Yarım Ev Yarı Ambar

Wakayama bölgesinde Kinokawa şehri yakınlarında yer alan proje bir aile için konut olarak tasarlanmış. Çevresi hurma tarlaları, çiftlik evleri, özel villalar ve çiftlik ekipmanları için ahırlarla çevrili olan arazi, bu nedenle çok sakin bir manzaraya sahip.

Projenin çıkış noktası hurma tarlası olan arazi üzerinde modern bir ambar oluşturma ve aynı alanda bir ailenin yaşayabileceği bir ev tasarlamak olmuş.

Ambar bölümünde ahşap strüktür ve üçgen çatılı basit bir form kullanılmış. Dış duvar, oluklu çimento levha, ahşap yünü çimento levha vb. malzemelerden oluşturulmuş. İç kaplamada, endüstriyel ürünler kullanılarak yapılan basit bir yapıya sahip kontrplak kullanılmış.

İnsan ve doğanın bir araya geldiği bir alan olarak planlanan bu bölümün yarısının içeride, yarısının dışarıda kalmasına karar verilmiş ve böylece bu tasarımın bir başka amacı olan mimari ve çevresinin birbiriyle uyum içerisinde olması sağlanmış.

Geçmişte bu bölgede Kino Nehri’nin taşması sonucunda birçok evin alt katı sular altında kalmış. Bu nedenle, mimarlar ana yaşam alanlarını ileride tekrar olabilecek su baskınlarına karşı yükseltmeye karar vermişler.

Sonuçta sadece zemin seviyesini yükseltmek yerine, sahadaki çevredeki dağların zengin arazisini örnek alarak arazi içinde ve dışında topoğrafik özellikler oluşturmaya karar vermişler. Depo alanları ve su tesisat sistemleri arazinin alt kısmında yer almış.

Ambarın yarısının dışındaki arazi yükseltilerek belli belirsiz bir iç – dış mekan oluşturulmuş. Doğu-batı yönünde esen rüzgarı yarı dış mekana ve iç mekana çekecek şekilde tasarlanmış. Yarı iç ve yarı dış olacak şekilde belirsiz bir alan yaratılarak ev sahiplerinin doğayla yüzleşebileceği ve gelecekte uzantı yapabileceği bir ortam oluşturulmuş. Çatıdan düşen yağmur suyu arazinin içinden akacak ve kademeli olarak ekilecek yerel bitkilerin sulanmasında kullanılacak şekilde planlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın