Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi Kampüsü Master Planı için açılan davetli yarışmayı Alişan Çırakoğlu ve Ilgın Avcı'dan oluşan ekip kazanmıştı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçtiğimiz hafta inşaat alanına ve dönüşüm projesi EAA tarafından gerçekleştirilecek Sümerbank Bez Fabrikası Kampüsü’ne bir gezi gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, “İnanıyorum ki birkaç sene içinde Anadolu’nun tam ortasındaki bu güzel üniversite kendini ispatlamaya başlayacaktır. İngilizce eğitim yapan bu üniversite sadece Türkiye’ye değil herkese açık olacaktır” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yaptığı konuşmada, eğitimin her kademesine önem verdiğini ve bunu da her vesileyle dile getirdiğini kaydederek, “Tüm arzum bütün üniversitelerin iyi üniversite olması” dedi. Üniversite öğrencilerinin vasıflı birer mezun olarak bütün insanlığa hizmet etmelerinin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bütün üniversitelerin iyi olması isteğinin yanında kendi ismini taşıyan üniversite için ayrı bir özen gösterdiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, kuruluş aşamasında devlet üniversitesi olan Abdullah Gül Üniversitesi’nin (AGÜ) belli imkânlara sahip olacağını, daha iyi bir üniversite olması için desteklenmesi gerektiğini de belirterek, bu amaçla kurulan AGÜ Destekleme Vakfı’nın bugün hedefe ulaştığını vurguladı. Yeni üniversite yasasının hazırlanma aşamasında olduğunu, YÖK’ün bu konudaki çalışmalarını desteklediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, devletin imkânlarını kullanan ve bir vakıf tarafından desteklenen bir üniversite modelinin AGÜ örneği üzerinden doğabileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, “Yakında yeni YÖK yasası çıkacak. Yeni üniversite yasası çıkarken belki bu üniversite bir pilot üniversite modelini de ortaya koyabilir. Şimdiden koyduğunu da görüyorum. Birçok üniversite AGÜ Vakfı’nın kuruluşunu ve çalışmalarını öğreniyor” dedi.
İyi bir üniversitenin altyapısının ve öğretim kadrosunun sağlam olmasının önemine değinen Cumhurbaşkanı Gül, iyi öğrencilerin tercih etmesinin de üniversiteleri yüksek seviyeye taşıdığını belirtti. AGÜ Bilim Kurulu ile üniversitenin el birliği içinde iyi bir üniversite hedefine doğru yol aldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnanıyorum ki birkaç sene içinde Anadolu’nun tam ortasında böyle güzel bir üniversite kendisini ispatlamaya başlayacaktır. İngilizce eğitim yapan üniversite sadece Türkiye’ye değil herkese açık olacaktır. Lisanı çok güzel bir şekilde öğretmenin Türkçenin gelişmesine de çok büyük katkısı olur. Böyle bir üniversiteye iyi hocaların gelebilmesi için onlara da her türlü imkânı hazırlamak gerekiyor. Bunun da hazır olduğunu gayet açık görüyorum. Çünkü Kayseri kendi başına cazip bir yer. Günde yirminin üzerinde uçak geliyorsa, her yerle bağlantısı varsa, her türlü sağlık hizmetleri bu şehirde varsa, diğer üniversitelerle akademik bir atmosfer oluştuysa böyle bir üniversiteye içeriden ve dışarıdan en iyi hocaların gelmesi gayet kolaydır. Vakfın kurulmasını arzu ederken ilk isteğim öğretim üyelerinin desteklenmesiydi. Çünkü öğretim üyeleri ne kadar çok desteklenirse üniversite o kadar cazip olur.”
Türkiye’de sanayileşmenin sembollerinden olan Sümerbank Bez Fabrikası Kampüsü’nün üniversite için önemli olduğuna değinen Cumhurbaşkanı Gül, kampüsün korunması ve yaşayabilmesi için yeni misyonlara ihtiyacı olduğunu, bir eğitim ve kültür merkezi olarak bunun devam ettirileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, “Burayı da bu şekilde tekrar eğitime, kültüre, sanata kazandıracağız. Burası sadece bir üniversite olmayacak; Kayseri’ye, Orta Anadolu’ya kazandırılmış olacak. Yapılan işler kaliteli ve büyük bir vizyonla yapıldığında Orta Anadolu’nun her alandaki işler için bir referans olacak. Mimaride, eğitimde, inşaatta… Dolayısıyla burayı sadece bir üniversite yapıyor gibi görmemek gerekir” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, eskiden gaz santrali olan Bilgi Üniversitesi yerleşkesinin kültür ve sanat merkezi olarak İstanbul gibi büyük bir şehre bile değer katabildiğini, Sümer Kampüsü’nün oradan da büyük olduğunu belirterek, “Bu üniversite, sadece Kayseri için bütün Orta Anadolu ve bütün Türkiye için büyük bir kazanım olacaktır” dedi.
Kayseri’nin coğrafi konumu ve tarihî özellikleriyle önemli topraklar üzerinde yer aldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Buraları bu vasat durumdan alıp her bakımdan yüksek seviyeye çıkarmamız lazım ki bu diğer işlere de etki etsin; bütün şehirlerimize ve üniversitelerimize örnek olsun” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, iyi bir başlangıç için öğrenci alımına 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında başlanması kararı alındığını ve kendisinin de bunu çok yerinde bulduğunu belirterek, Sümer Kampüsü ile Mimar Sinan Kampüsü’nün yapımının titizlikle sürdürüleceğini dile getirdi.
Konuşmasında, “Amacımız yüksek bir standart koymak ve herkesi oraya taşımak” diyen Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin taşralaşmamasının ve illeri kendi seviyelerine çıkararak bütünleşmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Gül, yabancı öğretim üyelerinin AGÜ’ye gelmesi için İngilizce eğitim veren okullar kurulması gerektiğini belirterek bu çalışmaların da sürdürdüğünü anlattı.
Cumhurbaşkanı Gül, üniversiteye katkı verenlere teşekkür ederek, AGÜ’nün hem Kayseri’ye hem de Türkiye’ye iyi şeyler kazandıracağını dair inancını dile getirerek noktaladı.
Toplantıda yaptığı konuşmada, AGÜ Rektörü Prof. Dr. Hakan Asyalı da Kayseri’nin dünya çapında yıldızı parlayan bir şehir olduğuna işaret ederek, üniversite olarak şehrin yükselişine katkıda bulunmak istediklerini söyledi. Türkiye’deki üniversitelere bir yenisini eklemek değil dünyaca tanınan bir kurum kurmaya odaklandıklarını ve heyecanla bunun için çalıştıklarını anlatan Prof. Dr. Asyalı, İngilizce eğitim verilmesinin bu farklılığı sağlayacak en önemli öğelerden biri olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Asyalı, üniversitenin vizyonunu, “Özgür düşüncenin ışığında özgün yöntemleriyle yükseköğretimde çığır açan, ürettikleriyle insanlığa değer katan ve mensubu olmaktan gurur duyulan uluslararası marka bir üniversite olmak” olarak aktararak yükseköğretimde uluslararası başarıyı engelleyen “insan odaklı olmamak” sorununun da bu vizyon ışığında çözüleceğini ifade etti.
TÜBİTAK Başkanı ve AGÜ Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak da Bilim Kurulu’nun üniversitenin hedefleriyle ilgili kararlarını anlattı. “İngilizce eğitim verecek üniversitenin hazırlık sınıfındaki öğrencilerin öğrenimlerinin bir bölümünü ABD’de yapmaları, yüksek lisans için yurtdışı imkânlarının sunulması, mezuniyet sonrası iş garantisinin verilmesi, uluslararası üniversitelerle iş birliği sağlanması” gibi hedeflere dikkati çeken Prof. Dr. Altunbaşak, iyi bir araştırma üniversitesi olma gereğini vurguladı.
AGÜ Sümer Kampüsü’nün dönüşüm projesine ilişkin bilgi veren mimar Emre Arolat da deneyimlerini yansıtma fırsatı bulabilecekleri bu büyük dönüşüm projesinin kendilerini çok heyecanlandırdığını dile getirdi. Kayseri’deki kentsel, kültürel ve tarihsel verileri, ekonomik ve sosyolojik çevreyi göz önünde tutarak projeyi hazırladıklarını belirten Arolat, üniversite ile kentin bir arada olmasına dair fikir üretmeyi amaçladıklarını kaydetti. Arolat, 77 yıl önce kurulan fabrikanın bir üniversite kampüsüne dönüştürülmesine ilişkin projenin yurtdışında da heyecan yarattığını ifade ederek bazı yapıların çok az müdahaleyle restore edilecek kalitede olduğunu belirtti. Toplam 320 bin metrekare alan içinde 85 bin metrekarelik kapalı kullanım mekânı olduğuna işaret eden Arolat, kentin içinde bir yerleşke oluşturmayı ve buranın, kentlinin sürekli kullanacağı bir yer olmasını hedeflediklerini dile getirdi.
Konuşmaların ve yemeğin ardından Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül ve diğer ilgililer, kampüs içinde eskiden fabrika olan binaları gezdi ve dönüşüm projesiyle ilgili bilgi aldı.
2 yorum
Ana kampüsün tasarımını yapan Alişan Çırakoğlu’nun hiç görünmemesi biraz ayıp olmuş bence.
Evet hem metinde hem fotoğraflarda yok ama http://rktr.co/Kxq5w4