Tophane'deki İmalat-ı Harbiye Usta Mektebi inşaatı Mimar Sinan Üniversitesi'ni ikiye böldü. Tartışmanın sebebi, inşaat alanında var olduğu iddia edilen Bizans kalıntıları.
Tophane’deki top dökümhanesine ustalar yetiştiren İmalat-ı Harbiye Usta Mektebi, Mimar Sinan Müzesi olarak yeniden yapılıyor. İnşaat alanında Bizans kalıntıları olduğu yönündeki iddialar, Mimar Sinan Üniversitesi öğretim görevlilerini ikiye böldü.
Bazı öğretim üyeleri o bölgede Bizans kilisesi kalıntıları olduğunu, arkeolojik kazı yapılmadan alelacele bir bina yapmanın doğru olmayacağını söylüyor. Semavi Eyice’nin yazdığı “Bizans Devrinde Boğaziçi” kitabında da bu bölgede bir Bizans kilisesine ait kalıntılar olduğuna işaret edilmiş, kalıntılar fotoğraflanmıştı. MSÜ Rektörü Prof. Dr. Yalçın Karayağız ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Konuyla ilgili Taraf ‘a konuşan Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yalçın Karayağız, arkeolojik çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Semavi Eyice orada bir Bizans Kilisesi’nin kalıntılarının olabileceğini ifade ediyor. Burada bir soru işareti var. Resimde görülen 19. yüzyıl İmalat-ı Harbiye Usta Mektebi’nin tonoz temelleridir. Orada Bizans kalıntısı yok, oradan çıkabilecek tek şey Tophane Lüleleri olacaktır. Ama diyelim ki bir Bizans kalıntısı çıktı. Bu binayı yaptığımız zaman onlar da içeride korunacak. Projemiz o arkeolojik alanı bir fanusun içinde muhafaza edecektir. Yüzeyinde büyük bir cam olacak, isterlerse insanlar içinde dolaşabilecekler. Dört ay sonra arkeolojik çalışmalar bittiğinde orada Bizans kalıntıları olduğunu iddia edenler özür dilemek zorunda kalacaklar” dedi.
Bina yapımı için gerekli bilgi ve belge olmadığı eleştirisinin de gerçeği yansıtmadığını belirten Karayağız, “Bu bina orada vardı. Bu rivayet de değil, hikaye de. Yapının bütün projeleri, çizimleri, resimleri elimizde. Restitüsyon raporu var. Bu rapor olmasa kuruldan onay almanız mümkün değil” şeklinde konuştu.
Proje doğrultusunda burada bir Mimar Sinan Müzesi yapılacağını belirten Karayağız, “Ustanın Türkiye ve dünyada birçok eseri mevcut ama ne bir Mimar Sinan kütüphanesi var ne bir Mimar Sinan müzesi. Sinan’ın 360 küsur eseri var. Bu eserleri kimse bilmiyor. En azından bu eserlerin yarısını 1/50 ölçeğinde maketleriyle birlikte herkesin bilgisine sunalım dedik. Burada üç katlı bir bina olacak. Giriş katında iki tane 500’er metrekarelik galeri olacak. Bu galerilerden biri, geleneksel sanatlar diğeri çağdaş sanatlarla ile ilgili etkinlikler için yeni mezunlarımız ve dışarıdan gelenlere açık olacak. İkinci katında Mimar Sinan Müzesi, Bilgi Bankası, Araştırma Merkezi yer alacak. Üst katında Araştırma Merkezi’nin çalışma alanları, toplantı sahaları ofisleri bulunacak” dedi.