Prof. Dr. Nüzhet Dalfes, Samsun'da meydana gelen sel felaketini küresel iklim değişikliğinin etkilerinden biri olarak görmenin doğru olmadığını düşünüyor.
Karadeniz’in her zaman suyu bol bir bölge olacağını vurgulayan Türkiye için iklim projeksiyonları raporunu hazırlayan bilim insanlarından İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nüzhet Dalfess “Küresel iklim değişikliği olmasa da Karadeniz sorunlu bir bölge. İklimle başınızın belaya girmesi için iklimin değişmesine gerek yok. Arazi planlamasında olmaması gereken yerlere bina yaparsanız, marjinal arazileri kullanmaya başlarsanız, iklimle her zaman başınız belaya girer” uyarısında bulunuyor.
Karadeniz’in topografyası keskin, çok zor bir bölge olduğunun altını çizen Dalfes “Aşırı yağışın getireceği her türlü felaketten söz edebiliriz bu bölge için… Karadeniz’in yoğurdu üfleyerek yemesi lazım. Kentsel dönüşüm yaparken kör kör parmağım gözüne, binaları yanlış yere yaparsan kaşıkla verdiğini sapıyla çıkartırsın” diyor. Türkiye’nin en büyük çevre sorununun Karadeniz’deki HES’ler olduğuna dikkat çeken Dalfes “Öyle bir doğa tahribatı yapılıyor ki insanın içi dayanmaz. Karadeniz elden gidiyor. Karadeniz bölgesi iklim değişikliği ile beraber kurumayacak, her zaman suyu olacak. İleride kullanacağımız çok temel bir coğrafyayı HES’lerle mahvediyoruz. Güney ve batı iklim değişikliği altında kavrulmaya başladığında bizim yapmamız gereken yayla turizmini geliştirmek. HES’ler Karadeniz’i öyle bir tahrip edecek ki üzerine konuşulacak bir Karadeniz kalmayacak” dedi.