1. Mansiyon, İstanbul Senin – Aydınlatma Ürünleri Tasarımı Yarışması

PROJE RAPOR

Tasarım Yaklaşımı

Aydınlatma Sistemi, İstanbul’u tüm yaşayanları, ziyaret edenleri ve İstanbul’a hizmet edenleri şehrin ihtiyaç ve değerleri ortak paydasında buluşturarak gündüzü ve gecesi ile daha yaşanabilir ve daha insancıl bir şehir yüzü yaratmak için tasarlanmıştır. Sistem, İstanbul’un çok yüzlü ve çok renkli imajını daha işlevsel, estetik ve çözüm odaklı bir yaklaşımla ele alarak öncelikle kentin sahiplerini evlerinde sahip oldukları konfor, güven ve sosyalleşme ortamı ile buluşturmayı amaçlar. İstanbullu ve İstanbul’u keşfe gelen ziyaretçiler şehrin ışığı altında buluşma, şehrin ışığını takip etme olgusunu fikir olarak tüm dünyaya taşıyacaktır. Amaç, gece gündüz yaşayan dünya şehri İstanbul’un renklerini İstanbul’a özgü ışığı ile vurgulamak ve bu ışığı şehrin yeni imajı ile dünyaya yansıtmaktır.

İstanbul kültür mirası zengin bir şehirdir ve çok sayıda mimari eseri barındırmaktadır. Bu eserlerin bazılarında kubbe ve yarım kubbeler üst örtü olarak yer almıştır. Bu üst örtülerin ayakta kalabilmesinde geleneksel yapım tekniğinde yer alan “pandantif” öğesi taşıyıcı özelliği ve geçiş elemanı olması ile öne çıkmaktadır. Aydınlatma direk ve armatürlerinin bir araya gelmesi için geçiş elemanı kurgulanmak istenmiş, pandantifin işlevsel özellikleri bu noktada kullanılmıştır.

Üretim Teknik ve Teknolojisi, Malzeme, Akıllı Sistem/ Kent Uygulamalarını Destekleme, Çoklu Uygulamaları Destekleme,  Ürün ailesini oluşturan bileşenler temel olarak ışık kaynağını, led sürücüleri ve optik setleri içeren armatürler ile bu armatürleri belirli yüksekliklerde taşıyan direklerden oluşmaktadır.

Armatürlerin üretiminde alüminyum metal enjeksiyon kullanılmıştır. Tasarımın eş parçalardan oluşması sayesinde kalıp sayısı azalırken, kalıp boyutunun küçülmesinden dolayı kalıp üretimi kolaylaşmıştır ve maliyetler düşürülmüştür. Modüler kullanım ile daha az sayıda parça ile daha çok varyasyon elde edilmiştir.

Direklerde alüminyum ekstrüzyon profil tercih edilmiştir. Profiller UV dayanımlı ve çizilmeye dirençli elektrostatik toz boya ile kaplanacaktır.

Alüminyum malzeme seçiminin nedenleri;

  • Akıllı Sistem / Kent Uygulamalarını Destekleme İle İlgili; Profil kesitinin karşılıklı kenarlarında yer alan kanallar çok amaçlı kullanım ve aksesuar montaj opsiyonları sunmaktadır. Bu sayede kamera sistemleri, flama asma kolları gibi aksesuarların montajı direk ile entegre olarak çözülmüştür. Tasarımın bütünlüğünü korunarak fonksiyonel, çok yönlü ve estetik bir montaj sistemi elde edilmiştir. Bu çok yönlülük teknolojik gelişmelere ve dönüşümlere adaptasyonda altyapı sunmaktadır (bkz. pafta no: 20 ).
  • Çoklu Uygulamaları Destekleme; kanallar ile uyumlu bağlantı parçaları sayesinde çoklu uygulamalar yapılabilmektedir.
  • Profilin Odacıklı Yapısı; Araştırmalar enerji ve data kablolarının birbirleri ile temas halinde aydınlatma direği içinde ilerlemesinden dolayı sinyallerin girişim yaptığını göstermektedir. Odacıklı yapı sinyal girişimi minimuma indirir.
  • Alüminyum malzeme korozyon direnci yüksek, hafif ve %100 geri dönüşümlüdür. Alternatifleri olan; çelik zamanla paslanmaktadır, paslanmaz çelik ise yüksek maliyetlidir, beton montaj için ağır ve tasarım bakımından kısıtlayıcıdır, kompozit malzemeler ise zarar görmeleri durumunda tamir ve geri dönüşüm konularında sorunludur.

Alüminyum malzemenin ilk yatırım maliyeti yüksek görünse de alternatif malzemelerin kısa kullanım ömürleri dikkate alındığında toplam maliyetin daha düşük olacağı ön görülebilir.

Armatür kaidesi alüminyum enjeksiyon ile üretilecektir, optik set içinde temperli ekstra şeffaf cam kullanılacaktır. Bağlantı parçaları 304 kalite paslanmaz çelik, ankraj prekast beton olacaktır.

