Pandemi Sürecinde Uzaktan Atölye Yapmak: “Evin Yeniden Keşfi” Atölyesi

Karantina sürecinde “daha yakından” ve “daha uzun süre” deneyimlenen evin mimari temsilleri için 17-18 Nisan tarihlerinde “Evin Yeniden Keşfi” atölyesi düzenlendi.

Yerleşik hayata geçilmesi, iş kavramı ve beraberinde farklı uzmanlık alanlarının ortaya çıkması ve ulaşım sistemlerinin gelişmesi ile birlikte insanoğlunun çağlar boyunca bir süreklilik halinde ev ile kurduğu ilişki bu zamana kadar olanının aksine pandemi süreciyle birlikte, ansızın bir değişime uğramış bulunuyor. Pandemi krizinin ortaya çıkmasından hemen bir gün önce, 21. yüzyılın hareketli bireyi yeme-içme, eğlenme, eğitim alma-verme, alış-veriş yapma, sosyal ilişkiler kurma ve çalışma gibi gündelik hayat pratiklerinin birçoğunu ev dışında ve/veya evden uzakta gerçekleştirmekteydi. Bugün ise geldiğimiz son noktada küresel ölçekte tüm çağdaşlarımızla birlikte yaşadığımız pandemi sürecinde tüm bu pratiklerimizi eve sığdırma çabası içerisindeyiz. Bu süreçte evlerimiz ile adeta yeniden tanışıyor gibiyiz… Öte yandan bugün her birimiz öncesinde başlamış olan ve fiziksel mekânı yok eden adeta dijital devrimin bir simülasyonu içerisindeyiz.

 

View this post on Instagram

 

Hedef Ben Miyim Tayfun? Nurcan Taş @nurcanntas __ Evin Yeniden Keşfi | 17-18.04.2020

A post shared by [cam]dan [cam]a (@cam.dan_cam.a) on

COVID-19 salgını beraberinde, işlerimizin de eve taşınmasını zorunlu hale getirdi. Mimarlar işlerini evlerinden yürütürken, mimarlık eğitimi dijital platformlar üzerinden uzaktan öğretim aracılığıyla gerçekleştirilmeye başladı. Öğrenci – akademisyen arasında birebir fikir alışverişine dayalı bir süreç olan ve yapılan işin tashihi üzerinden işleyen mimarlık eğitimi de bu noktada ciddi bir dönüşüm içerisinde… Farklı fikirlerin bir araya gelmesine olanak sağlayarak, alternatif bir düşünme ortamı üreten atölye çalışmaları da belki de ilk defa bu süreçte uzaktan dijital platformlar aracılığıyla yapılmaya başlandı. Normal şartlarda, fiziksel mekânda belirli ve kısıtlı bir katılımcı profili söz konusu iken, dijital atölyelerin farklı kentlerden / üniversitelerden pek çok lisans/lisansüstü öğrencinin bir araya gelmesine imkân sunması da oldukça heyecan verici.

 

View this post on Instagram

 

(Nere)’den (Nere)’ye Ayşesena Topay @_aysesena_ __ Evin Yeniden Keşfi | 17-18.04.2020

A post shared by [cam]dan [cam]a (@cam.dan_cam.a) on

[cam]dan [cam]a platformu da gündelik hayatımızdaki sosyal etkinliklerimizin çoğunun dijitalleştiği karantina sürecinde, mimarlık pratiği içinden düşünmek ve üretmek üzere oluşturuldu. Tüm paylaşımlarını yine bir sosyal medya mecrası olan Instagram üzerinden yapan platformunun ilk dijital atölyesi “Evin Yeniden Keşfi”, 17-18 Nisan tarihlerinde gerçekleştirildi. Atölyede, tüm günümüzü ve buna bağlı olarak günlük pratiklerimizin tamamını evde geçirdiğimiz bu süreçte, ev ile olan ilişkimizdeki değişimin mimari temsiller aracılığıyla ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Sürecin tamamının, dijital bir ortam aracılığıyla gerçekleştirilmesi noktasında oldukça deneysel olan bu atölyede, evin tüm yapısal özellikleri; doluluk-boşlukları, zemin ve yüzeylerde pozitif-negatif etki oluşturan tüm yapı elemanları, opak-şeffaf yüzeyler, karanlık-aydınlık-yarı karanlık mekânlar, soğuk-sıcak yüzeylerin yanı sıra tüm tefriş elemanları ve ayrıca ev kavramının etrafında şekillenen komşularımız, evde birlikte olduklarımız ya da evden uzakta kalanlar vb… eve ait her şey bu atölyede katılımcılar tarafından keşfedilmeye çalışılmıştır.

 

View this post on Instagram

 

Bir Mekan Kaç Farklı İşlevde Kullanılabilir? Sedanur Alaçam @sedanuralacam __ Evin Yeniden Keşfi | 17-18.04.2020

A post shared by [cam]dan [cam]a (@cam.dan_cam.a) on

Atölyede, katılımcılardan karantina sürecinde evde “daha uzun süre” ve “daha yakından” bakmak/duymak/koklamak ya da maruz kalmak durumda olmamız sayesinde evde keşfettiğimiz şeylerin mimari temsillerini üretmeleri istenmiştir. Atölye katılımcılarından Sueda Ergün evin balkonunda yer alan bitkilere dair farkındalığının arttığını belirtirken, Yağmur Kasap mimarlar için cetvel yerine evde kullanılabilecek nesneler rehberini, Betül Öztürk hayatı balkona sığdırma çabasını, Oktay Kanbur evinin bahçesinde yer alan ağaçların patinasını, Ayşesena Topay evin kaç adım büyüklüğünde olduğunu kendi perspektiflerinden ve ev yaşamlarından kesitler halinde aktarmıştır.

Atölyenin tüm işleri [cam]dan [cam]a Instagram hesabı üzerinden incelenebilir.

Katılımcılar: Ahmet Necip Bellek, Betül Öztürk, Büşra Söylemez, Ebru Han, Fatmanur Kaşıkçı, Huriye Ergün, Sedanur Alaçam, Sıdıka Çakıl, Sueda Ergün, Tahsin Serdaroğlu, Tuğçe Çoşkun, Turgut Dalcalı, Vera Yıldız, Yağmur Kasap, Yelda İnecik

[cam]dan [cam]a Platformu Koordinasyon Ekibi: Ayşesena Topay, Büşra Onur, Nurcan Taş ve Oktay Kanbur

Yürütücüler: Büşra Özaydın, Esra Baran

Etiketler

Bir yanıt yazın