Fransa'nın başkenti Paris'in en çok ziyaret edilen mekanı, dünyanın en büyük müzelerinden Louvre yeni İslam Sanatları Salonu'nu açtı.
Louvre’un elinde bulunan İslami sanata ait eserlerin dünyanın en önemli koleksiyonu olduğu ve ayrı bir bölümde sergilenmeyi hakkettiği düşüncesiyle 2008’de başlayan proje, 5 yılda tamamlandı. Projeye eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın 2003 yılındaki genelgesiyle, Louvre’da “İslam Sanatları” adı altında 8’inci departman kurulmasına ilişkin talimatıyla başlandı. Proje mimarlığını İtalyan mimar Mario Bellini ve Fransız mimar Rudy Ricciotti yürüttü. Yeni salonun inşaasına 2008 yılında geçildi.
Toplam 100 milyon Euro’ya mal olan projeye Fransız devleti 31 milyon, Katar Emirliği 17 milyon destek verirken, Fas Kralı 6. Muhammed, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Kuveyt emiri ve Oman Sultanı ile Fransız şirketleri Total, Lafarge ve Bouygues İnşaat da projeye sponsor oldu.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın yaptığı açılışta Türkiye’nin istediği ve 2. Selim’in Turbesi’nden çalındığı iddia ettiği edilen çini panonun da yer alması “çalıntı eser sergileniyor” polemiğine yol açtı.
Louvre’da 3 bin metrekarelik alanda sergilenen 3 bin eserlik yeni ‘İslam Sanatı Salonu’nunu açılışına Cumhurbaşkanı Hollande’in yanı sıra eşi Valerie Trierweiler, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyeva, Fas, Katar ve Umman Sultanlığı temsilcileri, eski ve yeni kültür bakanları ve çok sayıda diplomatik temsilci katıldı. Hollande yaklaşık 100 milyon Euro’ya mal olan İslam Sanatları Salonu projesine destek veren isimlerin yanısıra, Louvre ile ortak çalışma yürüten Sabancı Müzesine de teşekkür etti. Müze müdürü Henri Loyrette, İslam sanatlarının artık hak ettiği geniş alana kavuşmasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
Açılışı yapan cumhurbaşkanı Hollande ise, Amerikalı Kıpti kökenli bir yönetmenin Hz. Muhammed’e hakaret eden filmi nedeniyle dünyada yaşanan protesto gösterilerine değinmeden dini mekanlara saldırıları kınadı. Hollande, “islami medeniyet, onu suistimal edenlerin söylediğinin tersine, en eski, en yaşayan ve en hoşgörülü, onurlu bir medeniyettir. Biz Fransa’da, insanlık onuru yada ifade özgürlüğüne karşı her saldırıya karşı olacağız. Fanatizme karşı en büyük silah yine islamın kendi içindedir” dedi. Hollande, “Dünyanın en büyük Müzesi’nde, İslam sanatları da hakettiği yeri bulmuştur. François Mitterand tarafindan öne atılan, Chirac’ın devam ettiği, ‘Büyük Louvre Savaşı” 30 yıl sonra, Kültür Bakanlarının da kararlılığı sayesinde amacına ulaşmıştır. Tüm kültür bakanlarının kararlı tutumu sayesinde bu mücadele amacına ulaşmıştır” dedi.
Hürriyet’in müze yetkililerinden edindiği programa göre, Müze’nin yıl boyu düzenleyeceği en önemli Türk etkinliği Cem ayini ve semah gösterisi yer alacak. Cem ayini 13 Nisan 2012 akşamı, Semah gösterisi ise 14 Nisan akşamı yapılacak. Türkiye’den ayrıca özellikle Benim Adım Kırmızı eserinde islam yazı sanatına geniş yer veren Türkiye’nin tek Nobel ödüllü yazarı Orhan Pamuk da yıllık programda yer alıyor. Pamuk, 27-28 Ekim tarihlerinde İslam Sanatları Salonu’nda iki gün boyunca konferans verecek ve kitabından bölümler okuyacak.
Önümüzdeki Cumartesi günü halka açılacak olan İslam Sanatları Salonu’nda Türkiye’nin çalıntı olduğunu öne sürerek Fransa’dan istediği “Çini Panonun’ da sergilenmesi “çalıntı eser sergileniyor” polemiği başlattı. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın “Türkiye’ye getirmek en büyük hayalim” dediği Çini panonun 2. Selim’in Türbesi’nden çalındığı belirtiliyor. Ancak müze yetkilileri İslam sanatları koleksiyonunda çalıntı eser olmadığını dile getiriyor.