Kadıköy kentsel dönüşüm için yüzde 20 emsal artışı bekliyor.
Anadolu Yakası’nda 550 bin kişinin barındığı Kadıköy, Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi ile gündemdeki sıcaklığını korurken, yükselen Kadıköy’ün iddialı projeleri de Anadolu Yakası’nda konaklamak isteyenler için iddialı alternatifler arasında bulunuyor. 10 yıl sonra İstanbul’un en pahalı bölgeleri arasında bulunması öngörülen bölge, ulaşım ve lokasyon açısından da konut alıcılarının öncelikli yaşam alanı arasında bulunuyor.
İstanbul’un “Yeşil bina”ya evet diyen ilk ilçesi olan Kadıköy’de bundan sonra yapılacak tüm binalar yeşil teknolojiyi kullanarak, yüzde 75 enerji tasarrufu sağlayacak biçimde yapılacak. Kadıköy’ü “İstimlâk ettik” diyen Belediye Başkanı Selami Öztürk, ilçenin bir çok yönden çok önemli olduğunu, kentsel dönüşüm konusunda emsal artışlarının yapılması halinde büyük bir dönüşüme hazır olduklarını belirtti.
30 bin 500 konut stoku olan ilçede 15 bin konutun yenilenmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, “Kadıköy genelinde emsal 2.07 ortalamasında, yüzde 20 gibi bir artışla emsal 2.5 olursa özel sektörün fırsatlı dönüşüme gönüllü olabileceğini söyledi. 100 bin nüfuslu Fikirtepe’nin uzun süredir konuşulan dönüşüm projesinde sorunlar bitmiyor. Adalar bazında birleşen ev sahipleri ile anlaşma yapan firma sahipleri evlerin yıkımına başladı. Evleri yıkılan vatandaşlara kira yardımı yapan müteahhitler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeni düzenlemesi ile bir kez daha projelerini gözden geçirmek zorunda kalacaklar.
‘FİKİRTEPE KONUSU YUMAK HALİNE GELDİ’
Yüksekliğin 80 metreye çekildiği Fikirtepe’de “Kamu yollarının imar hakları”nda da düzenlemeye gidildi. Kamu yollarının müteahhide bırakılması kararının bozulması ile müteahhitler kazandığı arazinin bir bölümünden vazgeçmek zorunda kalacak. Nuhoğlu, Teknik Yapı, Anka Yapı gibi firmaların yapımına hazırlandığı inşaatların başlamasında sıkıntı yaşanacağını belirten Öztürk, “Fikirtepe konusu bir yumak haline geldi. Belirsizlik var, konut geliştiriciler önünü göremiyor” diye konuştu.
İBB’nin Fikirtepe ile ilgili olumlu kararlar alması gerektiğini söyleyen Öztürk, “İlçemizde 2B arazisi bile yok. Oyunun kuralları net koyulursa, sorunları avantaja çevirmek için başka hiçbir engel yok” dedi.
ELEKTRİKLİ ARAÇ DÖNEMİ BAŞLIYOR
1 Mart 2010 tarihinde meclis kararı alarak ilk kez Türkiye’de plastik torbaların kullanılmasını yasaklama kararını alan ilçe olan Kadıköy’de elektrikli araç dönemi başlıyor. Belediye araçlarının elektrikli araçlara döndürülmeye başlandığını belirten Öztürk, karbon salımı ölçümleri ile doğaya zarar veren her şeyden kurtulacaklarını belirtti.
NÜFUS KAYBIMIZ YOK
Yeni ve sosyal olanaklı projelerin Kadıköy dışında yapılmasının nüfus kaybına yol açmadığını söyleyen Selami Öztürk, “Kadıköy otoparksız binalara bile sahip olsa, lokasyonu ve tarihi dokusuyla vatandaşların vazgeçmeyeceği ilçeler arasında geliyor. Yeni projeler nerede yapılırsa yapılsın nüfus kaybımız yok” dedi.
AHMET HAŞİM’İN EVİ NE OLACAK?
Ünlü Türk şair Ahmet Haşim’in Kadıköy Rıhtım’daki evini 1 milyon 400 bin TL’ye istimlak ettiklerini söyleyen Başkan Öztürk, kültür merkezi yapacaklarını söyledi. Dönüşüm alanı içine giren tüm mahallelerde kültür merkezi yapılması planlanıyor.
PROJELER
AKASYA EN AZ 914 BİN LİRA
SAF G.Y.O tarafından hayata geçirilen Akasya Acıbadem projesi, 182 bin metrekarelik arazi üzerinde kuruldu. İki etabında hayatın başladığı projenin üçüncü etabı olan Akasya Rezidans 2013 yılında teslim edilecek. İkonik kütlesel etkiye sahip yapısı ile toplamda 456 üniteden oluşan bu etapta; 199 teraslı rezidans, 198 homeofis, 35 ticari ofis ve 24 adet penthouse bulunuyor. Rezidanslar masrafsız 0.51 faiz oranı ile 914 bin TL ile 3 milyon 460 bin TL arasındaki fiyatlar ile satışa çıktı.
49. KATTAN İSTANBUL’A BAKIYOR
Taşyapı’nın 400 milyon dolar değerindeki yeni projesi Fourwinds 49 kat ve 4 kulesi ile yükseldi. Anadolu Yakası Selamiçeşme’de yer alan, inşaatı devam eden Fourwinds 420 konuttan oluşuyor. Lüks konut segmentinde inşa edilen proje, 40 dönüm yeşil alan ve sosyal aktivite alanlarına sahip. Proje’de basketbol, voleybol, futbol, tenis kortları, açık-kapalı yüzme havuzu, 4 katlı otopark, spor kompleksi ve çocuk oyun parkları da yer alıyor.
YÜKSEKTEN YAŞAM BAŞLIYOR
Dumankaya İnşaat tarafından Göztepe’de 2009 yılının Haziran ayında temeli atılan Dumankaya İkon’da toplam 1.022 rezidans konut ve 37 home ofis yer alıyor. Üç kule halinde inşa edilen Dumankaya İkon’da kulelerin yüksekliği ise 40 ve 41 kat olarak belirlendi. 12 ve 22’nci katlarda bulunan kat bahçeleri üç bloku birbirine bağlıyor. Proje toplam 16 bin 797 metrekarelik alana inşa ediliyor. İkon’da konut teslimlerinin 31 Aralık 2012 tarihinde başlaması planlanıyor.
KİMLİK KARTI
Nüfus: 550.000
Yüzölçümü: 25 bin 20 km2
Bina sayısı: 30 bin 500
İşyeri sayısı: 9 bin 500
Havaalanına uzaklık: Sabiha Gökçen 20 km, Atatürk Havalimanı 44.8 km