Uzun yıllar "İstanbul Üniversitesi hastaneleri şehir dışına mı taşınmalı, yoksa bulundukları yerde mi yenilenmeli?" konusuna sonunda karar verildi.
İki hastane de 5-7 yıl içinde bütün binaları yeniden yapılacak. Eski binalar yıkılacak, tarihi olanlar restore edilecek. Binaların tamamının maliyetinin 1.5 milyar doları bulması bekleniyor.
Her iki hastane binasının üstünde ambulans helikopterin iniş kalkış yapacağı birer helikopter pisti olacak. Cerrahpaşa’ya denizden bir geçit yapılacak. Denizden gelen hasta böylece tüp geçit ile direkt hastaneye ulaşabilecek. Kadın ve çocuklar için ayrı ayrı özel hastaneler planlanıyor. Her iki yerleşkede otel de yer alacak. Binalar “YEŞİLBİN” olarak tasarlanıyor. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yunus Söylet, “Binalar yeşil bina olarak tasarlandı. Yenilenebilir enerji kullanacak, tasarruf edecek enerjiden. Led aydınlatma teknolojisinden yararlanılacak. Su tasarrufu sağlanacak yeşil bina ile yağmur sularından yararlanılacak. Bina LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sertifikasına sahip olması için planlama ona göre yapılacak. Projeleri ve avan projesini İtalyan PROGER firması hazırladı. İnşaatı kimin yapacağı 2013 de belli olacak.” dedi.
Yeni binaların projesi için coğrafyacılardan toplum bilimcilere kadar birçok farklı branştan uzman konu üzerinde çalıştı. Uluslararası örnekler ve eğilimler incelendi. Hasta ve öğrenci tercihi, coğrafi ve jeolojik özellikler, olası deprem riski, ulaşılabilirlik, sosyolojik, kültürel ve ticari katma değer oluşturma durumu gibi değişkenler analiz edildi.
Cerrahpaşa Yerleşkesi 170, Çapa Yerleşkesi 110 dönümlük alanda yer alıyor. Cerrahpaşa Yerleşkesi’nde 4, Çapa Yerleşkesi’nde 8 tarihî bina bulunuyor. Cerrahpaşa’daki tescilli eser konumunda olan Psikiyatri Binası, Deontoloji Müze Binası ve CTF Dekanlık Binası ile Göğüs Hastalıkları Binaları restorasyon projeleri hazırlandı.
Çapa’daki tescilli eser konumundaki Spor Hekimliği, Göğüs Hastalıkları, Fizik Tedavi ve Dermatoloji, Acil Cerrahi Binaları ile Onkoloji, Hamam Müze, Eski Tevfik Sağlam Amfisi, Acil Dahiliye binaları restorasyon projeleri hazırlanıyor. Geçmiş yıllarda yıkılmış olan tarihî Hamam Müze Binası ve Eski Tevfik Sağlam Amfisi Binası, aslına uygun olarak yeniden inşa edilecek.
Yenileme çalışmalarına başlandığında önemli bir sorunla karşılaşıldı. Cerrahpaşa Yerleşkesi’nin sadece yüzde 75’inin, Çapa Yerleşkesi’nin ise sadece yüzde 50’sinin İstanbul Üniversitesi’nin tapulu malı olduğu tespit edildi. Yerleşkelerde Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Hazine’ye ve bazı şahıslara ait alanlar bulunuyordu. 3 yılda birçok bürokratik süreç aşıldı. Cerrahpaşa’nın yüzde 99.54’ü, Çapa’nın yüzde 99.75’inin tapusunun İstanbul Üniversitesi’nde olması sağlandı. Şahıslara ait mallar için de mirasçılara kamulaştırma bedelleri ödenerek çözüm bulundu.
Çapa ve Cerrahpaşa Yerleşkeleri’nin yenilenmesi için çok sayıda izin alındı. Koruma kurulları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi ile defalarca görüşüldü. İstanbul Üniversitesi hastanelerinin tarihi yarımadada kalmasını engelleyen imar planında tadilat yapılması sağlandı. Yürütülen çalışmalarla Başbakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Devlet Planlama Teşkilatı, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu onaylarının yanısıra Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar ve beledilerin her kademesindeki yönetici ve bürokratlardan destek alındı. Devlet Planlama Teşkilatı 2011-2012 ve 2013 Yatırım Bütçesi’nden 4.8 milyon TL kaynak temin etti.
Master Plan ve Avan Proje Çalışması için uluslararası danışmanlık hizmeti ihalesine çıkıldı. İhale sonucunda, 240 gün içinde tamamlanmak üzere sözleşme imzalandı. Çapa ve Cerrahpaşa’daki jeolojik ve geoteknik analizler ile yer altı ve yer üstü arkeolojik keşif çalışmaları yapıldı. Ulusal ve uluslararası standartlar dikkate alınarak ihtiyaç analizi yapıldı. Her iki yerleşkede yerleşim plan seçenekleri ve proje taslakları oluşturuldu.
