Kariye Müzesi, sanal ortamda gezilebilecek

Doğu Roma Medeniyeti'nin dünya çapındaki en önemli kültür miraslarından biri olan Kariye Müzesi, sanal ortamda gezilebilecek.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, yazılım şirketi izzApps, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla ”Kariye Sanal Müze” uygulamasını hayata geçirdi.

Apple Store’da satışa sunulan uygulamayla, Kariye Müzesi’ni dünyaya açarak Türkiye’nin tanıtımına önemli katkı sağlaması hedefleniyor.

Uygulamada, müzenin tüm yönleriyle doğru anlatılması ve tüm ayrıntılarıyla izlenebilmesi için gerekli çalışma titizlikle yapıldı.

”Son Yargı” freskinin renovasyonu da uygulama kapsamına alınarak, eserin sadece bugüne ulaşan değil, orijinal halinin de hayal edilmesi sağlandı.

Oyun teknolojisiyle hazırlanan uygulamadaki ”Retina Display (RD)” özelliği, görsellerin maksimum kalitede izlenebilmesini sağlıyor.

Sanal ziyaretçisine 3D serbest tur ile müzeyi en ince ayrıntılarına kadar inceleme olanağı veren uygulama, her bir detayın yanı başında açılan bilgi pencereleriyle doyurucu bir belgesele dönüşüyor.

izzApps, gelecek ocak ayında da ”Topkapı Sarayı/Harem” uygulamasını hizmete sunacak.

Kariye Müzesi

Edirnekapı’daki Kariye Müzesi, Bizans döneminde kilise, İstanbul’un fethinden sonra ise cami olarak kullanıldı. 1948’den bu yana müze olarak hizmet veren Kariye Müzesi, Türkiye’deki eski kiliseler arasında en fazla mozaiği barındırma olma özelliğine sahip.

Tipik Bizans yapısındaki müzedeki, mozaik ve freskler Bizans resim sanatının son dönemine ait en güzel örneklerinden. Gerek duvarlarda, gerekse tavandaki mozaik betimlemeleri günümüze az hasarla ulaşan müzede, mozaiklerin yanı sıra renkli ve desenli mermer süslemeler de dikkati çekiyor.

Dünyadaki sanat tarihçilerinin ilgisini çeken yapı, Hazreti İsa ve Hazreti Meryem’in hayatını kronolojik olarak anlatan mozaik ve freskleriyle hem dini, hem tarihi, hem de sanatsal bir hazine niteliği taşıyor.

Bizans Rönesansı’nın baş yapıtlarından biri olarak kabul edilen 1500 yıllık eser, Hristiyanlık tarihinin üç boyutlu bir maketi gibi anılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın