş süresine yakın olan Acıbadem’de binamız var. Kaba inşaatı bitmiş durumda” dedi.
İstanbul’da bazı bölgelerde kentsel dönüşümün, yasa çıkmadan önce başlatıldığını ve sonuçlandırıldığını hatırlatan Babaoğlu, geçen yılın Ağustos ayında yürürlüğe giren Kentsel Dönüşüm Yasası’nın uygulama yönetmeliğinin de bir ay sonra yayımlandığını anlattı.
Babaoğlu, yönetmelikle birlikte dönüşümün hızlandığını belirterek, yasa kapsamında belirlenen alanlarda kentsel dönüşüm faaliyetlerinin başladığını, bunun yanı sıra vatandaşların dönüştürülmesini talep ettiği binalar da bulunduğunu aktardı.
Babaoğlu, “Yasa çıktıktan sonra şu ana kadar İstanbul’da 40 bin konut ve iş yeri yıkıldı. Önümüzdeki 6 ay içerisinde yıkılacak birim sayısı 50 bin 57” dedi.
İstanbul’un farklı yerlerinde ilan edilen 15 riskli alan bulunduğunu belirten Babaoğlu, dönüşümün en iyi durumda olduğu ilçelerin Gaziosmanpaşa, Esenler, Bağcılar ve Beyoğlu olduğunu söyledi.
Hemen hemen tüm ilçelerde dönüşüm alanı olduğunu belirten Babaoğlu, “Dönüşüm alanlarını, ‘en çok şu bölgede’ veya ‘en az bu ilçede’ diye sınırlamak zor. Her alanın kendine göre zorlukları ve kolaylıkları var. İlçedeki konut stoğu da dönüşüm sürecini hızlandıran unsurdur” dedi.
Bülent Babaoğlu, İstanbul’da çok yoğun riskli yapı stoku bulunduğunu ifade ederek, kentsel dönüşümün son 6 ay içerisinde vatandaşlar tarafından inanılmaz şekilde rağbet gördüğünü, her yerde iyi ya da kötü yönde konuşulduğunu kaydetti.
Kentsel dönüşüm alanındaki hedeflerine de değinen Babaoğlu, “Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde, özellikle 2014’ün sonuna kadar bakanlığımızın hedefi 200 bin ev ve iş yerini kentsel dönüşüm kapsamında yenilemek” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılı 1. Çeyrek Konut Satış İstatistikleri’ni yayınladı. Buna göre, Türkiye genelinde 2013 yılının ilk çeyreğinde 273 bin 826 konut satış sonucu el değiştirdi. Konut satışlarında İstanbul 58 bin 682 konut satışı ile yüzde 21.4 oranıyla en yüksek paya sahip oldu. İstanbul’u 34 bin 786 konut satışı ile yüzde 12.7 ile Ankara, 17 bin 602 konut satışı ile yüzde 6.4 ile İzmir izledi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 42.2 oldu.
Aynı çeyrekte, en az satış ise 9 konut ile Hakkari’de gerçekleşti. Konut satışının en düşük olduğu diğer iller ve satış sayıları sırasıyla 18 konut ile Ardahan ve 37 konut ile Bayburt oldu.
Türkiye genelinde toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 42.2 oldu. En yüksek ipotekli satış 27 bin 391 ile İstanbul’da gerçekleşti. İstanbul yüzde 23.7 ipotekli satış payı ile Türkiye sıralamasında ilk sırayı aldı. İstanbul’daki toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı ise yüzde 46.7 oldu. Aynı çeyrekte, Hakkâri’de ipotekli satış işlemi gerçekleşmedi.
Diğer konut satışlarında da İstanbul 31 bin 291 konut satışı ve yüzde 19.8 pay ile ilk sıraya yerleşti. İstanbul’daki toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 53.3 oldu.
Halkbank, ‘Canım Evim’ konut kredisi faiz oranlarında indirimli çözümler sunmaya devam ediyor. Kampanya kapsamında aylık 0.64’ten başlayan indirimli faiz oranları ve 36 aydan başlayan vadelerle kredi kullanma imkânı sunuluyor. Dosya masrafının 1000 liraya sabitlendiği kampanya kapsamında 60 aya varan vadelerde aylık 0.65, 120 aya varan vadelerde ise aylık 0.67 faiz oranı uygulanıyor.
Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı İmamoğlu, “Halkbank olarak piyasalardaki olumlu değişiklikleri anında ürünlerimize yansıtarak müşterilerimiz için avantaj yaratmaya devam edeceğiz” dedi.
EgeYapı Group, İstanbul Kartal’da inşa ettiği yeni karma kullanım projesi Pega Kartal’da 1+1’lerden 4+1’lere kadar 200 konutun ve 39 ticari ünitenin yüzde 25’ini sattı. Yapılan açıklamaya göre, Pega Kartal’da yatırımcılar, en çok 2+1 konutlara ilgi gösterdi.
Kartal’da 80 milyon lira yatırımla inşa edilen projede, biri 200 adet konuttan oluşacak 32 katlı rezidans, diğeri de 28 adet home – office ve 11 adet mağazadan oluşacak 5 katlı ofis bloğu olmak üzere iki farklı blok yer alıyor.
Yüzde 1 KDV avantajının sağlandığı proje, Sabiha Gökçen Havalimanı’na 15 dakika uzaklıkta konumlanıyor.
Bahçeşehir’de hayata geçirilen Nissa O2 Residence, Avusturya-Türk ortak işbirliği ile uluslararası tecrübede Nissa İnşaat tarafından gerçekleştiriliyor. ‘Nefes alan bina’ konseptiyle geliştirilen projede, tavandan yere kadar komple cam cephe ile kesintisiz gün ışığı alan daireler yer alıyor. Çift cephe uygulaması ve iki cephe arasında kesintisiz devam eden temiz hava sirkülasyonunun sağlandığı projede, tüm katlarda camlar açılabiliyor.
18 bin 255 metrekare arazi üzerinde yükselen proje, birbiri ile tek blok halinde yaşayan 4 blok ve 16 cepheden oluşuyor.
Ankara Oran’da 5 katı AVM, 48 katlı kule konut projenin yüzde 20’si satıldı.
Özçelik-İmaj-Tan ortaklığıyla (İTO Yatırım) kurulan ve 185 metrelik yüksekliği ile ‘Başkent’in zirvesi’ olarak tanımlanan One Tower projesi, Tabanlıoğlu Mimarlık’ın Ankara’daki ilk konut projesi olma özelliği taşıyor. İTO Yatırım ortaklarından Özkan Özçelik, bir yaşam alanı kurgusu içinde estetik bir mimari yaklaşımla hayata geçirilen One Tower’a Ankara’nın yanı sıra diğer kentlerden de büyük ilgi geldiğini kaydetti.
Özçelik, “Projemize henüz temel aşamasında yatırımcıların büyük ilgi göstermesi ve şimdiden projenin beşte birinin satışının tamamlanması ne kadar doğru bir çalışma yaptığımızı gösteriyor” dedi.