İstanbul'un yeni sembollerinden biri olmaya aday Çamlıca Tepesi'ne inşa edilecek ve bağışlarla yapılacak caminin projesi için Türkiye'nin değişik yerlerinden 47 mimar başvurdu.
İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Vahap Kanıtoğlu, proje yarışmasının duyurusunu 23 Temmuz’da yaptıklarını ve projelerin teslim süresinin dün sona erdiğini hatırlatarak, proje çalışmalarının kendilerine ulaştığını bildirdi.
Kanıtoğlu, kendilerine 47 mimari projenin ulaştığını belirterek, “92 kişi dosya satın almıştı. 47 tanesi yarışmaya katılmak için proje gönderdi. Seçici kurul, projeleri değerlendirecek. Sonuçları 10 Eylül’den sonra basın toplantısıyla açıklayacağız” dedi.
Yarışmaya Türkiye’nin değişik illerinde cami yapan mimarların büyük ilgi gösterdiğini ifade eden Kanıtoğlu, “Katılımın yoğun olmasından memnunuz. Verilen süre kısa değilmiş. Daha önce eleştiriler yapılmıştı. Bu işe ilgi gösteren, bu konuya vakıf olan mimarlarımız çalışmalarını projelendirerek bize gönderdi” diye konuştu.
Kanıtoğlu, cami için iş adamı ve vatandaşların bağış yapmaya devam ettiğini belirterek, İstanbul dışından da çok sayıda kişinin bağışta bulunduğunu söyledi.
Verilen bilgiye göre, söz konusu yarışma, İstanbul’un siluetine ve kent dokusuna uygun, Osmanlı-Türk mimari üslubunu yansıtacak, gelenekten geleceğe uzanacak, kültürel gelenek zincirine orijinal yeni bir halka ilave edecek, İstanbul’a değer katacak ve İstanbul’un sembollerinden biri olacak cami projesi tasarlanması amacıyla düzenlendi.
Cami projesi için alanlarında uzman seçici kurul üyelerinden oluşan yarışmada birinciye 300 bin lira, ikinciye 150 bin lira, üçüncüye 75 bin lira, 5 adet de 25 bin liralık mansiyon ödülü verilecek.
Cami, Üsküdar Çamlıca mevkisinde 57 bin 511 metrekarelik alan üzerinde, ibadet ile birlikte eğitim ve sosyal kültürel ihtiyaçların karşılanması hedefi doğrultusunda inşa edilecek. Cemaat kapasitesi avlu dahil 30 bin kişi olarak tasarlanacak cami, yaklaşık 15 bin metrekarelik alan üzerine oturtulacak.
Eğitim ihtiyacının karşılanmasına yönelik 50’şer kişilik 10 derslik, sosyal ve kültürel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik 750 kişilik konferans salonu, 250 kişilik toplantı salonu, kütüphane, sergi salonu ile birlikte tasarımın gerektirdiği mekanlar ile bin kişilik otopark düzenlenecek, gasilhane ve yemekhaneyle birlikte diğer teknik alanlar da cami bünyesinde oluşturulacak.
3 yorum
Haber baştan aşağı sorunlu bence. Ama yine de bekleyelim görelim derim.
47 gerçekten bu ölçüde ödülü olan, iddiası ve Türkiye gündemindeki yeri belli olan ödül için çok kötü bir sonuç. Keşke başkanın açıklamaları şöyle olsaydı:
“Yarışmayı iptal ediyoruz, süreçte bazı hatalar yapmış olduğumuzu gördük. Mimarların hassasiyetlerini dikkate alarak, ülke mimarlığının birikiminden daha iyi yararlanacağımız yeni bir süreç başlatacağız.”
Olmaz tabii bu. Bekleyip görmek istememdeki neden ise mimarlık ortamından kimlerin proje teslim edeceği. Merakla bekliyoruz 10 Eylül’ü.
Yarışmaya katılım sayısı ve katılım şartları ile ilgili ciddi tereddutlerim var.Saat 16.58’e kadar projenin teslim yeri olan camii dernegindeydim ve proje sayısı 30 civarındaydı ,şartnamede teslim süresi saat 17.00’a kadardı.Fakat dünkü açıklanan sayı 47 , bugünkü postalarla beraber açıklanan sayı ise 62 olduğunu öğrendik. Teslim saatinin sonuna 2 dakika kala sayının 30 dan nasıl 47 ye ulaştığı konusunda ciddi anlamda şüphelerim bulunmaktadır.Böyle dini anlamda hassas olunması gereken bir yapı projesi yarışmasında hak ve adaletin en baştaki değerlendirme kriteri olarak düşünüldüğünde umarım bu proje yarışmasında özellikle bu hassasiyette olunmasını temenni ediyorum…
yukaridaki fotografta kac cami var?