İstanbul için ‘Ortak Zemin’ Kuruldu

İstanbul’da kentsel dönüşüm kapsamındaki projelere sivil toplumdan gelen eleştiriler, iktidar tarafından “modernist bir elitin itirazları” olarak görülüyor. İtirazların temelinde yaşam tarzı farkları ve siyasal nedenler olduğunu düşünen hükümet ve ona bağlı şehir yönetimi, projelerini rekabete ve tartışmaya açmaktan özenle kaçınıyor.

İstanbul’la ilgili projelerin “destekleme” ya da “karşı olma” ikilemine hapsedilerek şehrin müteahhitlik mantığına teslim edildiğini tesbit eden mimarlar, şehir plancıları ve sivil toplum örgütleri, İstanbul İçin Ortak Zemin Platformu’nda biraraya geldi. Geçen cumartesi günü yapılan ilk Ortak Zemin toplantısının konuğu ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ydu.

Yaklaşık 80 katılımcıyla gerçekleştirilen toplantıda İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Prof.Dr. Murat Güvenç, Bilgi Üniversitesi’nden Prof.Dr. Asu Aksoy ve daha pek çok akademisyen ile STK temsilcisi, kamusal projeler ve kent yönetimi konularından sunumlar yaptı.

Ortak Zemin’in ilk konuğu olan CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, memnun ayrıldığı ve işbirliği sözü verdiği etkinlik İstanbul için büyük önem taşıyor. İstanbul’da kentsel projelere yönelik muhalefet konusunda, daha önce bu köşede defalarca gündeme getirdiğim bir problem var; müzakereye kapalı şehir yönetimine karşı şehrin sorunlarının çözümünü iktidarın devrilmesinde gören “devrimci” muhalefet.

Kentsel dönüşüm projelerine katılımcı ve şeffaf olmadığı ya da mülk sahipleri için adaletli olmadığı gerekçesiyle karşı çıkmakla, siyasal mücadelenin bir parçası olarak karşı çıkmak aynı şey değil. İstanbul’da kentsel dönüşüme karşı bu tarzda bir muhalefet, hükümetin “eleştirilerin arka planında siyasal nedenler var” argümanını güçlendiren bir işlev görüyor. Sivil toplumun getirdiği haklı ve sorun çözücü eleştiriler ise sloganların gürültüsü arasında kayboluyor.

İstanbul İçin Ortak Zemin Platformu da kuruluş bildirgesinde bu konuya özel bir vurgu yapıyor: “Biz kamusal alanın çatışmacı olmayan bir yöntemle ele alınmasının mümkün olduğunu ve kentin bugün yaşadığı sorunların katılımcı yöntemlerle ve farklı kamu yararlarını temsil eden aktörlerin işbirliği içinde çok daha kolay aşılabileceğini düşünüyoruz.”

Ortak Zemin belirli periyotlarla siyasetçileri ve şehir yönetiminin farklı aktörlerini biraraya getirerek sunumlar yapmaya devam edecek. Bakarsınız bir gün Başbakan da bu toplantıların konuğu olur.

Etiketler

Bir yanıt yazın