"İstanbul'un Afet Durumu ve Afet Algısı" adlı çalışmda, halkın yüzde 96'sının depremden endişe ettiği ancak afet anında ne yapacağını bilmediği anlaşıldı.
İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından yapılan “İstanbul’un Afet Durumu ve Afet Algısı” adlı çalışma tüm çabalara rağmen halkın depreme karşı ne kadar hazırlıksız ve bilinçsiz olduğumuzu ortaya koydu. Halkın yüzde 96’sının deprem konusunda endişe ettiği ancak bunların neredeyse tamamının deprem yangın, sel, virüs gibi her türlü afet anında ne yapacağını bilmediği ortaya çıktı. Halkın yüzde 98’i evinde afet ya da ilk yardım çantası hazır bulundurmadığını belirtilirken basit önlemler alanların oranı yüzde ise sadece yüzde 0.02 oldu.
Aydın Üniversitesi Afet Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan öncülüğünde 600 sayfadan oluşan, “İstanbul İli Afet Durumu ve Afet Algısı Anket Çalışması’ çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Kaptan, afetler ve vatandaşların algısına yönelik ilk kez yapılan bilimsel çalışma raporunu, 39 ilçede 2 bin 600 kişinin katılımıyla 1.5 yılda hazırladıklarını söyledi. Kaptan “Mega kentte insanlar afetlere nasıl bakıyordu, ilk kez görmüş olduk. İlginç sonuçlar ortaya çıktı. Buna göre; İstanbulluların yüzde 92’si son 10 yılda bir deprem yaşamış veya hissetmiş. Enteresan olan ise çok ciddi bir afet geçirmelerine rağmen tedbir almıyor olması. İnsanımız adeta afete meydan okuyor” dedi. Kaptan “Halkların depreme bakış açısı korkmak ürkmek ve bunun zorlaması sonucu eğitim almak olarak işlemiyor. İnsan örümcek, fare ya da yağmurdan çekindiği kadar depremden çekinmiyor. Bu genlerimize işlememiş” dedi.