Antalya Numune Çiftliği’ndeki Binalar Yıkıldı

Cumhuriyet Dönemi'nin önemli mimari miraslarından olan Antalya Numune Çiftliği (TİGEM) alanındaki 103 binadan 96'sı, EXPO 2016 alanı düzenlemesi sebebiyle yıkıldı.

EXPO 2016 alanı düzenlemesi ile ilgili, Turizm Haberleri internet sitesindeki haber şu şekilde:

Antalya Milletvekilleri Menderes Türel ve Hüseyin Samani ile protokolün de hazır bulunduğu yıkım töreninde konuşan Bakan Mehdi Eker, EXPO 2016 alanında Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne (BATEM) ait geçmişte çeşitli amaçlarla kullanılmış 103 bina bulunduğunu, bu binalardan 96’sının yıkımına karar verildiğini anlattı. Kalan 7 bina ilgili değerlendirmelerin sürdüğünü belirten Bakan Eker, “Tarihi, kültürel değeri varsa, başka bir maksatla kullanılabilecekse kullanacağız ” dedi.

EXPO alanı düzenlenirken özellikle Aksu Çayı’ndan gelebilecek taşkın tehlikesine karşı bir takım çalışmalar yaptıklarına değinen Bakan Eker, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasında projelerin bir an önce hayata geçirilmesi yönünde gerekli görüşmelerin yapıldığını kaydetti.

Bakan Mehdi Eker, EXPO alanında ayrıca botanik çalışmaları da yapılacağını belirterek, “Bu alanda şu anda 42 değişik türden bin 329 ağaç var. Ama gerek Antalya’nın endemik bitki türü varlığı, gerek bu bölgede yetiştirilebilecek ağaçlar, çiçekler açısından 45 tür ağaç ve ağaççık, 62 tür çalı, 29 tür mevsimlik çiçek, 75 tür tıbbi ve aromatik bitki, 34 tür meyve, 16 tür tropik meyve ağacı, 24 tür soğanlı süs bitkisi olmak üzere, bu alana 285 tür bitkinin daha dikilebileceğini tespit ettik. Dolayısıyla 285 tür bitki daha bu alanda, bu çerçevede dikilecek. Bunların da hazırlıkları bir yandan yapılıyor” diye konuştu.

Bakan Mehdi Eker, bölgenin iki yönden Aksu Çayı ile kuşatıldığına işaret ederek, alan düzenlemesinin bir parçası olarak bölgenin drenaj ve sedde çalışmalarını gerçekleştireceklerini anlattı. Bakan Eker drenaj çalışmalarının Guinness Rekorlar Kitabı’na girecek olan Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yapılacağını anlattı.

Bakan Eker Antalya 2016 EXPO’nun Yönetim Kurulu Başkanvekili olan Vali Dr. Ahmet Altıparmak’ın Berlin Fuarı’nda Antalya EXPO’yu tanıttığını anımsatarak, “Gerek Türkiye içi gerekse uluslararası etkinliklerde, her fırsatta her imkanı değerlendiriyoruz” diye konuştu.

EXPO’yu Antalya’nın çiçeği, zengin biyoçeşitliliği, kültürel ögelerini tanıtmak için bir vesile haline getirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Bakan Mehdi Eker, daha sonra Vali Altıparmak ile birlikte atıl durumdaki binalardan birine iş makinesiyle ilk darbeyi vurdu.

EXPO Yönetim Kurulu 4 üncü Toplantısını Yaptı

Bakan Mehdi Eker, daha sonra bir otelde basına kapalı gerçekleştirilen 4 üncü EXPO Yönetim Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. EXPO alanındaki atıl binaların yıkım çalışmalarına başlanmasıyla ilk fiziki adımın bugün atıldığını anımsatan Bakan Eker, yönetim kurulu toplantısında alanın fiziki düzenlemesiyle ilgili bilgi aldıklarını söyledi.

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü aracılığıyla EXPO alanı ve çerçevesindeki bölge için önemli bir hizmet planladıklarına işaret eden Bakan Eker, bölgede toplulaştırma çalışması başlattıklarını ve en geç 2014’te bitirilmesinin planlandığına vurgu yaparak şu açıklamalarda bulundu:

“Orada toplulaştırma projesi uygulamaya geçiriyoruz. İkisi Aksu’nun doğu yakasında, Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın yaptığı Aksu Çayı ıslahının doğusundaki bölgede, diğerleri de batı tarafında olmak kaydıyla 8 köyde, 100 bin dönüm arazide toplulaştırma çalışması yapılıyor. Parsellerin tevhidi, tarla içi yolların yapımı, o bölgenin bir modern tarımsal üretim alanı haline getirilmesi, altyapısıyla muazzam bir çalışma. Onu da ilave değer olsun diye yapıyoruz. EXPO’nun Antalya’ya kattığı değer, sadece 2016 yılının nisan ve ekim ayları arasında orada bir sergi alanı düzenlenmesi, dünyanın değişik ülkelerinden insanların gelmesinden ibaret değil” şeklinde konuştu.

EXPO alanının master planının yapılması yönünde de çalışmalara başladıklarını kaydeden Bakan Mehdi Eker, EXPO’nun bin 100 dönüm arazi üzerinde kurulacağına belirterek, master plan ile bu arazinin ne şekilde kullanılacağına karar verileceğini ifade etti.

Bakan Mehdi Eker, “Burada Antalya’ya değer katacak, gelecekte, 50-60 sene sonra da kullanılacak değerli, kalıcı yapıların oluşması için çalışma yapılıyor. Master plan çalışması ile ilgili talimat verildi” dedi.

Bakan Mehdi Eker, EXPO’nun simgesi olacak çiçek konusuna ilişkin olarak da, “Çalışma devam ediyor. Bizim EXPO çerçevesinde düşündüğümüz her husus, Antalya’ya ilave değer katmasıdır. Antalya için en güzelini, en iyiyi seçme çabamız var. Onunla ilgili henüz bir karara varmış değiliz. Çalışıyoruz” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın