Belediyeler Engelliler için Neler Yapıyor?

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Ülkemizde engellilere yönelik fizik mekanda yapılan çalışmaların neler olduğunu 3 büyükşehir belediyenin faaliyetleri kapsamında ele alarak öğrenmek istedik.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Belediyenin 2012 yılı Sosyal Destek Hizmetleri Yönetiminin harcama tutarlarının müdürlüklere göre dağılımına bakıldığında Özürlüler Müdürlüğü’nün toplam harcamalardaki oranı %5,7 olup, toplamda 28.916 TL harcama yapılmış.

2011 yılında özürlülere yönelik yapılan faaliyetler ise şu şekilde özetlenebilir:
– Sosyal ve Kültürel Hizmetler
– Özürlü ve Kimsesiz Yaşlılara Ücretsiz Ulaşım Hizmeti
– Özürlülere Yönelik Yürütülen Diğer Ulaşım Hizmetleri

Erişilebilir Yaya Sistemleri (EYS)
2011 yılında yürütülen sinyalizasyon sistemi bakım onarım çalışmaları kapsamında 4 adet sinyalize kavşakta EYS dönüşümü tamamlanmış. Böylece kent genelinde toplam 95 adet sinyalize kavşakta EYS dönüşümü gerçekleştirilmiş.

Yatay ve Düşey Trafik İşaretleme Çalışmaları
Yaya yürüme alanlarında maksimum güvenliğin sağlanması, özürlülerin sosyal hayata katılımda önlerindeki engellerin kaldırılması amacı ile kent genelinde gerçekleştirilen yatay ve düşey trafik işaretlemeleri kapsamında, Özürlü Park Levhası, Kenarı Kıvrılmış Standart Levha, Esnek Refüj Başı Levhası, T ve S Konsol Aparatı ve Özürlülere Yönelik Yaya Geçidi Çizgisi gibi çalışmalar yürütülmüş.

Bu kapsamda, İstanbul genelinde yürütülen çalışmalar tabloda belirtilmiş.


Yatay ve Düşey Trafik İşaretleme Çalışmaları
Özürlü Park Levhası 71 adet
Kenarı Kıvrılmış Standart Levha 1.135 adet
Esnek Refuj Başı Levhası 254 adet
T ve S Konsol Aparatı 885 adet
Toplam 2.345 adet

Trafik Eğitim Çalışmaları
Özürlü öğrencilere, eğitim alanında da eşitlik sağlamak ve sosyal hayata katılımlarını kolaylaştırmak amacı ile Topkapı Eğitim Parkı’nda, 2011 yılında 1.000 öğrenciye trafik eğitimi verilmiş.

Ankara Büyükşehir Belediyesi

Belediyenin resmi internet sitesinde Engelliler ve Rehabilitasyon Şube Müdürlüğü’nün amacı şu şekilde tanımlanıyor: “Ankara Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Rehabilitasyon Şube Müdürlüğü, Ankara’da yaşayan tüm engelli vatandaşlarımızı ev ortamında desteklemek ve toplum ile engelli bireyin kaynaşmasını sağlamak amacıyla hizmete açılmıştır.”

Şube’nin görev ve sorumlulukları da burada belirtilmiş.

Tüm bu hizmetlerin dışında şubeye bağlı 5 ana birim bulunuyor. Bu birimler ise şu şekilde sıralanıyor:
– Büyükşehir Belediyesi Görme Engelliler Eğitim ve Teknoloji Merkezi
– Engelliler Ticaret Merkezi
– Engelliler Hizmet ve Rehabilitasyon Merkezi
– Engelliler Danışma Merkezi
– Engelliler Lokali

2011 yılı içerisinde engelli vatandaşların engel gruplarına göre ihtiyaç duydukları:
Tekerlekli Sandalye: 30 Adet
Akülü Tekerlekli Sandalye: 34 Adet
Beyaz Baston: 85 Adet
Simit Camekânı: 300 Adet
Hasta Bezi: 1.796 Kişi
Kanedyen Değnek : 1 Adet
3.282 kişiye ise diğer sosyal yardımlar yapılmış.

2011 yılı içerisinde ulaşım açısından yapılan hizmetler şu şekilde sıralanıyor:
– 11.748 engelli asansörlü araçlardan yararlanmış.
– 16.405 engelli vatandaşımıza indirimli dolaşım kartı, 14.841 engelli vatandaşımıza serbest dolaşım kartı verilmiş.
– Engelli vatandaşların sosyal hayat içerisinde daha yoğun bir şekilde yer almalarını, başkalarına muhtaç olmadan günlük aktivitelerini yerine getirebilmelerini sağlamak ve şehir içi ulaşım imkanlarını kolaylaştırmak amacıyla metro girişlerinde engelli asansörü bulunuyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi

Belediyenin engellilere yönelik eğitim ve sosyal hizmetler dışında kent yaşamında destek olmak amaçlı yapılan faaliyetleri şu şekilde sıralanıyor:

– Toplu taşıma hizmetlerinden (otobüs, metro, vapur) 50 bin kişi ücretsiz yararlanıyor. Engelli bireylere 750 biniş yüklü toplu ulaşım kartı, ağır engelli bireylerin yakınlarının da refakatçi kartı sağlanıyor. Randevu ile 4 adet engelli minübüsü hizmet veriyor.

– Yenilen otobüs filosunda otobüslerin engelli kullanımına uygun olmasına özen gösteriliyor. Önceki yıllarda 24 olan engelli aparatlı otobüs sayısı 2011 yılı sonunda 424’e ulaştı. Tüm otobüs filosunun engellilere uygun hale getirilmesi planlanıyor.

– Engelliler Merkezi ile İnciraltı Engelliler Kafeteryası arasında engelli vatandaşların ulaşımı için 811 numaralı özel otobüs çalışıyor.

– İzmir’de yaşayan engelli vatandaşların 13 m3’e kadar olan su tüketiminden yüzde 50 indirimli yararlanabilmeleri için Büyükşehir Belediyesi Meclis kararı alındı.

– İzmir kent genelinde cadde, meydan ve bulvarlarda bulunan yaya yürüyüş yollarındaki rampalar, engellilerin kullanımına uygun yeniden düzenleniyor. Katlı kavşaklarla, yoğun trafik akışına sahip caddeler ve metro istasyonlarında yürüyen merdivenli, asansörlü yaya üstgeçitlerinin yapımı tamamlanıyor.

Ayrıca “Görme Engelliler Kent Rehberi” adıyla sunulan hizmetle İzmir’e yönelik yaklaşık 15.000 önemli yer bilgisi, otobüs durak bilgileri ile günlük nöbetçi eczane bilgilerinin, mobil telefonlara kurulabilen açık kaynak kodlu ücretsiz “Loadstone GPS Programı”nda kullanılması sağlanıyor. Hizmet hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir.

6 – 7 Ekim 2012 tarihlerinde gerçekleşen “Engelsiz İzmir Kongresi”nde Stratejik Planın belirlenmesi için gerçekleşen ortak akıl toplantı raporuna bu linkten ulaşabilirsiniz.

Çankaya Belediyesi’nin Engellilere Yönelik Kentsel Tasarım Rehberleri

3 büyükşehrin engellilere yönelik hizmetlerini resmi internet sitelerinden bizlere yansıttıkları kadarı ile sizlerle paylaştık. Bu konuda fizik mekanda detaylı çalışmalar yaparak, farklı konularda rehberler sunan bir diğer belediye de Çankaya Belediyesi. Belediyenin engellilerin kentteki yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik önemli çalışmaları mevcut.

Bu çalışmalar rapor haline getirilip birer rehber oluşturulmuş. Bu rehberler şu şekilde:

Engelsiz İşyeri Kılavuzu
Bina Parseli Çevresi Kaldırım Yapım Esasları
Bina Yapımında Aranacak Ulaşılabilirlik Koşulları
Engellilerle Doğru İletişim Kılavuzu

Etiketler

Bir yanıt yazın