Taraf Gazetesi yazarlarından Ertan Altan, Beyoğlu esnafının Beyoğlu Belediyesi ile sandıkta hesaplaşacağını yazıyor.
Beyoğlu’nda eğlence sektörüne büyük bir darbe indiren masa-sandalye krizi havaların ısınmasıyla birlikte yeniden gündemde.
Beyoğlu Belediyesi’nin, iki yıl önce Asmalımescit’te başlattığı masa operasyonu kısa bir süre içinde bütün ilçeye yayıldı. Restoranların kapı önündeki masa ve sandalyeleri yolları işgal ettikleri ve kargaşaya neden oldukları gerekçesiyle, turistleri ve vatandaşları yerlerinden kaldırarak toplandı. Ardından esnafın protesto eylemleri geldi, ancak soruna çözüm bulunamadı. İşletmecilerin tüm tepkilerine rağmen belediye geri adım atmadı.
Geçen yaz Beyoğlu’nda binasını güzelleştiren esnafa kapının önüne masa koyma izni verileceği açıklandı. Birkaç sokakta birkaç işletmeye izin verildi ancak kısa bir süre içinde bu uygulamadan da vazgeçildi. Beyoğlu’nda gelinen son durumda değişen bir şey yok. Hiçbir işletme kapısının önüne masa ve sandalye çıkaramıyor. Beyoğlu’na gelen vatandaşlar güneşli bahar ve yaz günlerinde yine kapalı mekânlarda oturmaya mecbur edilecek.
İki yıldır süren kriz, Beyoğlu esnafını tehdit ediyor. Buradaki işletmelerde çalışanların birçoğu işlerini kaybetti. Beyoğlu şimdi Türkiye’de restoranların kapılarının önüne masa-sandalye koymadığı tek ilçe konumunda.
Beyoğlu esnafı son olarak bir yıl önce hem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’la hem de Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’la sorunun çözümü için görüşmeler yapmıştı. Bu görüşmelerde iki başkan da Beyoğlu’nda kentsel dönüşüm çerçevesinde bu soruna bir çözüm bulacaklarını, yeni projeler hazırladıklarını söyledi. Ancak hiçbir adım atılmadı. Dedikodulara göre, iki başkan da yakın çevrelerine Beyoğlu’nda uygulamadan geri dönüş olmayacağını, artık kapı önüne masa koymanın unutulması gerektiğini söylüyor.
İstanbul’da bahar yüzünü yavaş yavaş gösterirken, Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) Başkanı Tarkan Konar’la bu sezon neler yapacaklarını konuştum. İki yılı protesto yürüyüşleriyle geçiren Beyoğlu esnafı çözümden yana ümitli değil. Çünkü Tarkan Konar’a göre sorun yalnızca yolları kapatan masalar değil. Meydandaki çalışmalar ve Topçu Kışlası projesiyle Beyoğlu’nda köklü bir dönüşüm planlanıyor. Plana göre Beyoğlu’nda eğlence hayatı Galata, Şişhane ve Karaköy’e doğru itilmek isteniyor. İstiklal Caddesi’nin Taksim girişinin eğlence sektöründen arındırılması hedefleniyor. Galata-Karaköy istikametinde yeni yeni açılan mekânlar ise belirli bir gelir düzeyine hitap ediyor. Konar’a göre ortaya çıkacak yeni Beyoğlu’nda dar gelirlilere, öğrencilere yer yok.
Beyoğlu esnafı bu bahar eylem yapmayacak. BEYDER’in Beyoğlu’ndaki soruna köklü bir çözüm bulmak için etkili bir planı var. Beyoğlu esnafı yerel yönetimle sandıkta hesaplaşacak. Beyoğlu’nda yaklaşık üç bin ruhsatlı eğlence mekânı bulunuyor. Ancak bu mekânlarının sahipleri ve çalışanlarının büyük bir kısmı başka ilçelerde ikamet ediyor. Yerel seçimler yaklaşırken Beyoğlu’ndaki bütün eğlence mekânlarının sahiplerinin ve çalışanlarının evlerini Beyoğlu’na taşıması için çalışma yapılıyor. Bu, geçimini eğlence sektöründen sağlayanların aileleriyle birlikte ciddi bir oy potansiyelini ortaya çıkarıyor. Derneğin herhangi bir parti ya da adayı desteklemek gibi bir projesi yok. Ancak sorunlarına çare bulmayanlara oy vermeyecekleri açık. Beyoğlu’nda yönetime talip olanlar Beyoğlu esnafını dikkate almak zorunda kalacak.
Beyoğlu’nu otobana dönüştüren, ilçenin en güzel parkını betonla çevirmeye hazırlanan, insanların ekmek parasına göz diken yerel yönetime karşı Beyoğlu sakinleri elbette yaşam alanlarını savunacak.
Beyoğlu baharı sandıkta yaşanacak.