Kötü haber Ortaylı’dan: Altı bin kitap kül oldu

Galatasaray Üniversitesi’nde çıkan büyük yangında akıbeti merak edilen kitapların kurtarılamadığı belirlendi. Kütüphanedeki hukuk tarihi kitaplarının tamamı yandı.

Galatasaray Üniversitesi’nde çıkan yangın tarihî binayı kül etti. Bina ile birlikte çok değerli el yazması eserlerin de olduğu kütüphanenin zarar görüp görmediği merak edilirken üzücü haberi İlber Ortaylı verdi. Taraf ‘a konuşan İlber Ortaylı, “Maalesef hukuk tarihî kitaplarının olduğu bölüm tamamen yandı. Benim bağışladığım 6 bin kitap da kül oldu” dedi. Ortaylı’nın bağışladığı eserler arasında başka bir örneği olmayan çok değerli kitaplar da bulunuyordu.

CHP: Meclis araştırsın

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi, Galatasaray Üniversitesi’nde çıkan yangın için Meclis Araştırması açılmasını istedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı’na verilen önergede, yangının nedenlerinin araştırılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi istenirken, daha önce yanan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası, Haydarpaşa Tren Garı ve Kapalı Çarşı yangınlarına da değinildi.

“Geç kalmadık” savunması

Yangınla ilgili İstanbul İtfaiyesi de ön çalışma raporunu hazırladı. Raporda, “İhbar saat 19:37’de İtfaiye Komuta Merkezimize yapılmıştır. Beşiktaş İtfaiye grubu ekipleri tam takım halinde saat 19:38’de hareket etmiş ve saat 19:43’te meydana gelen yangına müdahaleye başlamıştır. Olay yerinden ayrılmış ya da ayrılmaya teşebbüs etmiş herhangi bir ekibimiz yoktur” ifadeleri yer aldı.

İtfaiye bir yıl önce uyarmış

İstanbul İtfaiyesi’nin bir yıl önce hazırladığı raporda bina için Galatasaray Üniversitesi’ni uyardığı ortaya çıktı. Habertürk TV’nin ulaştığı, 20 kişilik bir ekibinin hazırladığı raporda tarihî binanın elektrik tesisatının ve kablolarının tehlike arz edebileceği, üniversitede otomatik sprintler sisteminin bulunmadığı bunun da olası bir yangında büyük hasarlara yol açabileceği hatırlatılıyor. Taraf, dün 50 bin avroluk maliyeti olan “sprintler”, “High fog” gibi sistemlerin olmamasından dolayı yangının söndürülemediğini duyurmuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın