Tarihi Talas Konağını Butik Otel Olarak Yeniden İşlevlendirme Projesi

Tarihi Talas Konağını Butik Otel Olarak Yeniden İşlevlendirme Projesi

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencisi Cihan Aydoğdu tarafından 2019-2020 Güz Dönemi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü - Proje 5 kapsamında Muhittin Aykut, Feyyaz Ataç ve Sibel Danışman proje yürütücülüğünde yeniden işlevlendirmek üzere ele alınan Talas Konağı Butik Otel projesi.

PROJE RAPORU

Kayseri Talas ilçesinde yer alan tarihi konağı bir senaryo üzerine kurulu olarak butik olarak yeniden işlevlendirme üzerine kurulu olan projede farklı oda konseptleri, kahvaltı salonu ve fotoğraf sergi alanı bulunmakta. Gelen ziyaretçilere birçok kültüre ev sahipliği yapmış Talas ve çevresinin tarihini ve kültürünü aktarmayı amaçlanmış ve konağın bulunduğu sokağa hizmet eden ziyaretçi çeken bir proje olması hedeflenmiştir.

“Köken olarak, Orta Asya’daki Talas’ın fiziki olarak ve yer adları bakımından şehrimizle pek çok benzer özelliği vardır. Kiçi Talas – Kiçi Köy, Uluğ Talas – Yukarı Talas vs. bu benzerliklerden sadece birkaç tanesidir. Ancak XIX. yüzyılda Kayseriyi ziyaret eden Edmund Naumann isimli seyyah, Talas adının Latince kökenli Kutsal Savaş anlamına gelen “Mutalaste” adından dönüştüğünü öne sürmüştür. Bazı kaynaklarda bu ad “Mutalaske” olarak da geçmektedir.”

Mutalaste Butik Oteli olarak adlandırılan projede mahsen fikri üzerine çalışılmış. Gelen ziyaretçilerin vakit geçirebilecekleri bir alana dönüştürülmüştür. Mahsen aynı zamanda toplantı, seminer ve sergi alanı olarak değerlendirilebilmektedir.

SENARYO-KONSEPT

Hüseyin Bey Talaslı ve memur emeklisidir. Aynı zamanda baba mesleği olan fotoğrafçılığı hobi olarak devam ettirmiştir ve hayatı boyunca bir çok önemli fotoğraf çekmiştir. Fakat Hüseyin Bey babasının ve kendisinin çektiği fotoğrafları bir türlü insanlara sergileyecek imkanı imkanı bulamaz. Yaşının ilerlemesinden kaynaklı bu isteği her geçen gün artmıştır. Hüseyin Bey insanların Talas’ın eskiden nasıl bir yer olduğunu merak etmesini buradaki yaşantıyı öğrenmesini istiyordu.Hüseyin Bey ona dedesinden kalan konağı bir butik otele yapmayı ve aynı zamanda burada çektikleri fotoğrafları sergilemeyi düşündü. Gelen ziyaretçiler hem fotoğraflarla dolu bir otelde geçmişe giderken aynı zamanda modern zamanda oluşmuş bir otelle eski-yeni kavramını çok iyi anlayacaktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın