Lugano Kıyısında Yüzen Bir Bahçe

Carlo Ratti Associati ve Mobility in Chain, Lugano kentinin kıyı şeridi için yeni bir plan önerisi hazırladı.

Uluslararası tasarım ve inovasyon ofisi Carlo Ratti Associati, Mobility in Chain (MIC) ile İsviçre’nin Lugano kıyı şeridi için yeni bir plan sundu. Önerilen planda, yeni bir otonom su yönlendirme sistemi ile bağlantılı yüzen bir bahçe adası ve eş zamanlı olarak yapılandırılabilir yollar içeren, halka açık alan için yeni bir alan sistemi öngörülüyor. Proje, Lugano kıyılarında ana trafik arteri kesimini elden geçirerek şehir ve göl arasındaki bağlantıları güçlendirmeyi hedefliyor.

Tasarımdaki öneri, Lugano ve gölü arasındaki mevcut yarığı ele alıyor. Sıkışık sahil, günün farklı saatlerinde sıfır, bir veya iki şerit ile yapılandırılabilen dinamik bir yol sisteminin yanı sıra oyun alanları ve sosyal toplama alanlarıyla paylaşılan dokularla kısmen yayalaştırılabiliyor. Aynı zamanda, elektrikli otonom araçlar ve mikro mobilite çözümleri ile özel mobiliteyi bütünleştiren dinamik sahil; akıllı bir tabela sistemi, duyarlı sokak mobilyaları, ısı emiliminden temiz enerji üreten altyapı ve insanların tercih ettikleri toplu taşıma sistemini seçebilecekleri bir dizi hareketlilik merkezi içeriyor.

Lugano Belediye Başkanı Marco Borradori; dinamik kamusal alanlara artan ilgi, farklı hareket vektörlerinin bir arada bulunması, yeşil alanların gelişimi, suyun şehir yaşamındaki rolü, peyzajın etkisi gibi pek çok faktöre odaklanarak göl kıyısının ve şehir merkezinin tekrar tasarlanması konusunda kent yönetiminin kararlı bir tutum izlediğini belirtiyor:

“Bu süreç, 2018 yılında Belediye’nin vizyon ve hedeflerinin halk ile paylaşılması ve inovasyonu, kentsel kalkınmanın anahtar öğelerinden biri olarak tanımlaması ile başladı. Umuyoruz ki bir sonraki aşama, yarının şehrine ait bir master plan için düzenlenen bir açık yarışma olacak. Temennimiz bu vizyonun yakın zamanda somut bir proje halini alması.”

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde Senseable City Lab yöneticiliği yapan CRA kurucu üyesi Carlo Rotti, Lugano’nun İsviçre Alpleri ve buzul gölü arasında yer alan eşsiz kıyısında, doğayı ve kentsel alanı harmanlamanın yeni yollarını deneyerek, uyumlu bir kıyı yaratma fırsatı edindiğinden bahsediyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Kıdemli Ortağı Federico Parolotto, süreci anlatırken, mobil verileri ve trafik verilerini analiz ettiklerini ve hareketlilik kavramının tanımını model tabanlı bir bilimsel yaklaşımla desteklediklerini anlatıyor:

“Kıyı şeridindeki mevcut araç aksını, yeni hareketlilik çözümleri barındıran ve Lugano’nun hareketli ekosistemine uyum sağlayan bir mekana dönüştüren CRA’in kentsel vizyonunu destekliyoruz.”

Önerilen düzenleme, ilk olarak bölgedeki yenilikler yoluyla kentsel kalkınmayı teşvik etmek için ortak bir platform olan Lugano Living Lab’de yer alan özel ortaklara sunuldu. Lugano Living Lab’de yer alan ve Lugano’nun yenilenmesiyle ilgilenen şirketler projeye destek verdi.

Lugano için önerilen plan, Carlo Ratti Associati’nin, insanların ihtiyaçlarına eş zamanlı cevap vermek için yeni teknolojileri kullanan yeniden yapılandırılabilir kentsel alanlar araştırmalarının bir devamı. Araştırmaya dahil örnekler arasında CRA tarafından “kentsel yaşam laboratuvarı (urban living lab)” olarak yeniden tasarlanan Milano’daki 2015 Dünya Fuarı’nın eski alanı MIND da yer alıyor. Plazalar, bostanlar, ofisler, araştırma merkezleri, üniversite fakülteleri, konutlar ve kültürel alanlar barındıran bu kentsel mekan, kentsel tarım alanları ve dünyanın otonom hareketlilik için planlanan ilk mahallesi ile entegre olacak.

CRA, ayrıca bir caddenin gün boyunca nasıl kullanıldığı konusunda daha fazla esneklik sağlayan esnek bir yol kaplama sisteminin prototipini geliştirmek için Alphabet’in Toronto’daki kardeş şirketi Sidewalk Labs ile de iş birliği yaptı. Ayrıca Lugano için hazırlanan plan, MIT Senseable City Lab tarafından yürütülen, kendi kendini sürdüren teknoloji ve paylaşılan hareketlilik modellerinin kentsel etkileri üzerine yapılan araştırmalardan yararlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın