Kadir, Mustafa, Egemen, Gürsel vs.

KİM ne derse desin, İstanbul'da büyük yarış başlamış durumda.

Benim gördüğüm dört aday var.

İkisi AK Parti’den, ikisi CHP’den.

Adaylara şöyle bir bakalım:

*

– KADİR TOPBAŞ: “Üçüncü dönemim ustalık dönemim olacak” diyerek bastırıyor da bastırıyor. Taksim’i elden geçiriyor, yollara kazma kürek dalıyor, kaldırımları düzenliyor falan… Yeniden aday yapılmazsa kahrolacak gibi bir edası var. Lisanıhal ile “Aday yapmazsanız çok kötü küserim” diyor.

– MUSTAFA SARIGÜL: “Düğün evinin tefçisi,/ölü evinin yasçısı” olarak müthiş bir yatırım yaptı İstanbul’a… Bu yatırım sonuç da verdi: Önemli bir seçenek haline geldi. Araştırmalarda ismi hep önde çıkıyor. Kısacası önemli bir “seçenek” olarak orada duruyor. CHP’nin bu seçeneği değerlendirip değerlendirmeyeceği henüz bilinmiyor.

– EGEMEN BAĞIŞ: Sessiz ve derinden gidiyor… Gönlünde yatan aslanı fazla açık etmese de o aslanın orada yattığını herkes biliyor… Avantajları şunlar: Başbakan’a yakın olmak, son dönemde muhafazakâr mesajlar vermek, Kadir Abi’den genç olmak ve Avrupai bir görüntüye sahip olmak.

– GÜRSEL TEKİN: “Kemal Kılıçdaroğlu/Gürsel Tekin ikilisi” olarak girdikleri ve görece başarı kazandıkları malum… İşte bu görece başarıya yaslanarak adaylığa göz kırpıyor. İki önemli avantajı var: Varoşların dilini bilmek ve örgütçülük… Ancak “kazanma potansiyeli”yle ilgili kuşkuları giderebilmiş değil.

*

Ne olur? Neler olur?

– Hem AK Parti’de hem CHP’de adaylık mücadeleleri açıktan yapılmayacak. Bu da daha yıpratıcı, daha bel altı, daha çetin bir mücadele demek…

– AK Parti’de Binali Yıldırım seçeneğini de yabana atmamak gerekir. Bir bakmışsınız son anda “Adayımız Binali Yıldırım’dır” deyivermişler.

– Sarıgül’ün “kazanma potansiyeli” var ama aday olarak ortaya çıktığında iktidar kanadının kendisini yıpratmak için elinden geleni ardına koymayacağı da bir gerçek. Bu nasıl aşılacak? Bilemiyorum.

– Gürsel Tekin’in adaylığı da sorunsuz değil. Parti içinde muhalifleri çoğalmış durumda Tekin’in… Ankara’da da iyi bir performans çıkaramadı. Yıpratılmaya açık tarafları var.

– Eğer AK Parti, Kadir Abi ile İstanbul’u CHP’ye kaptırabileceğine inanırsa, böyle bir ihtimal görürse, Kadir Abi’nin gözünün yaşına bile bakmaz. Çünkü İstanbul, AK Parti açısından her şeyin başladığı yer.

– CHP’de Ümit Boyner, Cem Boyner, Cem Kozlu gibi isimler de sayılıyor olası adaylar arasında. Buna en küçük bir ihtimal bile vermiyorum. Bu isimlerle CHP, İstanbul’da hiçbir şey yapamaz. CHP de bunun farkındadır. Sanırım. Galiba…

– Sarıgül ve Tekin’in özelliklerine bakalım: İkisi de muhafazakârların dilini biliyorlar, ikisi de camiyle barışık, ikisi de başörtüsü konusunda özgürlükçü, ikisi de cemaatlerle arayı iyi tutuyorlar. CHP’de bu iki ismin öne çıkması işte bu yüzden. Böylesi özellikleri olmayan adayların İstanbul’da hiç şansı yok.

– CHP, muhafazakârların da hoşuna gidecek bir adayla İstanbul’da öne geçebilir. Ancak AK Parti’nin böyle bir şansı yok. AK Parti “cepheleşmeyi arttıran parti” olarak “Atatürkçü kesimlerin de hoşuna gidecek bir aday” çıkarsa bile o cenahtan oy alamaz. Zaten AK Parti böyle bir stratejiye gerek bile duymuyor, “Bizim oyumuz bize yeter” anlayışında. Yeter mi, yetmez mi? Göreceğiz.

Etiketler

Bir yanıt yazın