Emek ve Adalet Platformu tarafından ramazan süresince her cumartesi düzenlenecek olan "kardeşlik iftarları"nın ilki yapıldı. Üç hafta daha düzenlenecek iftarlarda işçiler, evsizler ve göçmenlerle dayanışma sağlanacak.
Emek ve Adalet Platformu tarafından bu yıl düzenlenmeye başlanan “Kardeşlik İftarları”nın ilki 21 Temmuz Cumartesi günü Taksim Gezi Parkı’nda gerçekleştirildi.
Emek ve Adalet Platformu üyelerinin hazırladığı iftar sofrasına yaklaşık 500 kişi katıldı. Ezan saatinde megafondan ezan okundu ve iftar başladı. Ayran çorbası ile açılan sofrada, zeytin, peynir, ekmek ve karpuz vardı.
Hep birlikte kurdukları sofrayı hep birlikte topladıktan sonra, iftara katılanlardan bir grup akşam namazını kıldı.
Emek ve Adalet Platformu geçtiğimiz yıl “Lüks Otel İftarlarını Protesto” adı altında, buluşmalar düzenlemiş ve yüzlerce insan lüks otellerin önüne yer sofrası kurarak hep birlikte oruç açmıştı.
Taksim Gezi Parkı’nda düzenlenen “kardeşlik iftarı”na; Mazlumder Başkanı Cüneyt Sarıyaşar, geçtiğimiz günlerde Has Parti İstanbul İl Başkanlığı görevinden istifa eden Mehmet Bekaroğlu, yazar Ümit Aktaş, Boğaziçi Üniversitesi’nden Felah Çağrısı Hareketi, Şehir Üniversitesi’nden Makbul Adımlar Kulübü, Bilgi Üniversitesi’nden Özgür Açılım Kulübü, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Beyoğlu Meclisi, Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) ve Sosyalist Yeniden Kuruluş (SYK) katıldı.
Katılımcılardan Mustafa Emin Büyükcoşkun şöyle dedi: “Kardeşliğin altını birileri tarafından ısrarla boşaltıldığı bugünlerde, kardeşliğin altını dayanışmayla doldurmak ve tekrar tanımlamak istiyoruz.”
Özgür Kaya ise “Firavuni kulelerde, otellerde göğe yakın olacağımıza toprağa yakın olmayı tercih ediyoruz. Lokmamızı herkesle paylaşmak için bu iftarları düzenliyoruz ve bu iftarların örnek olmasını diliyoruz” dedi.
Aynı saatlerde Beyoğlu Evlendirme Dairesi’nde Beyoğlu Belediyesi’nin dağıttığı iftar yemeğinde polisler sıraya girmeden yemek alıyordu. Taksim Meydanı’nda ise Fransız şirketi Carrefour “değiştir değiştir” yarışması eşliğinde iftar eğlencesi düzenliyordu.
Emek ve Adalet Platformu tarafından hazırlanan çağrı metninde şu ifadelere yer verildi:
“Orucun mütevazı, sade ve temel ihtiyaçlara öncelik veren bir yaşayışın; şaşaa ve israfa galebe çalması gerektiğini bizlere her yıl hatırlatılan bir vazife olduğuna inanıyoruz. En zengin insan da en fakir insan da bir tabak yemek ve bir bardak suyla açlık ve susuzluğunu giderebilir. Bütün insanlar yaşamak için aynı şeylere muhtaçtır.”
“Oruç bize temel ihtiyaçlarımızı ve bunlarda ortak olduğumuzu hatırlatır. Bizleri yoksunlukta buluşturan oruç, hepimizi kendimizin ve birbirimizin yoksunluklarına şahit ve müdahil olmaya çağırır.”
“Bu sene de kişi ve kurumlardan istediğimiz, bu tarz iftarlara harcanacak parayı, elimizdeki fazlalıklarda hakkı olan ihtiyaç sahiplerine aktarmalarıdır. Bu seneki iftarlarda, neye karşı olduğumuz kadar, kimin yanında olduğumuzu da ifade etmek niyetindeyiz. Tüm iftarlarda soframız ve yüreğimiz herkese açıktır.”
Ramazan süresince her cumartesi bir araya gelecek olan platform üyeleri 28 Temmuz’da Fatih Saraçhane Parkı’nda işçilerle iftar açacak ve güvencesizleştirilen, taşeronlaştırılan, asgari yaşama mahkûm edilen, haklarını aramaları engellenen, güvenlik önlemi maliyetinden daha değersiz görülüp cinayet gibi “işkazaları”nda ölen işçilerin sorunlarına dikkat çekilecek.
Üçüncü hafta, 4 Ağustos Cumartesi günü ise evsizlerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla evsizlerle birlikte Tophane Parkı’nda iftar açılacak.
11 Ağustos’ta düzenlenecek son “kardeşlik iftarı” ise daha iyi bir hayat umuduyla ülkelerinden kaçan, ama İstanbul’un kenar mahallelerine sıkışan, adaletsiz göçmen politikası yüzünden hukuken hükümsüz kalan, resmiyette ülkemizde olmayan ama hemen her gün görüp kanıksadığımız, buna rağmen nasıl yaşadıklarını, nasıl geçindiklerini bilmediğimiz göçmenlerle birlikte, Tarlabaşı, Kemer Hatun Camii’nin yanındaki parkta yapılacak.