City 2.0'ın sloganı “Bulutun ulaşabildiği ile kalabalığın gücünü birleştirin”.
“Şehirler kapsayıcı, inovatif, sağlıklı, yaşayan ve gelişen yerler olmalıdır” diyen City 2.0 projesi yeni kent mekanının, diğer bir deyişle Şehir 2.0’ın, oluşturulmasında yeni iletişim araçlarını kullanılmasını ve şehirlerin üretilen yaratıcı fikrilerin hayata geçtiği yerler olmasını hedefliyor.
2012 yılında TED, City 2.0’ın yaratılmasını destekleyen 10 projeye 10.000’er Dolar destek veriyor. Şehirlerin sürdürülebilir, eşitlikçi ve yaşanılası yerler olması için geliştirilen açık fikirli ve yürekli bu on projeden destek kazanan 5’i açıklandı.
Oyun kenleri nasıl dönüştürür ?
Kentler her zaman ciddi olarak ele alınmayı gerektirmez. Oyun, kentlerde yaşayan çocuklar ve tabiki yetişkinler için de ihmal edilmiş ve temel bir bileşen. Oyun, aynı zamanda sağlık, yaratıcılık ve inovasyon konuları ile ayrılmaz bir şekilde bağlı bir konu. Bu nedenle de TED’in öncelikli temalarından birisi.
Ugandalı sanatçı ve öğretmen Tusingwire “Oyun” teması ile verilen TED Ödülü’nü kazandı. Tusingwire’ın çocukların gelişimini desteklemek ve onları sosyalleştirmek konusundaki fikri son derece basit ama bir o kadar da hayal gücünü zorlayıcı. “Geri Dönüştürülmüş Eğlence” adlı bu proje için binlerce plastik şişe biraraya getirildi ve slumlarda yaşamakta olan çocuklar için bir oyun parkı haline dönüştü.
Kendi evini kendin yap: Açık kaynaklı tasarımlar ve yerel kaynaklı malzemeler kullanarak kendi evlerini inşa etmek için her gün insanlar için mimari planlar
City 2.0’dan destek kazanan bir diğer proje ise Alastair Parvin’e ait ve konut üretimini daha demokratik bir hale getirmeyi hedefleyen bir yaklaşımı içeriyor.
Parvin’e projesini; “Uzun zamandır şehirler toplumun %1’i tarafından yapılıyor ve %99’u tarafından tüketiliyor. Bizim görmek istediğimiz %99’luk kesimin kentlerin %99’unu yarattığında ne üreteceğini görmek” olarak anlatıyor. Normal insanlara açık kaynak tasarımları kullanarak kendi evlerini tasarlatma fikri ile tasarımcılar manipule edilebilir bir tip plan üretmiş.
Parvin, City 2.0’da konut teması altında desteği hakeden projenin hayata geçmesiyle Brezilya’da favellalarda yaşayan gençler ile ortaklaşa çalışarak ortak kullanıma açık wiki-evlerin üretilmesini amaçlıyor.
Pakistan’da kanalizasyon iyileştirmesi
Pakistan en büyük dördüncü şehri, Rawalpindi suyu temizlemek için bir proje üzerinde kurgulanmış proje City 2.0’n sağlık alanında verdiği desteği hakketti.
Kentte, iki milyon kişi yaşıyor ama şehrin % 90’dan fazlası hükümetin girişimlerine rağmen hala açıktan akan kanalizasyonlar birlikte yaşıyor. Chohan ve onun teknik ekibi kentlileri mahallelerde açıktan akan kanalizasyonları ve kirleticileri tespit edebilmesi için eğitecek, bisikletle gezen kentliler bu sorunları haritalayacaklar. Bu kentlilere sadece yeni iş becerileri sağlamak ile kalmayacak aynı zamanda toplum sağlığını arttıracak bir yaklaşım. Bu sayede potansiyel kirlilik bölgeleri tanımlanacak ve temizlik çalışmalarına başlanacak.
Daha sonraki aşamalarda ise hastane raporlarından yola çıkarak su kaynaklı hastalıklara neden olan kaynakların haritaları oluşturulacak.
Şehirde sessiz alanlar mümkün
City 2.0’daki temalardan biri de kamusal alan. “Bazı insanlar şehirlerin sadece gürültü yerleri olduğunu düşünür, ama sanırım biz kentte kaosu da sakinliği de sağlayabiliriz.”
Bunu yaparken akıllı telefonlardan, konum ve yer bulma servislerinden faydalanmayı planlayan ve bir ses uzmanı olan Jason Sweeney, büyük kentlerde sessiz alanların önemli bir ihtiyaç olduğunu düşünüyor. Sweeney’in bir amacı da otizm ve şizofreni gibi engelliler için de uyaranlardan yalıtılmış “sonik sağlık” alanlarını yaratabilmek.
Lahore’de kaybolmak
Şehirde kaybolmak bazı yöneri ile güzel olabilir. Henry David Thoreau’nun dediği gibi “Kaybolana kadar kendimizi anlamaya başlayamayız.” Lahore’de yaşıyor olsaydık kaybolmanın nasıl hissettirdiğini bilirdik belki. Yolumuzu kaybettiğimizde bir tabelanın bizi yönlendirmesini umarız. Asim Fayaz, Omer Sheikh ve Khurram Siddiqi’nın projesi Urdu dili ve İngilizce olarak hazırlanacak yön tabelaları ile Lahore gibi eklektik bir şehirde kaybolan kişileri yönlendirmek üzerine kurulmuş bir kahramanlık oyunu.
Ulaşım teması altında City 2.0 desteğini hakeden projenin gerçekleşmesinde yerel halkın sürece katılımı ön planda. Çünkü Lahore’nin karmaşıklığı insanların tabelelar ya da haritaları gereksiz bulmasından kaynaklanmıyor, Google Haritalar’da en çabuk yerini alan şehirlerden biri.Bu proje ile Lahorelilerin sadece istediği zaman kaybolabileceği bir şehir hedeflenmiş.