Haliç Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, 2019-2020 Bahar Yarıyılı Bitirme Projesi öğrencileri, COVID-19 sürecinde Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Önder Küçükerman, Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Jülide Edirne Erdinç ve Öğr. Gör. Cumhur Gürsoy yürütücülüğünde online olarak sürdürdükleri proje atölyesi ürünlerini wordpress üzerinden sergiliyor.
Bitirme Projesi’nin odak noktasını belirleyen ve Osmanlı tekstil endüstrisinin başlangıç yapısı olan Feshane-i Amire yapısı, korunması ve barındırdığı kültürel değerler ile günümüze taşınması gerekli bir kültür mirası yapısı olarak ele alınmıştır.
Proje odağındaki Feshane yapısının tek başına mimari miras ya da endüstri mirası olarak ele alınmadan, çok katmanlı değerler ve tarihi tanıklıklar içeren önemli bir kültür mirası olarak değerlendirilmesi hedeflenmiştir.
Feshane yapısının ilk fonksiyonuyla da bağlantılı olarak “Türk Tekstili Müzesi ve Tasarım Merkezi” olarak değerlendirilmesi önerilmektedir. Çok fonksiyonlu, interaktif bir çalışma müzesi konsepti ile tasarlanarak; müze, atölye, tasarım merkezi, okul, dokümantasyon merkezi işlevlerini içeren, aslında kullanıldığı son dönemlerde de sadece bir fabrika olmayan ve “müessese” özelliği taşıyan bu yerleşkenin ruhuna uygun olacak bir yaklaşım benimsenmiştir.
Bu bitirme projesi çalışması, Öğr. Gör. Cumhur Gürsoy’un “İşlevini Yitirmiş Bir Sanayi Devrimi Dönemi Fabrikası “Feshane” Yapısı’nın Endüstri Mirası Olarak Değerlendirilmesi İçin Öneriler” isimli yüksek lisans tezinin proje çalışmaları olarak yapılmıştır.
YÖKTEZ – TEZ NO: 566250
Sergiye erişmek için: https://yenimuessese.wordpress.com/
Proje Yürütücüleri:
Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Önder Küçükerman
Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Jülide Edirne Erdinç
Öğr. Gör. Cumhur Gürsoy
Sergi Komitesi:
Öğr. Gör. Cumhur Gürsoy
Arş. Gör. Kübra Yücel