Kalamış’ta İsveçli Bir Dans Pisti: Dansbana

İsveç’in köylerindeki kamusal alanlardan esinlenilerek tasarlanan Dansbana! Kalamış adlı kalıcı enstalasyon, 5. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında Kalamış Parkı’nda ziyarete açıldı.

Dansbana! Kalamış adı verilen dans platformunda ziyaretçiler, bluetooth üzerinden seçtiği şarkıları 20 dakika boyunca çalabilecek ve gönlünce dans edebilecek. Kadıköy Belediyesi, IASPIS ve İstanbul İsveç Başkonsolosluğu iş birliği ile gerçekleşen DansBana! Kalamış projesi, İstanbul’daki dansçılar için 10:00-22:00 saatleri arasında bir buluşma alanı olacak. Farklı müziklere ve kişilere açık olan pistin kullanımı, 20 dakika ile sınırlandırılmış.

Futbol sahaları ve kaykay rampaları gibi kamusal alanlarda genç kadınların temsilinin oldukça düşük olduğunu tespit eden İsveçli tasarım ekibi Anna Fridolin, Anna Pang ve Teres Selberg adlı mimarlar tarafından tasarlanan proje; Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson, Kültür Ateşesi Michael Bode ve İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova’nın katılımıyla açıldı.

İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson, temelini İsveç kültüründen alan proje hakkındaki görüşlerini şu sözlerle açıklıyor:

“Dansbana! projesi, dans platformu anlamına gelen İsveç konseptli bir proje. İsveç’te yüzyıllar önce her cumartesi yerel müzisyenlerin gitarları ve armonikaları ile şarkı söyledikleri meydanlar varmış. Köylerden gençler gelirmiş, bu noktada buluşurlarmış. (Bunu) İsveç’in kırsalından Avrupa’nın en büyük kentlerinden biri olan İstanbul’a taşımak mükemmel bir fikir.”

İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova’nın proje üzerine açıklaması ise şu şekilde:

“Kamusal alanda daha çok erkek çocukların kendilerine alan açtığını fark eden üç kadın tasarımcı, “kadınlara, kız çocuklarına nasıl alan açabiliriz” diye düşünürken geleneksel bir şey akıllarına geliyor. İsveç’in köy meydanlarında dansbana adında kurulan platformlarda herkes dans etmeye davet edilirmiş. Bu fikirden yola çıkarak, ‘DansBana!’ Kalamış’ı tasarladılar”

Etiketler

Bir yanıt yazın