Nezih Eldem’in İTÜ Taşkışla Binası için tasarladığı 109 numaralı amfide 6 Kasım 1984’te slaytlarla gerçekleştirdiği dersin, asistanı Argun Dündar’ın aldığı ses kaydı ve bir diğer asistanı Melih Kamil’in kurgusuyla hazırlanan videosu, Mimarlığın Uç Beyi Nezih Eldem programları kapsamında sunuluyor.
Etkinlik metni:
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi bünyesinde 1973’te kurulan Mekân Örgütlenmesi ve Donatımı Kürsüsü’nün başkanlığını üstlenen Prof. Dr. Nezih Eldem, emekliye ayrıldığı 1988’e dek Mekân Örgütlenmesi dersini vermeyi sürdürür. Film şeridi ve asetat gibi saydam zeminlere özel çizim teknikleriyle ürettiği, ses ve ışık ögeleriyle mekânsal deneyimler oluşturan görüntüler, derste kullanılan materyaller arasında özel bir öneme sahiptir.
Eldem’in İTÜ Taşkışla Binası için tasarladığı 109 numaralı amfide 6 Kasım 1984’te slaytlarla gerçekleştirdiği dersin, asistanı Argun Dündar’ın aldığı ses kaydı ve bir diğer asistanı Melih Kamil’in kurgusuyla hazırlanan videosu, Mimarlığın Uç Beyi Nezih Eldem programları kapsamında sunuluyor. İlk olarak 2019’da, Mimarlar Odası’nın “Nezih Eldem ve Mekânı Örgütlemek: Çizginin Gücü. Detaya Hâkimiyet. Elverişlilik” sempozyumu paralelinde gösterilen video (34’39;39″), Pazartesi hariç her gün 11.00-17.00 saatlerinde incelenebilir.
SALT Araştırma’nın Nezih Eldem Arşivi’ni erişime açma çalışmalarına eşlik eden Mimarlığın Uç Beyi Nezih Eldem programları, mimar, tasarımcı, eğitimci ve ressam Eldem’in (1921-2005) üretimlerine yönelik konuşma, söyleşi ve blog yazılarıyla 2021’de sürecek.
SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi, Kalebodur tarafından destekleniyor.