Kartal Belediyesi, Cevizli Tekel Fabrikası içinde bulunan tarihi kalıntıları gün yüzüne çıkartıyor.
Erken Bizans dönemine ait olan Brias Sarayı’nın kalıntılarının bulunduğu kazı alanı Kartal Belediyesi tarafından düzenlenen programla basına tanıtıldı.
1974-1977 yılları arasında kazı ve buluntu çalışması yarım bırakılan Brias Sarayı kazısı, Kartal Belediyesi’nin öncülüğünde ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin desteğiyle 2010 yılında başlatıldı. Üç ayrı alanda sürdürülen kazılarda başta arkeolog, sanat tarihçisi, mimar, harita mühendisi ve lojistik uzmanının yanı sıra, yaklaşık 15 işçi titizlikle çalıştı.
Tekel Fabrikası içerisinde yürütülen kazıda, sikkeler, çok sayıda amfora parçaları, damgalı tuğla ve çatı kiremitleri, kemeraltı başlıkları, mermer, mendirek kalıntılarına, pencere parmaklığıyla, camlara rastlandı. Deniz kenarında da kuzey-güney yönlü mendirek kalıntılarının bulunduğu Dragos kazısında insan iskeletine de rastlandı.
Cevizli Tekel Fabrikası’nda yapılan kazı çalışmalarının basına tanıtım programında konuşan Kartal Belediye Başkanı Op.Dr. Altınok, “Yerel yönetici olarak buranın kültürel değerlerini ortaya çıkarmakla sorumluyuz. Kentsel dönüşüm, deprem dönüşüm diye dönüşümle meşgul olduk, dönüşüm olacak ama nasıl bir dönüşüm gerekli, kültürel varlıkları ve sosyolojik yapısıyla bir dönüşüm olması gerekli” dedi.
Daha sonra İstanbul Arkeoloji Müzeler Müdürü Zeynep Kızıltan, Kartal Cevizli Tekel kazısıyla ilgili katılımcılara slayt eşliğinde teknik bilgiler aktardı. Kızıltan, kazı sürecinin bugünkü aşamasına gelmesinde sağladığı destek için Başkan Öz’e ve belediye çalışanlarına teşekkür etti. Yapılan konuşmaların ardından programa katılan heyet, kazı alanında incelemelerde bulundu. Tanıtım toplantısının onur konuğu Sanat tarihçisi Prof.Dr. Semavi Eyice’ydi. Eyice ile kazı hakkında sohbet eden Kartal Belediye Başkanı Op.Dr. Altınok Öz ve beraberindeki heyet daha sonra canlı klasik müzik dinletisi eşliğinde kokteylde bir araya geldi.