AURA İstanbul 2020 Güz Dönemi Sertifika Programı Başvuruları Başladı

İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi’nin 26 Ekim tarihinde başlayacak ve 16 hafta boyunca devam edecek olan sertifika programı için başvurular başladı. Stüdyo yürütücülüğünü Büşra Al ve Sinan Logie’nin üstlendiği programa son başvuru tarihi 10 Ekim 2020.

AURA İstanbul 2020 yılı Güz Dönemi Sertifika Programı, mimari ve kentsel tasarım sürecini hem teorik hem de pratik düzeyde ele almak, disiplinler arası bakış açısı geliştirmek ve kendi özel ilgi alanları üzerinde çalışma olanağı bulmak isteyen genç meslek insanlarına kapılarını açıyor.

Programa mimari, iç mimari ve kentsel ölçekte araştırma ve proje üretmek isteyen, tüm disiplinlerden lisans mezunları başvuruda bulunabiliyor. Sertifika Programına başvurmak için gerekli olan lisans derecesi; mimarlık, şehir ve bölge planlama, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, endüstri ürünleri tasarımı, plastik sanatlar gibi mimarlık, tasarım ve mühendislik fakültelerinden olabileceği gibi sosyoloji, antropoloji, edebiyat, ekonomi gibi sosyal bilimler bölümlerinden mezun olmuş ve mimarlık/şehircilik üzerine çalışmak isteyen herkesi kapsıyor.

Güz Dönemi boyunca, koronavirüse (Covid-19) yönelik alınan önlemler nedeniyle tüm seminer, konferans ve etkinlikler online platformlar üzerinden gerçekleşirken, stüdyo çalışmaları belirli aralıklarla, gerekli tedbirler alınarak AURA İstanbul’da gerçekleşecek. Katılımcıların program kapsamında düzenlenen seminer, konferans, atölye ve gezilerin dinamik yapısına uyum sağlamaları ve dönem boyunca tam zamanlı olarak programda yer almaları bekleniyor. Başvurular arasından seçilecek tüm katılımcılar ücretsiz olarak programda yer alma hakkı kazanacak.

Başvuru için Gerekli Belgeler:

  1. Niyet Mektubu:
    – Katılımcı adayının, programa katılma amacı ve hedeflerini kaleme aldığı metin,
    – Program kapsamında “Kentsel-Kırsal Formlar ve Boşluğun Üretimi” teması çerçevesinde geliştirilecek, İstanbul ile ilgili araştırma/tasarım projesini kaleme aldığı kapsamlı ve açıklayıcı metin
  2. Güncel Özgeçmiş (CV)
  3. Çalışmaları İçeren Dosya (Portfolyo)
  4. İngilizce Yeterliliği Gösteren Sınav Sonuç Belgesi (Program başvurularında ön koşul değil, tercih nedenidir.)

Programın içeriği

Programın omurgasını oluşturan Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu, geleneksel mimari stüdyo pratiklerinin sınırlarını aşarak, güncel kentsel sorunlara disiplinler arası bakış açısıyla yaklaşıyor. 2020 Güz Döneminde stüdyo yürütücülüğünü mimar Büşra Al ile mimar, akademisyen ve sanatçı Sinan Logie üstleniyor. Stüdyo yürütücüleri, dönemin ana temasını “Kentsel-Kırsal Formlar ve Boşluğun Üretimi” olarak tanımlıyor.

AURA İstanbul, Güz 2020, Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu, Büşra Al ve Sinan Logie’nin yürütücülüğünde Nolli haritasının mirasına dayanarak, katılımcıları doluluk ve boşluk üzerinde düşünmeye davet ediyor. Bu ölçekler arası süreç, kamusallık, açık mekan, özel mekan, hizmet ve yaşam alanları arasındaki geçirgenlikleri kentte veya kırsalda tekrar yorumlamaya çağırıyorlar. Bu egzersiz, mekanın politik ekolojisini inceleyerek, çok boyutlu bir düzlemde, güncel hayatın ihtiyaçlarının, rasyonel veya şiirsel bir bütünlük içinde, yeni tasvir ve söylem kanallarını açmayı hedefliyor.

Stüdyonun ilk iki haftası katılımcılar grup şeklinde pozitif ve negatif mekan algıları üzerine yoğunlaşacak. Sonrasında, bireysel veya grup olarak, araştırmacılar seçtikleri alanda (veya alanlarda) kuramsal altlıklarına dayanan stüdyo ortamında gelişecek olan tartışmalar üzerinden projelerini üretecek. Bu stüdyo aynı zamanda üretim sürecinin tasarlanması üzerine de çalışmayı hedefliyor.

Katılımcılar, dönem için belirlenen temadan hareketle, kendi ilgi alanı ve deneyimleri doğrultusunda, İstanbul’a ilişkin proje ve araştırma konusunu netleştirip, stüdyo yürütücülerinin danışmanlığında çalışmalarını geliştirme fırsatı bulacaklar.

Hazırlanan içerik, stüdyo kapsamında yapılan çalışmaları destekleyecek tarihsel-kuramsal, ayrıca teknik yönteme ilişkin seminer dizilerine, disiplinler arası nitelikte tartışma ve buluşma ortamı sağlayan Cumartesi Aurası konferanslarına, kolektif düşünme ve üretime yönelik atölyelere, belirtilen konuları destekleyici gezilere katılma olanağı sunuyor.

2020 Güz Dönemi Sertifika Programı başvuruları için son gün 10 Ekim 2020.

Başvuru hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayın.

Etiketler

Bir yanıt yazın