Çamlıca Camisi için hafriyat çalışmaları başladı

İstanbul'un en önemli yeşil alanlarından birini yok edeceği için yoğun tepkilere neden olan Çamlıca Camisi için hafriyat çalışmalarına başlandı.

Geçen ay Üsküdar Belediyesi tarafından ruhsatı verilen Çamlıca Camisi inşaatı için hafriyat çalışması başlatıldı. Başlatılan hafriyat çalışmaları İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nce yürütülüyor.

AA’nın haberine göre Caminin inşa edileceği 57 bin 511 metrekarelik alandan 50 bin kamyon hafriyat çıkarılması öngörülüyor. Caminin hafriyat çalışmalarının 4-5 ay içinde tamamlanması planlanıyor. Cami alanından çıkarılan hafriyat, Maltepe sahilindeki dolgu alanına taşınacak.

Derslik, konferans salonu, kütüphane
Cami, Üsküdar Çamlıca mevkisinde 57 bin 511 metrekarelik alan üzerinde inşa edilecek. Cemaat kapasitesi avlu dahil 30 bin kişi olarak tasarlanan cami, yaklaşık 15 bin metrekarelik alan üzerine oturtulacak. Camide 50’şer kişilik 10 derslik, 750 kişilik konferans salonu, 250 kişilik toplantı salonu, kütüphane, sergi salonu ile 3 bin 500 kişilik otopark yapılacak. Cami bünyesinde, gasilhane ve yemekhane ile diğer teknik alanlar da oluşturulacak.

100 milyon liraya mal olacak
Maliyetinin 100 milyon lirayı geçmesi öngörülen proje kapsamında caminin altına 10 bin 600 metrekarelik Türk-İslam Eserleri Müzesi de inşa edilecek.

Mimarlar Odası Başkanı: ‘Rant projesi’
Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, bunun bir rant projesi olduğunu belirterek şunları dile getirmişti:

“Ayrıntıları paylaşılan cami projesinde tarihe açık bir saygısızlık var. Tarihle yarışmak değil, tarihi birikime sahip çıkmak gerekiyor. Açıkça meydan okuma var. Güç ve otoriter yaklaşımı topluma dayatmak gibi bir yaklaşım var. İslam inancına göre inanç yapıları kentlerle bütünleşiktir, kentlerden koparılmış bir camiyi görmek mümkün değildir. Burada yeni bir yaklaşım dayatılıyor. Bu yaklaşımın İslam inancı ve felsefesine de aykırı olduğunu düşünüyorum. Tarihe baktığınızda mütevazilik, sadelik ve çevreyle uyum Sinan yapılarının en önemli özelliklerindendir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın