Roca’nın bu yıl COVID-19 gündemiyle düzenlediği uluslararası tasarım yarışması jumpthegap®’te hijyen ve korunmayı kolaylaştıran beş yenilikçi proje ödüle layık görüldü.
Roca’nın bu yıl COVID-19 gündemiyle düzenlediği uluslararası tasarım yarışması jumpthegap®’te hijyen ve korunmayı kolaylaştıran beş yenilikçi proje ödüle layık görüldü. Geleceğin banyo alanları için yenilikçi çözümlere odaklanan yarışmada, pandemi dönemine yönelik sanitasyon, hijyen ve konfor ile ilgili yaratıcı çözümler sunan fikirler ön plana çıktı. Jüri değerlendirmesi sonucu seçilen beş proje, özellikle kamusal alanlarda bulaş riskini azaltmaya odaklanarak, işlevsellik, tasarım ve fizibiliteyi bir araya getiriyor.
Tasarım alanında küresel bir referans noktası olan jumpthegap®, bugüne dek düzenlenen 8 yarışma ve bu yılki özel versiyonuyla 150 ülkeden 26.500 katılımcıyı bir araya getirdi. Roca tarafından Barcelona Tasarım Merkezi (BCD) iş birliği ile düzenlenen uluslararası tasarım yarışması jumpthegap®, COVID-19’a özel 2020 versiyonunda tüm dünyadan tasarımcıları sağlık, hijyen ve konfor ile ilgili yeni ürün veya hizmetlere odaklanmaya davet etti.
Bu özel jumpthegap® versiyonunun jürisi şu isimlerden oluştu:
Mimari ve tasarım alanlarında dünyaca ünlü profesyonellerden oluşan yarışma jürisi, tüm katılımcıların işlevselliği ve tasarımı entegre etme çabalarını, özellikle kamusal alanlara yönelik uygulanabilir (kavramsal olmayan) projelerle vurguladı. Proje teslim süresinin sadece 15 gün olması göz önüne alındığında, sunulan projelerin kalitesi daha da değerliydi. jumpthegap®’e bu yıl 94 ülkeden 1.567 katılımcının 297 projesi teslim edildi. Türkiye, 100 katılımcıyla 94 ülke içinde 4’üncü sırada yer aldı. Yarışmaya Türk tasarımcılar 18 proje ile katıldı. Seçilen tüm projelere 1.000 Euro ödül verildi.
Kazanan projeler şu şekilde:
“Bubble Bump”, Alina Pshenichnikova (Moskova, Rusya)
Sıvı dezenfektanı sabun köpüğü şeklinde otomatik olarak akıtan cihaz, çocukların ellerini temiz tutmasını ve bulaşı riskini ortadan kaldırmayı sağlıyor. Tasarımı ve çalışması, el yıkamayı özellikle 1 ila 6 yaş arası çocuklar için eğlenceye dönüştürüyor. Anaokulları ve AVM ve hastanelerdeki çocuk alanları için tasarlanan ürün aynı zamanda vücut sıcaklığını ölçmek için bir kızılötesi bir sensöre de sahip.
“E-Tapis”, Hao Wang ve Hanyuan Hu (Nanning, Çin)
Virüsün ayakkabılarda beş güne kadar yaşayabileceği göz önüne alınarak tasarlanan akıllı ayakkabı tabanı temizleyici, özel koruma gerektiren hastane, okul, ofis gibi yerlerde kullanılmak üzere geliştirildi. Kullanıcı belirtilen alan üzerinde durur ve sıvı dezenfektanı püskürten ve tabanı temizleyen nozullu fırçalar kaldırılır. Cihaz ayrıca fırçalar için UV ışığı olan bir dezenfeksiyon ve temizleme sistemi içerir.
“Lux”, Juan Restrepo (Eindhoven, Hollanda)
Umumi banyolarda yayılabilen mikropları ve patojenleri azaltmak için UV ışığı kullanan akıllı dezenfeksiyon sistemi. Kullanıcıların hareketini kontrol etmek için sensörleri bulunuyor: tesisin boş olduğunu tespit ederken, tavanda bulunan farklı UV ışıkları otomatik olarak devreye girerek, patojenleri yüzde 99 oranında yok ediyor.
“OM”, Rafael Vinader (Valencia, İspanya)
Otomatik bir hidroalkolik dezenfektan jel dağıtıcısı ve kullanıcıların bileğinden vücut sıcaklığını ölçmek için bir kızılötesi sistem içeren sıhhi totem. Sıcaklığı gösteren bir LED ekrana sahip olan tasarım, özellikle sirkülasyonun yoğun olduğu kamusal alanların girişlerinde konumlandırılıyor.
“UVClean”, Lidia Grifts (Milano, İtalya) ve Ekaterina Epifanova (Moskova, Rusya)
Kullanıcı ellerini yıkarken cep telefonu gibi aksesurları dezenfekte etmek için UV ışık kabinine sahip musluk. Proje, koronavirüsü yayabilen nesnelere odaklanıyor; özellikle de “asla yıkamadığımız üçüncü el” olarak tanımlanan cep telefonlarına… Cihaz, bir musluk, bir sabunluk ve bir dokunmatik sistemle aktive edilen bir kurutucunun yanı sıra kişisel eşyaları yerleştirmek için kullanılan küçük bir kabinden oluşuyor. Kullanıcı ellerini yıkarken, nesneler bir UV-ışık sistemi ile dezenfekte ediliyor ve daha sonra temiz ellerle ve riskli yüzeylerle temas etmeden yeniden kullanılabiliyor.
Kazanan projeleri detaylı olarak incelemek için tıklayınız.