Amsterdam’ın Tarihi Köprü Evleri Otele Dönüştü

SWEETS hotel, 1673-2009 yılları arasında Amsterdam kanalları boyunca ve her biri kendi döneminin mimari tarzında tasarlanmış, 28 farklı köprü evinde hizmet veriyor.

Köprü bekçileri için inşa edilen bu evler, köprü kontrolünün merkezileştirilmesi nedeniyle, 2012 yılında işlevini yitirmişti. SWEETS hotel, köprü evlerini, binaların mimari tarihi göz önünde bulundurarak benzersiz iç mekanlara sahip, bağımsız otel süitlerine dönüştürerek endüstriyel mirası yeniden canlandırıyor.

Amsterdam’ın Köprü Evleri

Amsterdam’ın köprü evleri, yüzyıllar boyunca, köprü trafiğini yöneten bekçiler tarafından kullanıldı. 1673 ve 2009 yılları arasında inşa edilen köprü evleri derin bir geçmişe sahip. Sahip oldukları mimari tarzlar, yeni mahalleler inşa edildiğinde şehrin nasıl geliştiğini, büyüdüğünü ve insanların o zamanlar şehir gelişimi hakkında nasıl düşündüklerini gösteriyor.

Hendrik Petrus Berlage ve Pieter Lodewijk Kramer gibi ünlü Hollandalı mimarlar tarafından birçok köprü ve köprü evi bulunuyor.

Endüstriyel Mirasın Yeniden İşlevlendirilmesi

Bazıları sadece 10,5m² alana sahip olmasına ve insanların yaşaması için tasarlanmamış rağmen köprü evlerinin hepsi, 2 kişilik otel süitleri olarak bütün fonksiyonları kapsayacak şekilde düzenlenmiş. Eski işlevleri ve konumları nedeniyle, 28 köprü evinin tümü Amsterdam kanalları boyunca panoramik ve geniş bir görüşe sahip.

Köprü evleri yeniden işlevlendirilirken binaların özgün kimliği de korunmaya çalışılmış. Örneğin, 1673’te inşa edilmiş Amstelschutsluis’in yenileme sürecinde bazı tarihi kalıntılar bulunmuş. Kalıntılar korunmuş buna ek olarak SWEETS hotel’in tasarım ekibi olan Space & Matter (De Ceuvel ve Schoonschip), 17. yüzyıl Hollanda geleneklerini çağdaş unsurlarla dengeleyerek malzeme ve renk kullanımına gitmiş.

Bir diğer örnek de De Stijl tarzının küçük bir simgesi olan Hortusbrug’un iç mekan tasarımında Gerrit Rietveld’den ilham alarak, kendisinin mirasına saygı niteliğinde tasarım unsurları yerleştirilmiş.

SWEETS hotel’in, 15 Mart 2018’de ilk 11 köprü evi açıldı. O zamandan beri 10 yeni ev daha eklendi ve kalan 7’sinin 2021’in sonunda tamamlanması planlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın