Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı, 3. havalimanı ihalesinin Rekabet Kanunu kapsamında olmadığını söyledi.
Kaldırımcı “İşlemin Kurul’a gelmesi için özelleştirilecek teşebbüsün cirosunun 30 milyon lirayı aşması gerekiyor. 3. havalimanında ise ciro sıfır” dedi.
Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olan 3. havalimanıyla ilgili Rekabet Kurumu’na bildirim zorunluluğu var mıdır, yok mudur? İhalede en yüksek teklifi veren konsorsiyumdaki Limak Holding’in aynı zamanda Sabiha Gökçen Havaalanı’nın işletmecisi olması nedeniyle bu soru daha da bir önem kazanıyor.
Dün STAR Gazetesi’ni ziyaret eden Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı’ya 3. havalimanı ihalesi sonrası Rekabet Kurumu’na bildirim zorunluluğunun olup olmadığını sorduk. Söze, Kurul tarafından bu konunun görüşülmediğini belirterek başlayan Kaldırımcı, kendi görüşlerini şöyle açıkladı: “Öncelikle söz konusu işlemin bir birleşme devralma değil, devletin bir yatırım alanında iş gördürme amacıyla imtiyaz vermesi işlemidir. Bu tür işlemler şüphesiz rekabetçi yapı bakımından büyük öneme sahip olmakla birlikte, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un birleşme ve devralmalar başlıklı maddesi kapsamında değildir.” Kaldırımcı, 3. havalimanı ihalesinin birleşme ve devralmalar kapsamında neden olmadığı konusunu da oldukça net açıkladı. Kaldırımcı, özelleştirme yolu ile devralma işlemlerinin önbildirim ve nihai izne tabi olması için ciro şartı olduğuna vurgu yaptı. Buna göre özelleştirilecek teşebbüs, mal veya hizmet üretimine yönelik birimin cirosunun 30 milyon lirayı aşması gerekiyor. 3. havalimanında ise ortada böyle bir şey olmadığını söyleyen Kaldırımcı “Söz konusu işlemde ciro sıfır” dedi. Kaldırımcı, söz konusu ihalede herhangi bir ciro olmadığı dikkate alındığında da işlemin Rekabet Kurumu’na bildirilmesi gereği bulunmadığının anlaşıldığını söyledi.
3. havalimanı ihalesinin yapıldığı gün Japonya ile nükleer santral anlaşması imzalanmıştı. Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı’ya hem Sinop’ta hem de Ruslar’ın Akkuyu’da yapacağı nükleer santralin kendi önlerine gelip gelmeyeceğini de sorduk. Kaldırımcı, verdiğimiz örneklere henüz yatırım yapılmamış bölgelerde doğalgaz dağıtım imtiyazının EPDK tarafından yapılan ihalelerle özel sektöre verilen işlemleri de ekleyerek, “Buralarda bir teşebbüs devri olmadığı için 4045 sayılı Kanun kapsamında değildir” dedi. Kaldırımcı’nın anlattığına göre Kanal İstanbul, 3. köprü gibi projelerde de 3. havalimanında olduğu gibi ciro söz konusu olmadığından Rekabet Kurumu’na bildirim zorunluluğu olmayacak.