İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkılacak binaların moloz ve hafriyatının ekonomiye kazandırılması için bir proje üzerinde çalışıyor.
Buna göre yıkımlardan çıkan malzemeler isale hatlarında ve yeni yapılacak yolların alt zeminlerinde kullanılacak.
Türkiye genelinde başlatılan kentsel dönüşüm projesi kapsamında ilk etapta 35 ilde 6 bin 500 bina yıkılacak. Bu sayının 20 yıl içerisinde 6,5 milyonu bulması bekleniyor. İstanbul genelinde de yaklaşık 1,5 milyon konutun yıkılıp yeniden yapılması planlanıyor. Yıkım sonucu milyonlarca ton moloz yığını ortaya çıkacak. Bunların çevre felaketine yol açmaması için geri dönüştürülmesi gerekiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Çevre Koruma ve Atık Maddeleri Değerlendirme AŞ (İSTAÇ), hafriyatın uygun şekilde bertaraf edilmesi için bir plan hazırlıyor. Bir ay içinde tamamlanacak projeyle kentin 15 yıllık hafriyatlarının nasıl depolanacağı, bertaraf edileceği ve ayrıştırılıp ekonomiye kazandırılacağı belirlenecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “İnşaat atıklarını depolama imkânımız yok. Hafriyatın düzgün ve çevreyi kirletmeyecek şekilde düzenlenmesi gerekiyor. İSTAÇ’ın çalışmasıyla yıkımlardan çıkan malzemelerin bir kısmı, yaptığımız isale hatlarında ve yolların alt zemininde kullanılabilir.” açıklamasını yaptı.
Hafriyat sektörü ise çıkan atıkları dökecek yer bulamıyor. Anadolu Yakası Hafriyatçılar Derneği Başkanı Abdülkadir Kucak, “Avrupa yakasında İSTAÇ’a ait döküm tesisi yeterli ancak Anadolu yakasında döküm alanı bulamıyoruz.” dedi. Kucak’ın verdiği bilgiye göre Maltepe sahilinde İSTAÇ’a ait 5 milyon metreküplük döküm alanı bulunuyor. Ancak buraya sadece nitelikli hafriyat kabul edilen belli büyüklükteki kayalar kabul ediliyor. Evlerin yıkılması sonucu ortaya çıkan molozların bu alana dökülmesi yasak.