“Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği” (ÇYDD), 1989’daki kuruluşundan yıllar sonra “çevre”yi de çalışma konuları arasına aldı. Her yönüyle Atatürk Cumhuriyetinin çağdaşlığını simgeleyen Kurucu Başkan Prof. Dr. Türkan Saylan, kentleşmeyle ilgili bir panelde açıkça diyordu ki: “Ülkemizin toplumsal aydınlanmayla çağdaşlaşması önünde o kadar çok engelle uğraşıyoruz ki çok önem vermemize rağmen ‘çevre’yi çalışma konularımız arasına yeterince katamıyoruz.”
Oysa Atatürk’ün manevi mirası olan “bilim ve akıl”ı rehber almanın aynı zamanda “çevre bilinci”nin de önkoşulu olduğunu kuşkusuz hepimizden iyi biliyordu… Nitekim sadece düşüncede değil, yaşamda da “yaratıcı aklın” ve “ödünsüz bilim”in yol göstericiliğini rehber almak gerektiğini; bunun çağdaş göstergeleri arasındaki “yaşanılır çevre” için mücadele etmeyi çok önemsediğini vurgulamadan edemezdi…
Bu düşüncelerinin “kurumlaştırılarak” yaşama geçirilmesi başkanlık nöbetini devralan Prof.Dr. Aysel Çelikel’le birlikte gerçekleşmeye başladı. Oluşturulan “Çevre Komisyonu” çağdaş yaşam ile çevre arasındaki iç içe geçmiş ilişkiyi gündeme getiren; başka deyişle “çevrenin korunması”nın çağdaş yaşam için “olmazsa olmaz” olduğu farkındalığını yaratmayı hedefleyen çalışmaları üstlendi.
Bu sorumluluk bilinciyle ilk etkinliği ise “Fotopya” web sitesiyle birlikte düzenledikleri “fotoğraf yarışması” ve güncel değerlendirmelerin yapılacağı bir “panel”…
Son yıllarda giderek “yaşamsal”laşan “Kente Karşı Suç” konulu fotoğraf yarışmasının duyurusunda özetle şunlar vurgulanıyor:
“Kent siluetini tahrip eden yapılar, tarihten gelen kimlikli peyzajları yok eden binalar, korunması gerekli tarihi ve özgün dokuları delik deşik eden uygulamalar çağdaş dünya kentlerinde görülmeyen bu gibi uygulamaların ‘kente karşı suç’ niteliği taşıdığı yönündeki eleştirilere katkıda bulunmak ve fotoğraf sanatının eşsiz olanaklarıyla kamuoyu bilincinin yükselmesine yardımcı olmak amacıyla bu yarışmayı düzenledik.”
Yaşları 18’i aşan herkese açık olan yarışmaya son katılım tarihi 20 Nisan’a uzatıldı… Seçici kurul 24 Nisan’da toplanacak, sonuçlar 3 Mayıs’ta ilan edilecek. Sergisi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde açılarak dereceye girenlere ödülleri verilecek.
20 Nisan’da Kadir Has Üniversitesi’nde 13.00’te başlayacak panelin konusu ise “Çağdaş Yaşam ve Çevre Politikaları”. Farklı bölgelerdeki yerel çevre sorunlarının irdeleneceği oturumlarda, sağlıksız yaşam ortamlarının giderilmesinden, “doğal ve kültürel mirasın yaşatılarak korunması”na kadar temel çevre sorunları, uzmanlar, gazeteciler ve STK yetkililerince tartışmaya açılacak.
Yurt düzeyinde 200’ü bulan şube sayısıyla ülkemizin yüz akı STK’lerinden olan ÇYDD’yi, giderek daha çok özlemini duyduğumuz “doğayı, kültürü ve kenti sahiplenme bilinci”ni de eylem programına aldığı için bir kez daha kucaklıyoruz.