Küresel ısınmayla birlikte dünyanın bir gün sular altında kalacağı senaryoları hayatımızın bir parçası oldu. Peki mimari trendleri nasıl etkiledi?
Yüzyıllardır mimarlığa yön veren Hollanda, günümüzün en önemli gelecek öngörülerinden “yükselen su seviyesi” karşısında, önlem niteliğinde gelişen “yüzer mimarlık” akımına da önemli katkılar yapmaya başladı.
Bir yanda küresel ısınmayla savaş devam ederken diğer yandan mimarlık, yükselen su seviyesiyle birlikte yaşamanın yollarını arıyor.
Su üstünde mimarlık fikrine ısınmış ofislerden biri şimdiden çalışmalarını “aqualiving” üzerine yoğunlaştırmış olan Waterstudio.NL. “Eskiden bir ütopyadan fırlama gözükebilecek bu fikirler şimdi özellikle kıyı bölgelerde revaçta olan projeler,” diyor Waterstudio’dan Koen Olthuis. Olthuis, Türkiye’de de su üzerinde modüler yaşam birimleri inşa etmek üzerine sunum yapmıştı.
Trend içerisindeki genel kanı, tüm bir şehri su yüzeyinde var etmektense, mimari bir ürünü su ile bütünleştirebilmek olarak öne çıkıyor. Daha çok hareketli, modüler birimler olarak tanımlanan, parçacıl yapılar bu akımda planlama ölçeği olarak sunuluyor.
Yüzen sinemalardan, su üzerinde gökdelenlere kadar bu akımda herşeyi görmek mümkün. Gelin yapılan projelere biraz daha yakından bakalım.
Rus tasarım ofisi Remistudio tarafından tasarlanan The Ark, kendi kendine yetebilen bir otel. Geri dönüşümün esas alındığı tasarımda çatıda bulunan paneller ile hem bina içerisinde ki bitkilerin yaşayabileceği bir ortam yaratılmış hem de üretilen atıkların, yakıt olarak kullanılabileceği bir sistem geliştirilmiş.
Bu sinema çoğumuza tanıdık. Thailan’ın Yao Noi adasında bulunan OMA’nın eski ortaklarından Ole Scheeren tarafından tasarlanan sinema salonu, yüzer ıstakoz çiftliklerine benzer bir yöntem ile inşa edildi. Sinema ile ilgili daha fazla bilgiye daha önce yaptığımız haberden ulaşabilirsiniz.
Avrupa’nın ilk yüzen toplu konutları sayılan The Citadel, 60 yatlık park alanına ve teras alanlarına sahip. Proje Rotterdam’da 2017’de bitmesi planlanan 600 konutluk yüzen evler projesinin bir parçası.
500 Milyon Dolar’a mal olacak olan The Greenstar oteli Waterstudio.NL’nin tasarladığı 5 projeden biri. Maldivlerde bulunan otelde 800 oda, konferans salonu ve golf sahası bulunuyor.
Waterstudio.NL’ye ait proje Proje Arap Emirlikleri’nde
Petrol kulelerine benzer bir teknolojiyle yapılması öngörülen Sea Tree projesinin kara ile bağlantısının güçlü kablolar ile yapılabileceği, böylece suyun altında kalan kısmının bir deniz altı habitatı oluşturabileceği belirtiliyor.
Konutunuzu dilediğiniz yere taşımak isterseniz Hollanda’da bulunan bu proje tam size göre. Beton küvetlerin yarıya kadar suya batırılması ve üzerine çelik konstrüksüyon olan yapının güneş odaları, teras ve veranda da bulunuyor.
Belki küresel ısınmaya karşı durmak zor ve su yükseldiğinde günümüz kentleri yaşanmaz hale gelecek. Fakat yine de kendimize göre bir yaşam inşa edemez miyiz? Ne dersiniz?