New York Kar Tuzlama Yapısı: Salt Shed

Dattner Architects tarafından tasarlanan, yaklaşık 20 metre yüksekliğindeki ve 5.000 tuz ton kapasiteli Salt Shed, Lower Manhattan'ı çevreleyen eski kanalın Hudson Nehri ile buluştuğu noktada bulunuyor.

NYC Department of Sanitation için tasarlanan, Spring Street ve West Street’in köşesinde bulunan ve Hudson Nehri’ne bakan The Manhattan Districts 1/2/5 Garage, kamyonlar, tuz serpiciler, ağır ekipmanlar ve personel araçları da dahil olmak üzere 150 araca ev sahipliği yapıyor.

Binanın çift cidarlı cephesi 2.600 adet özel olarak üretilmiş, delikli metal kanat ile kaplı. Garajın, çöp kamyonlarını yıkamak için kullanılan yağmur sularını toplayan ve sarnıçta depolayan yeşil bir çatısı bulunuyor. Tesis, aynı zamanda binayı aydınlatmak için gereken elektriğin yaklaşık yarısını sağlayan bir türbini de çalıştıran bir Con Edison fabrikasından gelen buharla ısıtılıyor.

Salt Shed’in tuz kristalini stilize eden beton düzlemleri, tam karşısındaki garajın saydam, gözenekli cephesiyle zıtlık yaratıyor. Hem strüktürel hem de dış cephe kaplaması olarak hizmet veren ve ek malzeme ihtiyacını ortadan kaldıran beton, Salt Shed için doğal bir malzeme seçimi olmuş.

Yerinde dökülen betonun pürüzsüz yüzeyi ve açık rengi, binanın biçimini daha da vurguluyor. Yerinde dökme beton yapı yukarı doğru genişleyerek zeminde daha fazla yaya alanı oluşturuyor.

Binanın yapımında tuzun aşındırıcı etkilerini önlemek için malzemeler seçilmiş. Kendi kendini su geçirmez hale getiren beton katkısı ve beton zemine sertleştirici uygulanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın