Günümüzde kentleri tanımlamak, onları sınıflandırmak için pek çok araştırma yapılıyor ve farklı listeler hazırlanıyor.
Bu araştırma listeleri daha çok kentlerin yıldızlarının parlamasına, ziyaretçi çekmesine ve iş hacminin artmasına neden oluyor.
ArkiPARC’ta bu konunun derinlemesine ele alınacağı “Yükselen Şehirler Nasıl Başarıyor?” başlığı altında bir etkinlik düzenlenecek. 11 Nisan Perşembe günü 16:00-17:00 saatleri arasında Fener Oditoryumu’nda düzenlenecek etkinliğe Ersun Bayraktaroğlu, Kerem Alkin, Saim Can Beritan, Salim Kadibesegil ve Gürler Ünlü konuk olacak.
Liste, Avrupa’daki 30 ülkeden, 30 önemli kentin çevresel performansına bakılarak hazırlanıyor. Liste hazırlanırken kentlerin su tüketimi, atık yönetimi, karbon salımı gibi değerlerine bakılıyor.
İstanbul, genel listede 25. sıradayken, Kopenhag aldığı önlemler ile ipi göğüsleyen kent durumunda.
Araştırmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Küresel insan kaynakları ve araştırma şirketlerinden Mercer, kentlerdeki kaliteli yaşamın düzeyini araştırıyor. Bu kapsamda hazırladığı listede Avrupalı şehirler listenin üst sıralarına yerleşmiş durumdalar. Listede Viyana 1. sıradayken Bağdat en son sırada.
İstanbul genel listede 17. sıradayken, altyapı sıralamasında 104. sırada.
Araştırmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Master Card tarafından ilki 2011 yılında hazırlanan listede hangi kentlerin en fazla uluslararası turist çektiğine dair bilgiler veriliyor.
Bu listede Londra, Paris, Bangkok, Singapur ilk dört sıradaki yerini korurken İstanbul, 1 sıra yükselerek 5. sıraya yerleşmiş.
Araştırmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
A.T. Kearney ve Şikago Küresel İlişkiler Konseyi tarafından 2008, 2010 yıllarında hazırlanan küresel kent araştırmasının üçüncüsü 2012 yılında hazırlandı. Araştırma yapılırken kentler, iş hacmi, insan değeri (nüfus, eğitim düzeyi vb), bilgi değiş-tokuşu, kültürel deneyim ve politik iş birliği olmak üzere toplam 5 başlıkta değerlendiriliyor.
New York ve Londra 2008, 2010 ve 2012 yıllarında yerlerini korurken onları Paris, Tokyo, Hong Kong izliyor. Konu, küreselleşme olunca sıralama şaşırtıcı değil.
İstanbul bu listede bu sene geçtiğimiz seneye göre 4 sıra yükselerek 37. sıraya yerleşmiş (2008 yılında 28. sırada).
Araştırmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Yaşam kültürü dergisi Monocle tarafından hazırlanan, en yaşanabilir kentlerin belirlendiği liste 2007 yılından beri hazırlanıyor.
En büyük, en kalabalık, küresel gibi tanımlamaların aksine bu araştırmada güvenlik, suç, iklim, mimarlık, ulaşım, kentsel tasarım gibi konulara bakılarak kentler değerlendiriliyor.
Listede ilk 5 sırayı Zürih, Helsinki (2011’in birincisi), Kopenhag, Viyana ve Münih paylaşıyor.
Dünyanın en büyük ekonomisini oluşturan Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Çin’den kentler ve İstanbul bu listede yer almıyor.