Öğretim üyesi, öğrenci ve çalışan görüş ve önerileri alınmak üzere akademik kurullarda, ana bilim dalı başkanlıkları toplantıları yapıldı. Ortalama ayda iki kez güncellenen www.yenicapacerrahpasa.org web adresinde tartışmaya açıldı.
Son 5 yılda yapılmış olan üniversite hastanelerinin uluslararası örneklerinin yerinde incelenmesi için Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İtalya, Dubai Health Care Center’da İstanbul Üniversitesi’nin ilgili yöneticileriyle teknik görevlilerinin katıldıkları toplantılar düzenlendi.
Yıkım ve yeniden inşa sürecine ilk olarak İÜ Cerrahpaşa Yerleşkesi’ndeki binalardan başlandı. Hastalara sunulan hizmetlerin aksatılmaması için yıkımların etap etap gerçekleştirilmesine ve yıkılan bir bina yeniden inşa edildikten sonra diğer binaların sırasıyla yıkılmasına karar verildi. Yapılan program gereği ilk olarak zemin riskleri nedeniyle yıkımı için 2011 yılında karar çıkan ve derhal boşaltılan, İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlık Bina’sının yıkımı, yasal gereklilikleri yerine getirilerek tamamlandı. Bu bölüm Esnaf Hastanesi’ne taşındı.
Yapılan planlamaya göre sadece tıp fakülteleri ve hastaneleri yenilenmeyecek,Tıp, Diş Hekimliği, Sağlık Bilimleri, Hemşirelik Fakülteleri ile halen eğitim ve öğretimi devam eden ilgili Yüksekokullar da iki ayrı yerleşke de toplanmış olacak.
Proje tamamlandığında Çapa ve Cerrahpaşa Yerleşkeleri bugünkünden daha fazla kapalı alana, daha fazla yeşil alana ve daha fazla otoparka kavuşacak. 21. yüzyılın tıp fakülteleri ve hastanelerinin konumlandırılacağı yerleşkelerde, en ileri düzeyde sağlık, eğitim ve araştırma hizmetleri gerçekleştirilecek.
ÇAPA YERLEŞKESİ
Hastane Alanı: 199.170 m2
Eğitim Alanı : 68.880 m2 (Fakülteler için) + 16.600 m2 (Hastane dahil)
Sosyal Alan : 26.351 m2
Otopark: 101.826 m2 (3.394 araç kapasiteli)
Otel Misafirhane: 4.045 m2
Yatak Kapasitesi : 840 (700 normal yatak +140 Yoğun Bakım Yatağı)
Ameliyathane Sayısı: 54 (32 normal ameliyathane + 6 Organ Nakli + 12 Anne ve Çocuk + Acil)
Yoğun Bakım Sayısı : 140
Poliklinik Oda Sayısı : 240 (180 normal + 30 Organ Nakli + 30 Anne ve Çocuk)
Restore Edilecek m2 : 23.750 m2
Kaç Etapta Yapılacağı : 6
Yerleşkede Bulunacak Yapılar
Tıp Fakültesi ve hastanesi, Transplantasyon Merkezi, Kadın ve Çocuk Hastalıkları, Diş Hekimliği Fakültesi, Onkoloji Enstitüsü, Deneysel Tıp Araştırma Merkezi
ÇERRAHPAŞA YERLEŞKESİ
Hastane Alanı: 210.380 m2
Eğitim Alanı : 152.500 m2 (Fakülteler için + 10.500 m2 Hastane için)
Sosyal Alan : 46.078 m2
Teknik Hacimler: 47.000 m2 (Teknik Binalar 6.200 m2 + Yer Altı 14.600 m2 + Yer Üstü 26.200 m2)
Otopark: 139.498 m2 (4.650 araç kapasiteli)
Otel Misafirhane: 14.825 m2
Yatak Kapasitesi: 1042 (852 normal yatak +190 Yoğun Bakım Yatağı)
Ameliyathane Sayısı: 47 (25 normal ameliyathane + 4 Kardiyoloji + 14 Anne ve Çocuk + 4Acil)
Yoğun Bakım Sayısı: 190
Poliklinik Oda Sayısı : 180
Restore Edilecek m2 : 12.060 m2
Kaç Etapta Yapılacağı : 6
Yerleşkede Bulunacak Yapılar
Tıp Fakültesi ve Hastanesi, Kardiyoloji Enstitüsü, Kadın ve Çocuk Hastalıkları, Behçet Araştırma Merkezi, Adli Tıp Enstitüsü ve Merkezi, Sağlık Bilimleri Fakültesi,Hemşirelik Fakültesi, Genetik Bölümü, Konukevi