Hülya Avşar'dan 650 lira tazminat kazanan öğrenci 10 milyonluk patron oldu.
Mimar Sinan Üniversitesi’nde öğrenciyken, Hülya Avşar’ı kendilerine ‘eşek’ dediğini ileri sürerek 650 lira tazminata mahkûm ettiren Hakan Sekmen’in kurduğu şirket, Fenerium’lardan, Midpoint’lere, Emaar’dan, Turkcell’lere kadar markaların mekân mimarlığını yaparak10 milyon lira ciroya ulaştı.
Türkiye’nin mimarlık ve tasarım konusundaki gücü her geçen gün gelişiyor. Son yıllarda hızla gelişen ‘marka mimarlığı’ alanında faaliyet gösteren ve Fenerium’lardan, Midpoint’lere, Emaar’dan, Turkcell’lere kadar birçok markanın ‘mekan tasarımlarını’ yapan SKM Projects, geçen yıl 10 milyon lira ciro yakaladı. Yaklaşık 1200 tedarikçiyle çalışarak tasarımlarının inşaatını da hayata geçirebilen firmanın kurucusu Hakan Sekmen, Orta Doğu pazarına açılmayı hedeflediklerini söylüyor. Mimar Sinan Üniversitesi öğrencisiyken 2000 yılında, ünlü sanatçı Hülya Avşar’a karşı açtığı ve kazandığı tazminat davasıyla da tanınan Hakan Sekmen şöyle anlatıyor öyküsünü:
Öğrenciyken Çok Ataktım
· Öğrenciliğim çok hareketliydi. Gündemi yakından takip ediyorduk. Hülya Avşar’dan tazminat kazanmışlığım bile vardır. Kendisi o dönemde (2000 yılı) özel bir televizyon kanalındaki söyleşisinde MSÜ öğrencilerini, 32. Gün adlı programa katılmasını engellemekle suçlamış ve ‘Okumakla adam olunmuyor, eşeklik baki kalıyor’ demişti. Ben de bu açıklama üzerine tazminat davası açmıştım. Üstelik avukatsız açtım ve kazandım. Tazminat talebimiz 1000 TL’ydi 650 lira aldık. Sonra da 20-30 öğrenci arkadaşımla ziyafet çektik. Ama o davayı kazanmak ‘zafer’ kazanmaktı ve girişimci olma kararımda önemli etkisi oldu.
2000 Dolarla Kurdum
· Şirketimi 2000 yılında homeofis olarak 2 bin dolar sermayeyle şahıs şirketi olarak kurdum. Mekan tasarımları yaparak büyümeyi hedefliyordum. Çünkü Türkiye’de bu alanda boşluk vardı. İlk işim Kentbank’ın şubelerinin tadilatları oldu. Sonra Torakbank’ın işlerini aldık. 2001 krizi geldi ve bankalar zora girdi. O dönemde Çalık Holding’in Gap Tekstil’i bir fuar işi verdi. Almanya’da Heimtextil’deki standı tasarladık ve kurduk. Bir usta bir de ben gittim, ustayla beraber çalıştım. Sonra Türkiye’de ekonomi genel olarak düzeldi ve kurumsal müşteri sayısı hızla arttı. Avea, Kütahya Seramik, Denizbank, HSBC, Sultanahmet Köftecisi, Midpoint, Gönül Kahvesi gibi markalara hizmet verdik vermeye devam ediyoruz. Geçen yıl 10 milyon lira ciro yakaladık. Bu yıl elimizdeki işlerle ciroyu ikiye katlayacağımızı rahatlıkla söyleyebilirim.
Azeri Öğrenci Ortak Oldu
· 2005 yılında Türkiye’de okumaya gelen Aziz Alimirzayev adlı Azeri arkadaşımız bizde çalışmaya başlamıştı. Kendisiyle çok iyi anlaştık. Çok çalışkan ve yetenekli olduğu için 2007’de şirketimize ortak olmak isteyince ortak olduk. Kurumsal olarak bir markanın neye ihtiyacı varsa yapıyoruz. Mesela HSBC’nin 5 katlı akademi binasını yapıyoruz. Yakın zamanda Kütahya Porselen’e bir fuar standı yaptık ki 750 metrekare.
Avrupa’dan daha iyiyiz
Mimar Hakan Sekmen, ‘marka mimarisi’ konusunda Türkiye’nin çok ciddi atak yaptığını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: “Mimarlıkta artık Türkiye’nin beyin gücünü harekete geçirmek istiyoruz. Bu güçle Ortadoğu’ya açılacağız. Bütün Avrupa şirketleri bize gelecek ve Orta Doğu’ya bizimle gitmek isteyecek. Çünkü gençlerimizin beyni çok güçlü. Mimari alanda tasarım alanında Türkiye her zaman bir numaraya oynayacak güce sahip. 2012 European Property Awards – Retail Interior dalında ödül aldık. Uluslararası perakende şirketi Envirosell ile stratejik ortaklığa imza attık. Bir ayağımız hep üniversitede. Mimarlık öğrencileriyle projeler yapıyoruz ve onların gelişmesine de katkı sağlıyoruz.”