“Taksim projesi bakanı koltuğundan etti”

Prof. Dr. Betül Tanbay, Taksim projesinde sürecin kapalı kapılar arkasında ilerlediğini vurgulayarak projenin eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ı koltuğundan ettiğini belirtti.

Tanbay “Bu proje bakan yedi, koruma kurulu yedi ve eminim belediye başkanı da yiyecek” diye konuştu.

Eyüp Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde Taksim yayalaştırılması projesi ele alındı. Panele çok sayıda öğrenci ve akademisyenin yanı sıra Hollanda The Delft Üniversitesi öğrencileri de katıldı. Paneli yöneten mimar Emre Arolat, mimar olmasınra karşın Taksim projesinde neler yapıldığını bilmediğini ifade ederek, sürecin çok kapalı ilerlediği söyledi. Taksim Platformu üyelerinden Prof. Betül Tanbay ise Taksim Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılması projesinin İstanbul 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca reddedilmesi üzerine istenilen kararların çıkmadığı kurulların çalıştırılmayıp devre dışı bırakıldığı bir sürecin başladığını belirtti. Daha iyi bir proje, daha iyi bir Taksim ve daha iyi bir gelecek için yola çıktıklarını vurgulayan Tanbay, “Proje dayatma biçiminde, bireyi yok sayan bir anlayışla devam ettiriliyor” dedi.

Gazeteci Cengiz Aktar da Taksim projesinin çevresel ve toplumsal sürdürülebilirliği gözetmeyen bir proje olduğunu ifade ederek “Dal-çık tünellerinin hiçbir işe yaramayacağının söylenmesine karşın çalışmalar devam ediyor. Danışmadan, denetlemeden dayatıyorlar. Proje Taksim’i trafikten kurtaracak ama Habiye ve Şişhane’yi etkileyecek. Bu topyekün saldırı canlıları, kent ve kültür mirasını ve medeniyeti hedef almış durumda” diye konuştu.

Kışla da özelleştirilecek

Mimar Korhan Gümüş ise “Buraya cami veya kışla yapmak isteyen insanların da fikirlerini önemsemek gerek. Biz daha gelişmiş bir yöntemle buraya bakmaktan yanayız. Yıllardır Gezi Parkı’nı yönetemeyen belediye, kışlayı da yönetemeyeceği için burayı özelleştirecek” dedi. Panelde 14 Nisan’da gerçekleştirilecek Gezi Parkı Şenliği’ne de katılım çağrısı yapıldı.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın