Londra Olimpiyat Sınavını Vermeye Hazır

İstanbul 2020 Olimpiyatları için rakipleri arasından sıyrılmaya uğraşırken Londra 2. olimpiyat sınavı için çoktan hazır.

27 Temmuz-12 Ağustos 2012 tarihleri arasında düzenlenecek oyunlarda olimpiyat alanına geçici ve kalıcı olmak üzere pek çok bina yapıldı. Çevreye duyarlı, sürdürülebilirlik konusuna vurgu yapan bu binalardan en önemlilerini biraz daha yakından inceledik.

Olimpiyat Stadyumu

Olimpiyat Stadyumu, atletizm oyunları yanında açılış ve kapanış gösterilerine de sahne olacak. Populous ve Peter Cook iş birliğinde tasarlanan stadyumun inşaatına Mayıs 2008’de başlandı ve Mart 2011’de tamamlandı.

80 bin kişi kapasiteli, belirlenenden 1 ay önce, 1.000 günde ve hesaplanandan 10 milyon Euro daha az bütçe ile tamamlanan Londra 2012 Olimpiyat Stadyumu, alanda en çok göze çarpan tasarımlardan biri. Malzeme miktarını en azda tutmak üzerine kurgulanan stadyumda bu denli ince, yoğun ve hafif bir şekilde tasarlanırken, kullanılan malzeme miktarı ve içereceği enerji önemli ölçüde azaltılmış. Geri dönüşüm sonucu elde edilmiş polimer bazlı yapıların kullanıldığı bu malzemelerin birçoğunun oyunlardan sonra farklı alanlarda tekrar kullanılabilecek olması ise projenin sunduğu ekolojik çözümlerden biri.

Basketball Arena

Olimpiyat parkının tamamlanan en büyük üçüncü yapısı 12.000 kişilik kapasiteli basketbol salonu. Wilkinson Eyre ve KSS Design Group tarafından tasarlanan, 1.000 ton çelik ve geri dönüşümlü beyaz kaplama kullanılan salonun, dünyada yapılan en büyük ve etkileyici geçici yapı olduğu söylenebilir. Kısa süreli büyük spor organizasyonları için yer ve paradan tasarruf etmek isteyen ülkelere örnek olması beklenen, olimpiyatlardan sonra sökülecek olan Basketball Arena, kısa bir süreliğine de olsa dünyanın en iyi takımlarının, en iyi oyunlarına sahne olacağını söylemek mümkün.

Ekim 2009 yılında başlayan Basketball Arena’nın inşaat Haziran 2011’de tamamlanarak Olimpiyat Parkı’nda en kısa sürede tamamlanan bina oldu.

Su Oyunları Merkezi (Aquatics Center)

Zaha Hadid Architects tarafından tasarlanan Su Oyunları Merkezi, olimpiyat alanındaki kalıcı alanlardan bir tanesi. Merkezin Temmuz 2008’de başlayan inşaatı Temmuz 2011’de tamamlandı.

17.500 kişilik kapasiteli binanın en dikkat çekici yanlarından bir tanesi dalga şeklindeki çatısı. 160 metre uzunluğunda, 80 metre genişliğindeki çatı aralığı Heathrow Terminal 5’ten bile büyük.

Bina içerisinde 50 metrelik yarış havuzu, 25 metrelik dalış havuzu, 50 metrelik ısınma ve yine dalış yapanlar için “kuru” ısınma alanı bulunuyor.

Water Polo Arena

Gümüş renkli ve şişme çatısı ile dikkat çeken su toplu salonu, Su Oyunları Merkezi’nin hemen yanında konumlanıyor. David Morley Architects tarafından tasarlanmış binanın bir başka özelliği de olimpiyat tarihinde bu spor için yapılmış ilk bina olması.

5.000 kişi kapasiteli binada 37 metre uzunluğunda bir oyun havuzu ile daha ufak bir ısınma havuzu bulunuyor.

Velodrome

Olimpiyat Köyü’nün kalıcı bir başka ögesi de Hopkins Architects tarafından olimpik ve paralimpik bisiklet yarışları için tasarlanan, Velodrome. Mart 2009’da başlanan inşaatı Şubat 2011’de tamamlanarak Olimpiyat Alanı’nda en hızlı şekilde tamamlanan bina oldu.

Hiperbolik parabolit çelik strüktür çatısı, 360 derece cam ile kaplı tabana oturan yapının tasarımının bisiklet yoluna bir gönderme olduğu belirtiliyor. 6.000 seyirciye ayrılan alanlar yine tüm alanı çevreleyerek tüm piste hakim olacak şekilde 2 kademeli olarak yerleştirilmiş. Parkurun tasarlanma aşamasında ise aralarında madalya sahibi Sir Chris Hoy, Victoria Pendleton, Jason Kenny’da bulunduğu birçok atlete danışılmış. Oyunlar bittikten sonra ise London Velodrome’un bisiklet kiralanan, antreman yapılan, atölyeler düzenlenen, yerel halkın ve elit atletlerin kullanacağı yaşayan bir mekan olması öngörülüyor.

Geçici Müsabaka Alanı (The Royal Artillery Barracks)

Woolwich’deki Ünlü Kraliyet Topçu Kışlası’nda yer alan geçici müsabaka alanı Magma Architecture tarafından tasarlandı.

Oyunların gerçekleştirileceği yeni arenalardan biri olan alanda atış, paralimpik atış ve okçuluk müsabakaları, 3 kapalı ve 3 açık alanda düzenlenecek. Yapının Aralık ayında tamamlanması bekleniyor. 2012 baharında yapılacak uluslararası atış testi için de bu yapı kullanılacak.

Tüm kapalı alanların (bir 25 metre, bir 50/10 metreden oluşan birleşik alan ve bir de finallerin düzenleneceği alan) strüktürel tasarımı için 1.200 ton çelik ve kaplama için de kontrplak kullanılırken, güneybatı Londra’daki arazide yer alacak açık alanların inşasına da başlandı.

Copper Box

Cephesindeki bakır kaplama sebebiyle Copper Box olarak adlandırılan bina, olimpiyat sırasında hentbol ve pentatlon sporları için kullanılacak. Make Architects tarafından tasarlanan binanın Temmuz 2009’da başlayan inşaatı Mayıs 2011’de tamamlandı.

Takılıp çıkarılabilir oturma koltukları ve esnek alanıyla hem olimpiyat sırasında hem de sonrasında farklı sporlar için kullanılabilecek.

Bu binanın tasarımında da diğerlerinde olduğu gibi sürdürülebilirlik konusu öncelikli olarak ele alındı. Elektirik tüketimini %40 azaltan, gün ışığının içeri girmesini sağlayan ışık tünelleri, geri dönüştürülmüş bakır cephe kaplaması, çatıda bulunan yağmur suyunu toplayıp tuvaletlerde kullanılmasını sağlayan kolektörler ve nicesi…

ArcelorMittal Orbit Kulesi

Olimpiyatın simge yapısı için yapılan çağrıya 30 uluslararası sanatçı katıldı. Uzun seçim sürecinin ardından Anish Kapoor’un tasarımı seçildi ve Nisan 2012’de tamamlandı.

115 metrelik yüksekliğiyle çelik kule şu an Büyük Britanya’daki en yüksek sanat yapısı.

Etiketler

Bir yanıt yazın