Bakım ve Yenileme Yöntemleri

Aydınlatma ürünlerinde bakım ve yenileme açısından hizmet ihtiyacı en fazla olan parça sürücüdür. Armatürün üst kısmından kolaylıkla demonte edilebilen LED sürücü kiti sayesinde bu parça hızlı bir şekilde değiştirilebilir.

Optik set de benzer şekilde alt kısmından demonte edilerek pratik bir biçimde değiştirilebilir.

TEKNİK RAPOR

Aydınlatma sistemi ışık kaynağı seçimi ışığın farklı işlevlerine, standartlara, elde edilmek istenen aydınlık düzeyi ve efekte göre çeşitlendirilmiştir:

  • Sistemde 4 metre üzeri kotta kullanılan armatürler 420 mm çapında gövde içinde 360 mm Optik Set ile, 4 metre altı armatürler ise 220 mm çapında gövde içinde 190 mm çapında Optik Set ile donatılır. Optik setler içinde seramik bazlı High Power LED sınıfı ışık kaynakları standard olarak 3000K ve CRI 80 ve üzeri renk geriverimi değerleri ile sağlanır. Her optik sette genel aydınlatma 6 adet PMMA 2×2 çoklu lens bulunur ve her bir lens yuvasında farklı ışık dağılımına sahip optiklerin kullanımı ve optiklerin mekanik montajla değişimi mümkündür.
  • Optik set merkezinde kullanılan ‘dar açılı buluşma aydınlatması’ 50 mm çapında PMMA esaslı 8 derece lens optik içinde COB LED ışık kaynağı ile kullanılır. Işık kaynağı standardı 3000K renk sıcaklığında olup odak aydınlatmanın işlevine bağlı olarak ‘değişebilir beyaz’ olarak da sağlanabilir.
  • Işık rengini bir iletişim aracı olarak kullanmayı amaçlayan Ring ve Direk içinde tasarlanan RGBW ışık kaynağı, deniz suyu ve klorin dayanımlı PVC kılıf içinde tek yöne bükülür şekilde esnek olarak imal edilir ve IP68 bağlantı konnektörü fabrika ortamında kaynaklanarak LED ışık kaynağı yekpare olarak armatür ringine ve direk içi kanala monte edilir.
  • 4 metre altındaki ışık kaynakları temperli cam fresnel lens yapı içinde kullanılarak kamaşma kontrolü optimize edilir. Bolart tipi armatürlerde de kullanılan fresnel optiğin yanısıra ışığı lineer olarak dağıtan radyal optik de efekt amaçlı kullanılır.

Böylece 220 mm ve 420 mm optik setlerinde temel olarak 5 tip ışık dağılımı karakteri planlanmıştır.

(Bkz. Pafta no: 15,16)
TİP 1: ÇOK DAR AÇILI ODAK AYDINLATMA
TİP2: ELİPTİK GENİŞ DAĞILIM
TİP 3: ASİMETRİK GENİŞ DAĞILIM
TİP 4: ASİMETRİK DERİN DAĞILIM
TİP 5: GENİŞ AÇI 360 DERECE RADYAL

Optik Tasarım Yaklaşımı: Armatürlerin optik setlerinin tasarımında güvenlik, verimlilik, aydınlatma konforu, modülerlik, değişebilirlik ve işleve uygun çözüm yaratılabilmesi esas alınmıştır. Tüm sistem içinde 2 ana tip optik set ve 5 farklı ışık dağılımı karakteri planlanmış, İstanbul’un farklı aydınlatma ihtiyaçlarına cevap verebilecek içerikte bir konfigürasyon tasarlanmıştır. Arıza durumunda optik set konnektörlerinden demonte edilerek yeni optik set sahada kolayca değiştirilebilir.

Teknolojinin gelişimi ile uzun vadede yalnızca optik setler, LED modüller veya optik lensler yenilenerek armatürler revize edilebilirler. Optik set, LED sürücü kitinden bağımsız olarak revize edilebilir. Optik setin verimli ömrünü uzatmak amacıyla alüminyum enjeksiyon soğutucu gövde tasarlanmıştır.

Optik setler IP66 ve IK09 koruma sınıfında, 0-5-10 derece yönlendirme açısına sahiptir.

Tasarlanan armatür ailesi, aydınlatma tasarımcılarına ışığı en verimli planlayabilecekleri ve tüm uygulamalara çözüm bulabilecekleri gama sahiptir. Yüksek kalitede optiklerin kullanılması ışığın gerekli miktarda doğru noktaya dağıtılmasını sağlayarak armatür adedini minimize ederek maliyet optimizasyonu ve enerji verimliliği sağlamaktadır.

Genel aydınlatma için planlanan High Power LED ışık kaynaklarının LED sürücü dahil sistem etkinlik faktörü 120 lm/W değerindedir. Sabit akım sürücülerle sürülen armatürlerin LM80-08 e göre beyan edilen sürme akımında hesaplanan ışık akısının 3000K renk sıcaklığındaki değeridir. LED optik setleri için öngörülen verimli ekonomik ömür 50.000 saattir.

Aydınlatma armatürleri LED sürücü kiti içine entegre edilen haberleşme modülleri ile planlanan senaryo doğrultusunda dimlenebilir LED armatürler belirli zaman dilimlerinde kısılarak ek enerji tasarrufu sağlanmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın