Güneşin Hareketi ile Açılıp Kapanan Cephe

Hive, Hindistan'ın Gujarat kentinde Openideas Architects tarafından tasarlanan akıllı, uyarlanabilir ve sürdürülebilir bir aile evi.

Mimarlık hakkında bilgi sahibi olan ve makine mühendisliği konusunda temel yetkinliğe sahip olan işveren “ev” olarak ne istediği konusunda çok açıktı: metal cepheli, akıllı bir yapı ve “tek mekanlı” bir yaşam alanı.

Konut projesi, doğada bulunan bal peteği ve karbon kristalleri gibi altıgen yapısal desenlerden esinlenen güneş sensörlü bir cepheye sahip.

Bu cephe tasarımının temeli, strüktürel güç, dönüştürülebilirlik ve biyomimikri kavramlarına dayanıyor. Binanın cephesindeki desenler güneşin hareketi ile açılıp kapanarak evdeki gün ışığı ve sıcaklık düzeyini ayarlıyor.

Binanın formu ayrıca dış mekan sıcaklığı, nem, güneş radyasyonu, bulut örtüsü ve rüzgar modelinin derinlemesine analizi ile şekillenmiş.

Binanın girişindeki, batık bir avlu, basamaklı bahçe, doğrusal koridor ve üzerinde yürünebilir yeşil çatı, köprü ve vadi deneyimi yaşatıyor. Yeşil çatı teknik olarak ısı yalıtımlı gibi davranarak, iç mekanın genel sıcaklığını düşürürken, aynı zamanda sosyal toplanma alanı olarak hizmet ediyor.

Program hem plan hem de hacim olarak açık ve akıcı olarak tasarlanmış. İç mekan, minimum bölme duvarları ile açık bir plana sahip. Heykelsi bir merdivenle erişilen üst katta iki yatak odası var. Her yatak odasına bağlı küçük bir bahçe bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın