UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki eserlerin denetiminde görevlendirilen Prof. Erder: Haliç’teki metro köprüsü İstanbul’u listeden düşürür.
UNESCO’nun, Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan varlıkların denetimi için birçok kez görevlendirdiği Prof.Dr. Cevat Erder, Haliç’e yapılan metro köprüsü nedeniyle İstanbul’un Dünya Miras Listesi’nden çıkarılabileceğini söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, UNESCO’nun köprüye onay verdiği iddiasına da değinen Erder, Topbaş’ın kendisine ait bir UNESCO heyeti kurduğunu belirterek, “Raporlarda bu yönde tek kelime yok. Lütfen Topbaş, UNESCO adına bir şey söylerken belgesini de göstersin” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ısrarla metro köprüsünde UNESCO’nun onayı olduğunu iddia ediyor. Fakat konuyla ilgili olarak Taraf ‘a konuşan Prof. Dr. Cevat Erder, UNESCO’nun köprüyle ilgili kaygılarının hiçbirinin giderilmediğini belirterek şunları kaydetti: “Son olarak UNESCO’nun Rusya’da yapılan toplantısından çıkan kararlar, daha öncekilerin aynısı. İBB, bunu açıklamıyor. UNESCO bu projeyi başından beri tasdik etmedi. İBB’nin adeta kendi UNESCO’su var. Uzmanların önerilerini değerlendirmiyorlar. Önerilerimizi alsalar, hiç olmasa Mimar Sinan’a, İstanbul’a olan saygımızı gösterebilsek. Ama onlar, her şeye kendilerinin karar vereceklerini düşünüyorlar.”
Yapımı süren köprüde ısrar etmenin İstanbul’u Dünya Miras Listesi’nden çıkaracağını belirten Erder, “Köprü bittiğinde silueti etkilerse İstanbul, ilk olarak Risk Listesi’ne girer. Risk Listesi’ne girdiğinde UNESCO, bu olayı daha yakından takip edecektir. Risk Listesi’nde getirilen öneriler de yapılmazsa İstanbul listeden çıkartılır. İstanbul Risk Listesi’nde olmadığı için Türkiye davet etmedikçe UNESCO buraya gelip ‘şunu yapın’ diyemiyor. Türkiye davet edince de belediye onları kendine göre yönlendirmeye çalışıyor” dedi.
UNESCO’nun raporlarında köprüyü destekleyen tek bir kelime olmadığını söyleyen Erder, “İBB’nin kültürel varlıklarla ilgili anlayışıyla Paris’in anlayışı arasında fark var. İBB, kendi farklarının doğru olduğuna kendisini inandırmış durumda. Bu kandırmalar için de bir takım uzman gibi kişilere fırsat veriyorlar. Kadir Topbaş’ın UNESCO uzmanı dediği kişiler, UNESCO tarafından gönderilmiş değil. Ben, UNESCO tarafından bu tür denetlemelere gönderiliyorum. Ama benim sözüm gönderildiğim görevle ilgilidir. O görevle ilgili yapılan açıklamaları UNESCO paylaşırsa o zaman UNESCO söylemiş olur” diye konuştu.
Yıllarca UNESCO tarafından bu tarz işlerde görevlendirildiğini belirten Erder şunları söyledi: “Kadir Topbaş, UNESCO ile bir şekilde ilişki kurmuş olan bazı uzmanları etrafına toplayıp onlara bazı şeyler söyletiyor. Bir kişi UNESCO’nun bir görevini yaptı diye başka bir konuda konuşursa bunun UNESCO ile bir alakası yoktur. Bu tamamıyla görev dışında kişisel görüştür. UNESCO’nun görevlendirdiği kişilerin belli dalları vardır. Her konuda görüş veremeyiz. Bir beyin ameliyatı için bir deri uzmanını gönderemezsiniz. Kadir Topbaş’ın uzmanı konuştuğu zaman bunu UNESCO söylemiş olmuyor. Lütfen Kadir Topbaş “UNESCO söylüyor” diyerek yaptığı açıklamaları belgelesin.”
Prof.Dr. Cevat Erder, Uluslararası Anıt ve Çevre Araştırmaları Merkezi’nde (ICOMOS) üst düzey görevlerde bulundu. Uluslararası Kültürel Varlıkları Koruma Araştırma Merkezi’nin (ICCROM) 1981-88 yıllarında genel müdürlüğünü üstlendi. Bu kurumlar, Miras Listesi’nde bulunan varlıkların denetimi için UNESCO’nun güvendiği ve görev verdiği sivil toplum kuruluşları. Erder, yıllarca UNESCO için kültürel varlıkları denetleme görevinde bulundu.