Prof.Dr. Kutgün Eyüpgiller ve Y.Mimar Yeşim Yaşa tarafından kaleme alınan kitap "İstanbul Boğazı Kale ve Tabyaları" Kitabevi Yayınları'ndan çıktı.
Tanıtım metni:
Osmanlı Arşiv belgelerinde “Bahr-i Siyah (Karadeniz) Boğazı” olarak adlandırılan doğa harikası İstanbul Boğazı’nın her dönemde dışarıdan gelecek saldırılara karşı korunması istenmiştir. İstanbul Boğazı’nın savunma sisteminin Anadolu Hisarı ve Rumeli Hisarı’ndan ibaret olmadığı, kuzeyde özellikle 18. yüzyılda yoğunlaşarak bir dizi savunma yapısının inşa edildiği sınırlı sayıda da olsa çeşitli yayınlarda dile getirilmektedir.
Geçmişi Bizans Dönemi’ne kadar uzanan Yoros ve Şile Kalesi gibi yapıların dışında, 1624 yılındaki Kazak akınlarından başlayarak İstanbul’un savunması için dönem dönem yeni binaların inşa edildiği, eskilerinin gelişen teknolojilere göre yeniden düzenlendikleri bilinmektedir.
II. Abdülhamit Dönemi’nde bir kısmı yeniden ele alınan bu yapıların sonraki dönemde çok fazla dikkate alınmadıkları, İkinci Dünya Savaşı sürecinde kullanımlarına önem verildiyse de sonrasında hepten ihmal edildikleri anlaşılmaktadır. İstanbul’un Cumhuriyet’in ilanından sonra kuzeye doğru genişlemesi sürecinde bu yapıların bir kısmının yol inşaatları kapsamında ortadan kaldırıldıkları, bazılarının strateji önemlerinin kalmamasına bağlı olarak tamamen ihmal edildikleri görülmektedir. Kutgün Eyüpgiller Rumelifeneri Kalesi’nden başlayarak bölgede yer alan kale ve tabyaları incelemiş, bu yapıları konu alan, biri Yeşim Yaşa’ya ait olmak üzere iki yüksek lisans tezinin danışmanlığını yapmıştır. İTÜ bünyesinde yürüttüğü bilimsel araştırma projesinin tespitlerini makale ve bildirilere dönüştürmüş, zaman içerisinde Rumelifeneri, Garipçe ve Poyraz kalelerinin belgelenmelerine ve restorasyon projelerinin hazırlanmasına katkıda bulunmuştur.
Oluşan bilgi birikimini araştırmacılara derli toplu ulaştırma fikri Prof.Dr. Kutgün Eyüpgiller ve Y.Mimar Yeşim Yaşa’nın ortak çalışmasıyla bu kitabın yayınlanmasını sağlamıştır.